T2

Test: ASUS ET2701

Gigant-PC med touch

TEST: Asus' største alt-i-ett-maskin er heftig, men kostbar.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
6. des. 2012 - 18:08
Vis mer

"Touch, touch, touch" har vært mantraet for Windows 8 helt siden starten, og riktig nok: Det er ikke før nå de store alt-i-ett-maskinene med touchskjerm begynner å få vist frem sitt riktige potensial.

Mega-PC

Den første vi har fått inn er Asus' aller største alt-i-ett-variant, modellen ET2701 - et beist med 27-tommers skjerm og relativt kraftig innmat.

La oss ta designet først. Asus har gått for et relativt maskulint uttrykk med pianoblanke sorte rammer rundt selve panelet og en mørk sandblåst aluminiumstone på foten.

Baksiden er helt og holdent i sort plast, og under skjermen finner vi en perforert stålskinne som rommer høyttalerne. Som vi så på den heftige bærbarmodellen Zenbook U500 har Asus også her valgt å levere med en liten ekstern subwoofer for å tilby litt mer trøkk i bassen.

Strømforsyningen er en stor ekstern murstein, noe som ikke er spesielt sexy eller praktisk.

Fordelen er at det sparer selve enheten for en del varmeutvikling, men vi anser likevel dette som et minus.

VA-panel

Skjermen, som jo er det absolutt mest fremtredende ved denne maskinen, er av VA-typen og har oppgitt 178 graders innsynsvinkel. Oppløsningen er full HD, altså 1920x1080. Det er etter vår mening akkurat litt for lite for en såpass stor skjerm, men vil nok passe bedre for småsøsknene ET23 og ET22.

Pikslene blir rett og slett litt for store, og det gjør at tekst og ikoner fremstår som ganske uskarpe. Det samme sa vi om den eneste alt-i-ett-modellen vi har testet før, HPs Omni 27, som hadde samme oppløsning. Apples iMac og Dells XPS 27 har for eksempel like stor skjerm, men en oppløsning på 2650x1600.

Vinkelen på skjermen kan justeres relativt enkelt, og den kan vinkles både opp- og nedover. Det liker vi, men vi skulle kanskje ønsket at handlingsrommet var litt større. Nevnte Dell XPS 27 kan for eksempel justeres ned så du nesten kan sitte "over" skjermen, noe som er langt mer behagelig og ergonomisk for touchbruk.

Innsynsvinklene er greie, men lysstyrken (som i seg selv er god) dimmes raskt når du beveger deg ut mot kantene av skjermen, noe som ikke er så uvanlig for VA-paneler.

TEST: Macbook Pro Retina 13: Solid, men veldig frustrerende

Ny iMac er 5 mm tykk  

Asus ET2701 har en voldsomt blank skjerm, her illustrert i vårt fotostudio.
Asus ET2701 har en voldsomt blank skjerm, her illustrert i vårt fotostudio.

Veldig blank

Skjermen er i tillegg helt fenomenalt blank, og det gjør at den er nesten ubrukelig når det som skjer på skjermen er mørkt.

Vi har brukt den til en del Netflix-seing, og i dagslys er mørke scener i "Prison Break" for eksempel nesten plent umulige å fange detaljene i. Det er et stort minus, og du bør ha gode muligheter til å kontrollere omgivelseslyset om du vil bruke ET2701 til filmseing eller spill med mørke scener i.

Touchrasteret er i tillegg iblant veldig synlig mellom skjermglasset og selve panelet, og det gjør at sorte områder på skjermen får et grått mønster over seg. Det er irriterende.

Sitter du nært skjermen vil du også legge merke til at panelet sitter relativt langt bak glasset, noe som også kan skape en viss ekstra distanse til det som skjer på skjermen. Det er foreløpig ikke uvanlig på touchskjermer.

Ingen gamer-PC

Konfigurasjonen vi har hatt inne er blant de heftigste Asus leverer i Norge, med en pris på over 13000 kroner. Her finner vi en tokjernet Core i5-prosessor, 8 GB RAM, 1 terabyte roterende harddisk og Geforce GT640M som grafikkløsning.

Det er verdt å merke seg at disse alt-i-ett-maskinene stort sett kommer med det som egentlig er grafikkløsninger ment for bærbare maskiner, så ytelsen er ikke i nærheten av de samme brikkene uten M-suffikset.

