OTOVO

- Å starte og drive nye selskaper vil bli like naturlig som å ha en fast jobb

Gründere og investorer ble kjent over ekstremsport og smalahove på Startup Extreme på Voss denne uken.

Extrem-nettverking til fjells: 150 norske og utenlandske gründere og investorer deltok på Startup Extreme på Voss denne uken. Den amerikanske 3D-print eksperten Scott Summit mener vi nå ser spirene til en ny, norsk innovasjons-økonomi.
Extrem-nettverking til fjells: 150 norske og utenlandske gründere og investorer deltok på Startup Extreme på Voss denne uken. Den amerikanske 3D-print eksperten Scott Summit mener vi nå ser spirene til en ny, norsk innovasjons-økonomi. Bilde: Dan Taylor/Heisenberg Media
18. juni 2016 - 20:25

Voss: - Startup Extreme! EXTREME!

Alt er ikke som det pleier i Voss fjellandsby. Fuglekvitteret er erstattet av lyden av 100-talls festglade gründere, som roper Norges nye entreprenør-kamprop, og som uten å nøle drar et spontan-foredrag om seg selv og hvorfor hele verdens øyne burde være rettet mot akkurat dem.

- Da jeg var i Norge for 15 år siden så jeg en helt annen kultur. Da snakket folk om "janteloven". Det var tøft å starte for seg selv fordi folk så ned på de som gjorde noe annerledes, og gjerne så at du mislyktes. Nå ser jeg unge mennesker som er villige til å ta sjanser og en stor risiko i livene sine, sier Scott Summit, ekspert på 3D-printing, gründer av Bespoke Innovations og nylig avtrådt designdirektør i 3D Systems, med over 20 patenter på samvittigheten.

Norge ligger langt bak våre svenske, danske og finske naboer når det kommer til å tiltrekke investormidler til i nye teknologiselskaper. Men noe har skjedd i Norge de siste årene. 

I 2014 fikk norske selskaper bare tre prosent av en samlet pott på 800 millioner dollar som ble investert i nordiske tech-selskaper i Norden. I fjor var andelen mer enn tredoblet, og det ble investert over 700 millioner kroner i norske tech-selskaper, ifølge The nordic web. 

Skjulte investeringer

I år ser det ut til Norge får den sterkeste veksten i antall investeringer i hele Norden, ifølge oversikten. Hittil i år er det gjort 28 investeringer i norske tech-selskaper, noe som er langt mer enn 2014 og 2015, da det ble gjort 39 investeringer tilsammen.

Ny mentalitet: - Da jeg var i Norge for 15 år siden så jeg en helt annen kultur. Da snakket folk om &quot;janteloven&quot; (...) Nå ser jeg unge mennesker som er villige til å ta sjanser og en stor risiko i livene sine, sier den amerikanske 3D-printing eksperten Scott Summit. <i>Foto: Jannicke Nilsen</i>
Ny mentalitet: - Da jeg var i Norge for 15 år siden så jeg en helt annen kultur. Da snakket folk om "janteloven" (...) Nå ser jeg unge mennesker som er villige til å ta sjanser og en stor risiko i livene sine, sier den amerikanske 3D-printing eksperten Scott Summit. Foto: Jannicke Nilsen

- Tallene er nok ikke helt korrekte, men det er langt flere investeringer nå enn før. Mange av oppstart-investeringene har tidligere vært skjult gjennom små lukkede nettverk. Nå vokser det fram et nytt investormiljø med mer åpenhet, hvor investeringene blir kommunisert, sier Knut Wien, daglig leder i Angel Challenge.

Siden høsten 2015 har han kjørt 65 norske private investorer gjennom to måneder lange treningsprogram. Her har investorene lært å bli såkalte engleinvestorer, som investerer sårt tiltrengte kroner i små oppstartsselskaper. Kursene er et ledd i utviklingen av et helt nytt, norsk økosystem for norske oppstartsbedrifter.  

Like vanlig som fast jobb

- Vi står foran en utvikling hvor det å starte og drive nye selskaper vil bli en like naturlig karrierevei som det å ha en fast jobb. Vi er i startgropa av en enorm omstilling av og økonomisk endring i samfunnet, sier Wien. 

Denne uken møttes 400 oppstartsbedrifter og investorer i Bergen på Startup Extreme, Norges nye entreprenør-konferanse.

Rundt 150 utvalgte ble busset videre til fjells, hvor gründere og investorer raftet, hoppet i fallskjerm, fløy i vindtunnel og bondet over øl og smalahove i en gedigen Lavvo på Voss fjellandsby.

Og det er langt i fra bare ferske oppstartsselskaper som ser nytten av å nettverke med andre nystartede tech-selskap. Etablerte selskaper midt i omstilling, er også tilstede.

Tvungen omstilling

- Etterspørselen droppet 40 prosent nesten over natten. Oljeprisen førte til lavere etterspørsel etter supplybåter. Inntil midten av 2012 hadde vi i flere år tjent 12-13 millioner kroner i året på sensorer, motorer og styringssystemer for vindusviskere på supplybåter, sier Johannes Wergeland i Decca.

Nå har Decca gått i land og satser for fullt på intelligent gatebelysning, i første omgang til kommuner og kommunale veier. 

