OLJE OG GASS

Aker får ikke starte prestisjeprosjektet:
Ny utsettelse på Mongstad

Ole K. Helgesen
14. sep. 2011 - 10:27

Aker Clean Carbons renseanlegg har stått ferdig siden juli i år. Men siden det ikke kommet på plass en løsning for frakt av røykgass, kan det ikke starte med testingen. Dette kan gå utover dets muligheter i kampen om internasjonale karbonfangst-kontrakter.

Administrerende direktør i Aker Clean Carbon, Liv Monica Stubholt, begynner å bli utålmodig.

– Vi er ivrige etter å komme i gang. Og det er viktig at vi får tilgang til røykgass så fort som mulig ettersom erfaringen fra testene vil være verdifull i konkrete anbudskonkurranser vi skal delta i, sier Stubholt til Teknisk Ukeblad.

Mongstad: Her skal CO2-gåten løses

Forsinket oppstart

Aker Clean Carbon venter fremdeles på å få startet testingen av komponenter og systemer. Dette skulle vært fullført før oppstarten av selve CO2-fangsten i høst.

Opprinnelig skulle infrastrukturen knyttet til testsenteret vært ferdigstilt ved inngangen til fjerde kvartal i år. Men arbeidet er forsinket fordi Statoil og leverandørene har problemer med å få på plass systemene som skal frakte røykgass fra kraftvarmeverket til fangstanlegget.

– Dette er en type anlegg som aldri har blitt bygget tidligere, og arbeidsomfanget har vist seg å være mer omfattende og komplisert enn ventet. Derfor blir det noen måneders forsinkelse, sier kommunikasjonssjef for Teknologisenter Mongstad, Vegar Stokset.

Slik skal CO2 fanges på Mongstad

Arbeidere, Mongstad TCM
UTFORDRINGER: Arbeiderne på Mongstad klarer ikke å få hjelpesystemene på plass i tide. Maiken Ree

Ulike oppstartdatoer

Foreløpig ligger det an til at de første testene på det såkalte aminanlegget til Aker Clean Carbon kan starte. Alstoms anlegg for kjølt ammoniakk vil komme i gang sommeren 2012.

Ifølge Stokset er dette en forsinkelse på omtrent tre måneder enn tidsplanen som ble lagt til grunn for investeringsbeslutningen i juni 2009.

– Alle hoveddelene til infrastruktur og hjelpesystemer, herunder også rørforbindelsene til raffineriet og kraftvarmeverket er på plass. Det gjenstår noe installasjons- og montasjearbeid som blir ferdig i løpet av høsten, opplyser Stokset.

Stubholt sier Aker har en god dialog med Statoil, og at de vet selskapet gjør alt det kan for å få dette på plass så fort som mulig.

Skal teste aminteknologien i USA

Les også:

Testsenter Mongstad: Andre steg i månelandingen Testsenter Mongstad: Andre steg i månelandingen

Siemens fanger CO2: Utestengt i Norge – lyktes i Tyskland Siemens fanger CO2: Utestengt i Norge – lyktes i Tyskland

Tester unik CO2-fangst i Brevik Tester unik CO2-fangst i Brevik

– Får ikke problemer med aminteknologien

Liv Monica Stubholt, Aker Clean Carbon:<br/> – Vi var klare for Mongstad-rensing

– Vi har løst aminproblemet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.