Prosessoren er av desktop-klasse, så dermed er det ikke overraskende at Geekbench-scoren er god. I grafikktesten 3DMark Vantage får vi noe mer middelmådige resultater, og det ser vi også at gjør seg gjeldende i spilltestene våre.

For å unngå at pikslene blir store som Duplo-klosser ser vi oss nødt til å holde oss på 1920x1080, og da må vi ta til takke med Medium-innstillinger i Civilization 5 for å oppnå våre ønskede 60 bilder i sekundet. Maksimale innstillinger gir oss nemlig bare rundt 22-23 bilder i sekundet.

I The Elder Scrolls V: Skyrim er tendensen den samme, men her må vi helt ned på Low for å få 60 bilder i sekundet. Medium er også spillbart, men 42-43 bilder i sekundet gir ikke helt den samme flyten.

TEST: iPad mini: Slik er lomme-iPaden

DVD-brenner: Dessverre ingen bluray, i alle fall ikke på vår testmodell.
DVD-brenner: Dessverre ingen bluray, i alle fall ikke på vår testmodell.

Stillegående

Kombinasjonen av bærbarbrikke for grafikken og ekstern strømforsyning gjør at varmeutviklingen blir laber, og ET2701 er derfor en meget stillegående maskin.

Selv etter timesvis med harde spilloppgaver forholder den seg ytterst rolig, og luften som kommer ut av de toppmonterte viftegrillene blir heller aldri spesielt varm. Det er behagelig.

Det medfølgende tastaturet og musa er begge ganske spartanske. Tastaturet bråker en del, og vi har aldri helt klart å bli vant med responsen fra tastene. I motsetning til på bærbare maskiner kan dette dog enkelt byttes ut, så vi velger å ikke vektlegge dette så tungt i vurderingen.

Fjernkontroll skal visstnok følge med, men på vår testmaskin var den fraværende. For disse utmerkede soveroms-pc-ene eller underholdningssentrene er det et must.

Den har heller ikke bluray-drev, kun dvd-brenner, noe som også er et relativt stort minus når den koster 13000 kroner. Samtidig har den HDMI-inn, slik at du kan koble til en ekstern blurayspiller eller spillkonsoll om ønskelig.

Videre finner vi fem USB-porter (hvorav to er av 3.0-hastighet, en dobler som eSATA), VGA, hodetelefon- og mikrofonporter, minnekortleser for SD-kort, ethernet og inngang for TV-antenne.

Høy friksjon

Touchfunksjonaliteten er helt grei, etter vår mening. Skjermen er relativt responsiv på enkle kommandoer, men belegget er direkte ubehagelig mot fingrene når noe skal dras over skjermen.

Det er også ergonomisk ganske unaturlig å sitte ved et skrivebord foran en så stor touchskjerm, og vi har flere ganger kjent at albuer og skuldre har fått nok.

Windows 8 gir deg muligheten, og det er greit å vite at du fint kan la være om du foretrekker det. Maskinen fås også uten touch, og da enten til en rimeligere pris eller med heftigere innmat (og bluray) til samme pris.

Les også:

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Denne erstatter to PC-skjermer  

Det mest positive med ET2701 er den totale mangelen på viftestøy.
Det mest positive med ET2701 er den totale mangelen på viftestøy.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Asus ET2701 er en relativt solid PC til deg som har begrenset plass, men likevel vil ha stor skjerm. Den eksterne strømforsyningen er litt som en stygg kvise på haka, men vi liker veldig godt at maskinen er såpass stillegående. Samtidig burde skjermoppløsningen vært høyere, og spillytelsen er ikke allverdens å skrive hjem om.

Prisen på drøyt 13000 kroner er cirka to tusen kroner mindre enn hva 27-tommersutgaven av den nye og lekre iMac-en koster, men denne har til gjengjeld heftigere grafikk og hvassere design (i tillegg til integrert strømforsyning, men ingen touch).

Vi må også nevne Acers smekre 7600U, som nok tar seg en del bedre ut på kjøkkenbenken eller i stua enn hva Asus-maskinen gjør. Foreløpig ligger også den i samme prisleie som iMac.

Konklusjon: Solid, men ikke kjempeimponerende fra Asus. Og touchfunksjonaliteten passer nok bedre på brett og bærbare.

Les også:

Slik blir neste generasjons ultrabook

– Apple laget markedet. Nå skal vi ta det

Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer

De 11 heteste elektronikk-julegavene  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.