INDUSTRI

252 millioner til Think

Think startet produksjon av Think City her i Finland før jul, og nå er kapitalen for et tilsvarende anlegg i USA på plass.
Think startet produksjon av Think City her i Finland før jul, og nå er kapitalen for et tilsvarende anlegg i USA på plass. Bilde: Per Erlien Dalløkken
11. mai 2010 - 08:55

Think har gjennomført en aksjeutvidelse verdt 40 millioner dollar (252 millioner kroner), melder selskapet i en pressemelding.

Samtlige nåværende aksjonærer har vært med på emisjonen. Pengene skal brukes på den planlagte fabrikken i Elkhart, Indiana, som skal starte småskalaproduksjon om under et år.

Stor tro

De største bidragene kommer fra Rockport Capital og Ener1 som går inn med nye 12,5 millioner dollar hver.

– Dette viser bare at vi er trygge på at Think er eksepsjonelt godt posisjonert for framtidig suksess. Think har et utprøvd produkt og er ledende på teknologi knyttet til elektrisk framdrift, sier Wilber James, grunnlegger og en av lederne for Rockport, i meldingen .

Det er over to år siden Rockport for første gang involverte seg med Think:

Flytter inn hos Al Gore

Omtrent identisk er budskapet fra Charles Gassenheimer, konsernsjef i Ener1 som blant annet er morselskapet til batteriprodusenten EnerDel:

Ny styreleder

– Dette er en banebrytende begivenhet for Think. Det går knapt å motsi at selskapet nå er i en ideell posisjon til å skape markedsforsprang av produktforspranget, mener Gassenheimer som legger til at Ener1 har til hensikt å fortsette satsingen på Think.

Dermed er det kanskje ikke så uventet at Gassenheimer nå forlanger mer kontroll i Think, og overtar styrelederstolen etter Reidar Langmo.

Rec-gründeren fortsetter imidlertid i styret – som nestleder.

Høyreratt

Hvis man legger til emisjonen i fjor høst, i forbindelse med at Think flyttet produksjonen til Valmet Automotive i Finland, har elbilprodusenten nå hentet inn nesten 550 millioner kroner.

Den nye kapitalen er omtrent nøyaktig det selskapet tidligere har varslet at de vil bruke på fabrikkbygg og monteringsutstyr i USA:

Think trenger penger

Elbilprodusenten har søkt om delfinansiering gjennom det amerikanske energidepartementets (DOE) låneprogram Advanced Technology Vehicle Manufacturing (AVTM). Søknadsprosessen er i ferd med å avsluttes i disse dager.

Ifølge Think-sjef Richard Canny vil selskapet dessuten prioritere å utvikle en Think City med høyreratt beregnet på Japan og Storbritannia.

Ifølge ham er Think nå i en sterk finansiell situasjon og han forventer at selskapet går med driftsoverskudd i 2011.

Investinor er med

Ifølge deleieren, statlige Investinor, ligger Think foran budsjett så langt i år. Både resultatmessig og når det gjelder ordrereserven.

Investinor går inn med nye 20 millioner kroner og har med det investert over 50 millioner kroner i elbilselskapet.

– Vi og de øvrige aksjonærene investerer mer i Think fordi selskapet utvikler seg positivt, og fordi ting nå skjer fort. Den nye emisjonen skal finansiere den veksten som selskapet står overfor, sier Steinar Fossen, som er investeringsdirektør i Investinor og styremedlem i Think Holdings AS i en melding .

Think: Utflagging ga utvikling

Forutser levetiden på elbilbatterier

Går sammen med fly- og elbilpionerer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.