KRAFT

Advarer mot vindstopp etter 2015

TUSENLAPPER KAN GÅ TAPT: Hvis ikke politikerne høyner kravet om fornybarutbygging i Norge og Sverige, kan det bli magre tider for vindkraftutbyggerne, ifølge administrerende direktør Arne Lorenzen i energiselskapet Norsk Vindkraft.
TUSENLAPPER KAN GÅ TAPT: Hvis ikke politikerne høyner kravet om fornybarutbygging i Norge og Sverige, kan det bli magre tider for vindkraftutbyggerne, ifølge administrerende direktør Arne Lorenzen i energiselskapet Norsk Vindkraft. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
12. jan. 2012 - 13:46

I et foredrag på Paretos kraftkonferanse i Oslo i går fortalte Lorenzen om de lave prisene i det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet.

Prisene på elsertifikater har stupt fra om lag 250 til rundt 150 svenskekroner det siste året. Det skaper hodebry for vindkraftutbyggerne.

– Prisene på elsertifikater er i øyeblikket for lave. Vi har hatt en veldig hurtig utvikling av vindkraft i Sverige, basert på prisene som tidligere var høyere enn i dag. Hvis denne høye utviklingstakten i Sverige fortsetter, risikerer vi å få en stopp i vindkraftinvesteringene i Norge og Sverige fra 2015 til 2020, på grunn av de lave prisene, sa Lorenzen.

Les også: – Havmøller er industri, ikke energi

Ingen langsiktighet

Han påpekte at det ikke finnes noe mål for elsertifikatmarkedet og for ny fornybarproduksjon, verken i Norge, Sverige eller EU.

Fram mot valgene i Norge i 2013 og Sverige i 2014 er det ifølge Lorenzen derfor viktig for vindbransjen å jobbe for at politikerne får på plass mer langsiktige i ambisiøse mål, som går helt fram til 2030.

Les også: Det blåser ikke mer enn før

Ønsker norsk underskudd

I den såkalte kontrollstasjonen i 2015 kan nemlig både kvotekurven og det felles målet på 26,4 TWh endres.

En måte å unngå sertifikatoverskudd, lave priser og utbyggingsstopp er ved å sørge for at det kommer inn lite ny fornybarproduksjon fra Norge i den nærmeste tiden. Da vil norske strømkunder måtte kjøpe elsertifikater fra Sverige.

– Jeg håper det blir underskudd på sertifikater i Norge i en periode, sa Lorenzen.

Les også: Vindmøllene skuffer år etter år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.