- I slutten av 2014 fant vi ut at vi måtte bruke kjernekompetansen på noe annet. Vi har peiling på automasjon, sensorikk og styringssystemer. Nå har vi utviklet intelligente gatelys med sensorer som avdekker aktuelt vær og trafikkforhold, og tilpasser belysningen etter det, sier Wergeland.

Smarte byer

Tanken er at kommuner skal kunne spare store summer på at lyset skrus helt av når det ikke er nødvendig.

Og at systemet kan bli ryggraden i en infrastruktur for IoT i framtidens smarte byer, ved at det for eksempel måler luftforurensing, styrer trafikkbildet og finner ledige parkeringsplasser for bilister.

Balansekunst: Johannes Wergeland i Decca går på planken under teambuilding i Voss. Til daglig er han midt i en snuoperasjon i selskapet for å redde inntektene som har falt bort som følge av oljekrisen. <i>Foto: Jannicke Nilsen</i>
Balansekunst: Johannes Wergeland i Decca går på planken under teambuilding i Voss. Til daglig er han midt i en snuoperasjon i selskapet for å redde inntektene som har falt bort som følge av oljekrisen. Foto: Jannicke Nilsen

I løpet av de neste to årene er planen å sette opp 200 veilys i de tre Sotra-kommunene Fjell, Sund og Øygarden.

- Vi ønsker å eie teknologien selv, og er ikke aktivt ute etter venture kapital i øyeblikket. Men jeg har sansen for arrangementer som dette, hvor man kommer ut av kontoret og får bygget nettverk blant likesinnede. Det kan være veldig forløsende, sier Wergeland.

Investorjakt

Et av selskapene som definitivt er på investorjakt, er norske Otovo, trolig Norges mest omtalte solkraft-selskap.

Otovo var først ute i Norge med en forretningsmodell hvor de leaser ut solpanel, og fikser alt av teknologivalg, montering og vedlikehold, mot at huseiere betaler en månedlig sum for solstrømmen som produseres på taket.

I februar investerte et 20-talls investorer seks millioner kroner i Otovo, inkludert Selvaag og San Fransico-baserte Founders Fund. Men det holder ikke når målet om 5000 nye årlige solpanel-kunder fra 2018.

Og etter det vil Otovo ta markeder utenfor Norge. 

Ut av Norge

- Hver EU-borger har i snitt installert rundt 130 watt solkraft. I Tyskland er tallet 500 watt per person, mens Norge i snitt har 2 watt per innbygger. Sverige, Baltikum, Finland og Polen er nesten i samme situasjon som Norge, og dette er veldig naturlige markeder for oss i framtiden, sier medgründer Simen Fure Jørgensen til Teknisk Ukeblad.

Onsdag fortalte Jørgensen gründere og investorer på konferansen i Bergen om hvordan Otovo planlegger å vokse seg store.

- Vi er i dialog med mange investorer nå, og regner med å få på plass en ny runde med penger etter sommeren, sier Fure Jørgensen.

Flyvende vindkraft

Ingeniør Ron Holan i Kitemill, det lille norske selskapet som vil slå Google og bli først i verden med kommersiell drift av flyvende vindkraft, har akkurat hatt en luftig runde i vindtunnelen til Voss Vind (se VR-video nederst i artikkelen).

Krasjtester: Kitemill utvikler flyvende vindkraftverk, og skal sette opp sin første permanente flyvende vindturbin på Lista til sommeren. Her er gründer Thomas Hårklaou med den ellevte pilot-turbinen i rekken. <i>Foto: Ron Holan</i>
Krasjtester: Kitemill utvikler flyvende vindkraftverk, og skal sette opp sin første permanente flyvende vindturbin på Lista til sommeren. Her er gründer Thomas Hårklaou med den ellevte pilot-turbinen i rekken. Foto: Ron Holan

Nå skal den erfarne fallskjermhopperen ta et nytt fallskjermhopp med Startup Extreme-deltagerne, før norske og utenlandske deltagere skal utsettes for smalahove i Voss fjellandsby Bavallen. 

- Vi er her for å bygge nettverk og se etter investorer. Og for å promotere løsningen vår. Vi setter opp den første flyvende vindturbinen på Lista nå til sommeren. Det hadde vært bra med mer midler så selskapet kan bli mer robust og vi kan vokse fortere, sier Holan i Kitemill.

Teknologisprang

Ingeniøren forteller at de har krasjet en rekke pilot-turbiner i arbeidet i å utvikle mer robust vindturbin-teknologi. Piloten de stilte ut på konferansen i Bergen var den ellevte i rekken.

- På den måten gjør vi større teknologisprang enn Google, som valgte å bygge en fullskalamodell med en gang. Det er bedre å krasje ofte, enn å utvikle ting sakte, sier Holan. 

Ifølge Scott Summit fra 3D Systems, står Startup Extreme-deltagere foran mange tøffe slag i årene som kommer, om de ikke gir opp, og holder fast ved forretningsideen. 

Som å gå i krigen

- Entreprenørskap er som å gå i krigen. Du synger sangene, du er pent kledd, og roper kamprop på vei inn. Så får du juling. Det er på langt nær like morsomt når du står midt i det, sier Summit. 

Likevel mener han det er det som må til, om Norge skal finne mange nok ben å stå etter olje-økonomien. 

- Mange av disse menneskene har dette foran seg, og det vil bli tøft. Men det er hvordan en økonomi basert på innovasjon utvikler seg. Jeg tror vi ser spirene til det her akkurat nå, sier Summit.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.