OLJE OG GASS

900 fast ansatte må gå fra oljeserviceselskap

Til sammen 1500 mister jobben.

 Til sammen 1500 ansatte i National Oiwell Varco Norway mister jobben. Her fra selskapets anlegg i Søgne.
Til sammen 1500 ansatte i National Oiwell Varco Norway mister jobben. Her fra selskapets anlegg i Søgne. Bilde: Peder Qvale
Ina AndersenIna AndersenJournalist
17. juni 2015 - 10:00

1.500 medarbeidere i National Oilwell Varco Norway mister jobben i løpet av året. Av dem er 900 fast ansatte, opplyser selskapet.

Flertallet av de ansatte selskapet har i Norge, jobber i Kristiansand-regionen.

Les også: Disse kan bli rammet av Statoil-kuttene

Kan bli flere

– Bakgrunnen for nedbemanningen er de store endringene i markedssituasjonen i vår bransje det siste året, med reduserte investeringer og redusert salg av nytt utstyr. Den usikre markedssituasjonen fører også til at vi i dag ikke kan si hvor omfattende nedbemanningsprosessen vil bli på litt lengre sikt, heter det i en pressemelding.

Kuttene kommer etter en periode på tre år med kraftige oppbemanninger i den norske delen av selskapet.

Les også: Han ba kompisene i oljebransjen om en gründer-idé. Dette ble resultatet

Ansatte 1500 over tre år

I oktober i fjor skrev Teknisk Ukeblad at NOV da var kommet i mål med en rekke nyansettelser. Til sammen 1500 ansatte var da kommet til på tre år, slik at selskapet til sammen talte 5000 ansatte og innleide medarbeidere. 

Selskapet hadde på det tidspunktet ingen planer om å kutte, men uttalte at de hadde en stor ordrereserve som de hadde tro på at ville få dem gjennom nedgangstidene.

Administrerende direktør Tor Henning Ramfjord uttalte i høst at han ikke var bekymret for at de hadde ansatt for mange i en nedgangsperiode.

Kommunikasjonsdirektør i NOV Norge, Dag Nordbø, sier til Teknisk Ukeblad at de heller ikke nå, i lys av kuttene, mener det var feil å ansette så mange.

– Vi mener vi ikke har drevet en uforsvarlig ansettelsespolitikk. Vi har hele tiden vært tydelige på at vi har vært nødt til å oppbemanne. Vi har hatt en historisk høy ordrereserve, som vi har levert på, og vi har trengt alle dem vi har ansatt, sier han.

– Dramatisk og vondt

Nordbø poengterer at selskapet ikke kunne vite hva som lå i fremtiden.

– Vi, som alle andre, er overrasket over hvor raskt stoppen i investeringer kom. Selv om vi har sterke resultater bak oss, ser vi nå at det er bråstopp i salg, investeringer og også i vedlikeholdsoppdrag. Det var rett å ansette da vi gjorde det. Og det er rett å nedbemanne nå. Når folk nå må slutte, så er det fordi vi er for mange, det har vi ikke kapasitet til å ha, påpeker Nordbø.

Da Teknisk Ukeblad intervjuet NOV-direktør Ramfjord i oktober i fjor, var selskapet helt i slutten av prosessen med å ansette nye medarbeidere.

– Det er riktig at det var mange nye som begynte i NOV i høst. Vi synes det er veldig trist at folk som nylig har fått jobb i NOV nå kan risikere å miste jobben igjen. Det gjør inntrykk på oss. Det er en dramatisk og vond situasjon, sier Nordbø.

Kommunikasjonsdirektøren legger til at selskapet ønsker å behandle sine ansatte på en skikkelig måte, og at de vil få til en så god og ordentlig nedbemanningsprosess som mulig.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

– Samtidig er det jo klart at prosessen kan være så god som den bare vil, det fjerner ikke belastningen for den enkelte, understreker han.

Sverdrup-oppdrag ikke nok

I høst trodde oljeserviceselskapet at en stor ordrereserve ville få dem gjennom nedgangsperioden.

– Bildet har endret seg siden i høst. Vi ser nå at nedgangen både ble dypere og mer langvarig enn det vi trodde i fjor. Vår ordrereserve nå er ikke nok til å beholde alle våre ansatte. Vi skal levere mye i år, og vi skal også levere mye utover i 2016, men etter det fylles det ikke på, forklarer Nordbø.

Selskapet ble senest i februar tildelt en større kontrakt. National Oilwell Varco er bidragsyter på Aibels boreplattformkontrakt til Johan Sverdrup-feltet.

Men selv ikke oppdraget på Johan Sverdrup er nok til å forsvare å holde på ansatte.

– Det er et flott oppdrag, men det gir ikke stort nok utslag til en markert endring i vår situasjon. Og vi har ikke noe stort annet som kommer inn for tiden, sier han.

Hver tredje ansatt

Ifølge Fædrelandsvennen innebærer kuttene at hver tredje ansatt i Norge må gå innen utgangen av 2015.

For få måneder siden hadde NOV 5000 ansatte og innleide medarbeidere i Norge, men mange av kontraktene med innleide konsulenter ble avsluttet, slik at tallene er redusert til mellom 4500 og 4600 totalt.

Kuttene ble kjent under allmøter på alle NOVs kontorer onsdag morgen.

– Dette var en vond sommerhilsen å gi til de ansatte, sier kommunikasjonsdirektør Dag Nordbø til avisen.

I pressemeldingen kommer det også fram at det kan komme ytterligere runder med nedbemanninger.

Rekordomsetning i fjor

Fevennen skriver også at det norske NOV-selskapet hadde rekordomsetning på 45 milliarder kroner i 2014, med 4,8 milliarder kroner i overskudd før skatt.

Det norske hovedkontoret til National Oilwell Varco ligger i Kristiansand.

I tillegg har selskapet avdelingskontor i Stavanger, Molde, Asker og Arendal og underavdelinger i Tønsberg og Trondheim. NOV har dessuten tre verksteder i Norge, i Hjelset, Dusavik og Søgne.

NOV leverer boreutstyr til både landbaserte rigger og offshoreinstallasjoner, i tillegg til tjenester som rørinspeksjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.