KRAFT

75 prosent av Europas kraftmarked er nå koblet sammen

Skal gjøre at den billigste kraftproduksjonskapasiteten brukes først.

Det europeiske kraftsystemet skal få felles prisberegning slik at sytemet kan utnyttes mer effektivt.
Det europeiske kraftsystemet skal få felles prisberegning slik at sytemet kan utnyttes mer effektivt. Bilde: Colorbox
Øyvind LieØyvind LieJournalist
4. feb. 2014 - 15:23

Priskoblingen i Nordvest-Europa gjennomføres ved at prisene beregnes i en daglig operasjon med én felles modell. Prisområdene i kraftmarkedet beholdes som i dag.

Den nye ordningen vil omfatte til sammen mer enn 2000 TWh årlig kraftforbruk, noe som tilsvarer 75 prosent av kraftforbruket i Europa.

Priskoblingen dekker Tyskland, Østerrike, Frankrike, Belgia, Nederland, Storbritannia, Danmark, Finland, Sverige, Norge, Estland, Latvia og Litauen. Polen er også sammenkoblet gjennom SwePol-forbindelsen.

Gjennom en såkalt implisitt auksjon kobles aggregerte budkurver og kapasiteter mellom prisområdene sammen i en algoritme som skal finne de optimale løsningene for kraftoverføringen.

Les også: Mindre kraftsløsing på NorNed

Hindrer sløsing

Systemet skal sørge for at kraften flyter fra områder der prisen er lav til der den er høy, slik at den billigste kraftproduksjonskapasiteten blir brukt først. Det gjør at kraftsystemet og kraftnettet utnyttes så effektivt som mulig.

– Dette gir også økt konkurranse, mer likviditet og konsumentene får et bedre tilbud, sier direktør Bente Hagem i Statnett. Hun har ledet prosjektet sammen med sjefen for kraftbørsen Epex Spot, Jean-Francois Conil-Lacoste.

Selve grunnlaget for arbeidet var en algoritme som ble utviklet på Institutt for energiteknikk (Ife) i Halden på 1990-tallet, forteller Hagem.

– Det dannet mønsteret, men algoritmen er blitt betraktelig mer komplisert nå, sier hun.

Les også: – Det er ikke lønnsomt med utenlandskabler

Bra for UK-kabelen

For Hagem er det spesielt viktig at det britiske markedet nå kommer inn i markedskoblingen. Markedet er på om lag 370 TWh, omtrent like stort som det nordiske.

– Vi får et effektivt marked og lønnsom handel med Storbritannia. Dette gjør at den kommende kraftkabelen mellom Norge og Storbritannia vil bli enda mer lønnsom. Vi vil få ca. ti prosent mer flaskehalsinntekter ved at man har implisitt auksjon. Det innebærer årlige ekstrainntekter på 100-150 millioner kroner, sier Hagem til Teknisk Ukeblad.

Men utviklingen stopper ikke med dette. I løpet av våren skal Spania og Portugal kobles på, deretter står Sveits og Østerrike for tur.

Innen 2015 er planen ifølge Hagem at hele 41 systemoperatører og 15 kraftbørser skal være koblet sammen. Da vil det bli det største multinasjonale elmarkedet i verden.

– Hele Europa skal inn i den daglige operasjonen. Det er veldig komplekst, men vi er vant til å jobbe sammen, og vi får det til, sier Hagem.

Les også: Svenskene vil innføre skattefradrag for «hjemmelaget» strøm

Forsinket

Det har vært et svært komplisert arbeid å få til sammenkoblingen. Den skulle vært innført allerede i november, men ble utsatt på grunn av tekniske problemer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Testene var da ikke gode nok, vi oppdaget flere feil. Også framover kan det oppstå utfordringer, men nå har vi slik vi ser det en god løsning, sier Hagem.

Det felles it-systemet som ligger til grunn for priskoblingen drives på omgang mellom kraftbørsene Nord Pool Spot, APX og Epex.

– På den måten beholder alle kompetansen på systemet og kan være backup for hverandre, sier Hagem.

Les også:

Frykter at svenskene har ført Norge bak lyset med ekstremt gode skattefradrag

Advarer mot kollaps i elsertifikatprisen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.