BYGG

30 prosent av strandsonen i Indre Oslofjord tilgjengelig

Friluftsrådenes Landsforbund er bekymret over det høye byggeaktivitetsnivået langs strandsonen.

Strandsonen i Oslo.
Strandsonen i Oslo. Kollasje: Tuva Strøm Johannessen
12. juli 2019 - 10:06

Omkring 70 prosent av strandsonen langs kysten i Norge er tilgjengelig for opphold og ferdsel. I Oslo gjelder dette imidlertid bare 30 prosent.

Tilgjengelighet til strandsonen varierer betydelig, men samlet sett er 70 prosent av 100-metersbeltet langs kysten tilgjengelig for opphold og ferdsel.

Dagens Oslofjordtunnel mellom Asker og Frogn i Akershus er stengt ti prosent av tiden. Byggingen av et nytt tunnelløp, som starter i 2025, skal etter planen sørge for 99 prosent oppetid.
Les også

På 90-tallet bygget de Oslofjordtunnelen på tre år. Nå er byggetiden nær doblet

Mindre areal i Oslo

I Finnmark er 90 prosent av strandsonen tilgjengelig, mens det i Oslo er 30 prosent. 

En stor del av forklaringen er at Oslo har et strandsoneareal på 4164 dekar, mens det i Finnmark er på hele 502.342 dekar.

Når det langs kysten er store variasjoner i presset på strandsonen med tanke på bygging av boliger, hytter, veier og næringsområder blir forskjellene i tilgjengelig strandsone også store, ifølge Statistisk sentralbyrå. 

Zoom inn på kartet under for å se hvor strandsonen går.

Bekymret for høy byggeaktivitet

Både styreleder Ane Mari Braut Nese i Friluftsrådenes Landsforbund og stortingsrepresentant Nils Kristen Sandtrøen i Arbeiderpartiet sier de er bekymret over det høye byggeaktivitetsnivået langs strandsonen.

Vis mer

– Det er særlig uheldig at mer enn halvparten av søknadene er innvilget ved dispensasjon. Dermed mister en helhetlige vurderinger, sier Braut Nese.

– Presset på strandsonen er allerede stort, og vi mener at det for ofte gis dispensasjoner fra byggeforbudet i 100-metersbeltet langs sjøen, sier Sandtrøen (Ap).

751 søknader om dispensasjon for å bygge i strandsonen ble innvilget i 2018 ifølge tall basert på KOSTRA-rapporteringen, melder SSB.  Det er omkring 100 færre enn året før. 

SSB skriver også at det er det en nedgang i antall bygg som bygges i strandsonen. De opplyser at det i 2017 ble gitt 3800 byggetillatelser langs hundremetersbeltet.

Foreløpige tall fra 2018 viser at det ble gitt 3078 tillatelser til igangsettelse av bygging. Men på grunn av etterslep i registreringen i Matrikkelen kan dette tallet bli justert.

Figuren viser antall igangsettingstillatelser til bygging i strandsonen per år. <i>Illustrasjon:  SSB</i>
Figuren viser antall igangsettingstillatelser til bygging i strandsonen per år. Illustrasjon:  SSB
Denne lille veistumpen i Oslo sentrum har vært gravd opp og fylt igjen et utall ganger det siste halvannet året. Til høyre tradisjonsrike Stortorvets Gjæstgiveri.
Les også

Dette kan bli Norges dyreste gatestubb

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.