KRAFT

4 MW mer vindkraft i fjor

VARIERENDE BRUKSTID: Når kraftbransjen får mer erfaring i å plassere møllene i landskapet, kommer produksjonen til å gå opp, tror NVE.
VARIERENDE BRUKSTID: Når kraftbransjen får mer erfaring i å plassere møllene i landskapet, kommer produksjonen til å gå opp, tror NVE. Bilde: colourbox.com
Øyvind LieØyvind Lie
3. mai 2011 - 13:41

Det går fram av NVEs årlige rapport om vindkraftproduksjonen.

Norske vindkraftverk produserte 906 GWh i 2010 mot 980 GWh året før.

I Norge er det nå installert 435 MW vindkraft fordelt på 17 vindkraftverk over 400 kW. Gjennomsnittlig turbinstørrelse er nesten 2,2 MW. Vindkraften sto for 0,7 prosent av landets samlede kraftproduksjon.

Les også: – Bør ikke betale for unyttig kraft

Lav produksjon

For flere kraftverk er årsproduksjonen noe lavere enn det en kunne forvente ut fra beregnede vindforhold i 2010 og kraftverkseiernes egne anslag for normalproduksjon.

Kraftverkenes tilgjengelighet er også noe lavere enn det som er lagt til grunn for normalproduksjonen, men dette er ikke nok til å forklare at produksjonsverdiene er mindre enn estimert, ifølge NVE.

Les også: Vil ikke stanse vindmøller

Varierende brukstid

Brukstiden for alle kraftverkene sett under ett er ca. 2084 timer, men varierer mellom 1 300 og 3300 timer.

“Denne store variasjonen indikerer et forbedringspotensial som burde være mulig å ta ut i forbindelse med at nye kraftverk nå etableres med et bredere erfaringsgrunnlag, både når det gjelder lokalisering av nye vindparker og utplassering av vindturbiner (micro siting)”, skriver NVE.

Les også:

Avvik

Det er fremdeles avvik mellom faktisk produksjon og estimert produksjon (ut fra vindforhold), men forskjellene er gjennomgående mindre enn tidligere år. Men noen av kraftverkseierne har nedjustert sin estimerte produksjon. Hvis man skulle ta utgangspunkt i tallene de oppga det første året, ville differansen mellom faktisk og estimert produksjon blitt større, opplyser sjefingeniør Knut Hofstad i NVE.

– Det som er spesielt i år er at vindforholdene var langt dårligere enn normalt, med en vindindeks på 87 prosent, og at avviket mellom estimert og faktisk produksjon var mye mindre enn normalt, påpeker Hofstad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.