T2

Test: MACBOOK PRO 13" RETINA

Solid, men veldig frustrerende

TEST: Macbook Pro 13" Retina.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
13. nov. 2012 - 19:50
Vis mer

Apples bærbare flaggskip-Mac er utvilsomt retina-varianten av Macbook Pro, og vi sa oss svært fornøyde da vi testet 15-tommer-varianten tidligere i år.

Pikseltett

Nå har vi også fått den nylanserte lillebroren inn på testbenken. Denne har 13-tommers skjerm med 2560x1600 som oppløsning. Dette er mindre enn 15-tommerens 2880x1800, men siden skjermen er noe mindre er pikseltettheten likevel høyere, med 227 piksler per tomme mot 220.

Den er også tynnere og lettere enn non-retina-varianten, med en vekt på 1,62 kilo og 1,9 centimeter tykk (mot 2,06 kilo og 2,41 cm).

I praksis er ikke forskjellen veldig stor - retina-Pro er fortsatt tydelig en Macbook Pro, og ikke i nærheten av de smale linjene til Air eller de tynneste ultrabookene.

Byggekvaliteten er likevel velkjent Apple-solid, og designet det samme som selskapet har praktisert i ganske mange år nå.

Les også:

De 11 heteste elektronikk-julegavene

Vi fikk prøve Microsofts iPad-utfordrer  

Knallskjerm

Skjermen er ikke overraskende like lekker som på 15-tommeren, med en pikseltetthet og skarphet som ingen andre foreløpig kan matche.

Kontrastnivået er i tillegg fenomenalt og innsynsvinklene upåklagelige, så det er ingen tvil om at retina-skjermene er blant de aller beste på markedet.

Apples IPS-skjerm er fortsatt blank, men har heldigvis kun små problemer med refleksjoner fra omgivelsene.

Retina-varianten er tynnere og lettere enn Pro med standardskjerm, men ikke så mye at du kan forvente at andre legger merke til det.
Retina-varianten er tynnere og lettere enn Pro med standardskjerm, men ikke så mye at du kan forvente at andre legger merke til det.

Pinglegrafikk

Innvendig (i basismodellen) finner vi en dobbeltkjernet Intel Core i5-prosessor, nærmere bestemt modellen 3210M. Her er 8 GB RAM og 128 GB flashminne. Uheldigvis har Apple kun funnet plass til integrert Intel HD 4000-grafikk, og det må være en av de mer uheldige spesifikasjonsvalgene selskapet noen gang har gjort.

HD4000-brikken er rett og slett ikke kraftig nok til å drive spill og annet man gjerne vil nyte i full oppløsning på den lekre skjermen, noe vi også vet fra tidligere erfaringer med samme brikke.

Vi kan ta Civilization 5 først, hvor vi irriterer oss over bilderater ned mot snaue 30 bilder i sekundet på Low og 1440x900. Det er akseptabel grafikkytelse på tynne ultrabook-maskiner, men på en Macbook Pro-maskin til minst 14000 kroner er dette nesten helligbrøde.

Å kjøre full HD-oppløsning eller maskinens fulle 2560x1600 må du nesten bare glemme. Det samme gjelder i Skyrim - du kan kun spille på laveste innstillinger og ned i 1440x900 eller aller helst enda mindre.

Det hjelper litt at resten av komponentene yter brukbart. Flashminnet målte vi til maksimalt 520 MB/s i leseytelse og 320 MB/s i skriveytelse.

Det er greit i seg selv, men milevis bak for eksempel RAID-oppsettet i Asus Zenbook U500, som koster omtrent det samme. 6765 i Geekbench er også helt ok, men ganske langt bak storebror retina, som her scora 10980 med sin firekjernede i7-prosessor.

 GeekbenchPCMark 73DMark Vantage
Macbook Pro 13" Retina676545533420
Asus U500VZ914347689982
Acer TimelineU M5501423097524
Macbook Pro 15" Retina10980 8723
Samsung 900X4C586245373389

Geekbench måler prosessor- og minneytelse, PCMark total systemytelse (og belønner SSD-disk høyt) og 3DMark hovedsaklig grafikkytelse. I alle programmene er høyere score bedre.

Les også:

Dette blir elektronikktrendene i 2013

– Apple laget markedet. Nå skal vi ta det  

Roligere

En konsekvens av manglende dedikert grafikkbrikke er likevel at støynivået er lavere enn på de fleste andre Macbook-er vi noen gang har testet.

Ja, også denne blir varm, men den holder ut mye lenger før vifta setter inn, og selv da er støynivået fint overkommelig. Det kunne vi ikke si om 15-tommeren, og vi har tidligere også kritisert Air for å være en bråkebøtte uten like når den blir presset.

Batterilevetiden fra det 74 wattimer store batteriet er også god. I Windows 7 måler vi fem timer og 38 minutter med produktivitet i Powermark, og i Mac OS seks timer og 30 minutter med avspilling av HD-video. Det er meget solid, og det er også vårt inntrykk av maskinen i praktisk bruk: Den holder ut lenge.

Tastaturet og pekeplata holder stort sett samme nivå som tidligere, men vi lurer på om ikke tastene er hakket grunnere enn før.
Tastaturet og pekeplata holder stort sett samme nivå som tidligere, men vi lurer på om ikke tastene er hakket grunnere enn før.

God gammel kvalitet

Tastaturet er fortsatt veldig bra, men vi undrer på om ikke Apple har gjort tastene marginalt grunnere enn før.

De er fortsatt gode å skrive på, men vi synes ikke de har helt den samme responsen som vi er vante med fra Apple.

Sannsynligvis tar vi feil, men det er i alle fall undertegnedes følelse. Pekeplata er uansett den samme eminente som tidligere, og det er fortsatt ingen av Windows-maskinene som kommer i nærheten.

Tilkoblingsmessig er 13-tommeren helt greit utstyrt. Den har kun to USB-porter, og vi synes det er akkurat i minste laget. Apple har imidlertid også her fått plass til to Thunderbolt-porter, minnekortleser og HDMI-utgang. Optisk drev får du dog ikke.

iPad 4: – Full forståelse for at folk føler seg lurt

Konklusjon

Alt i alt synes vi du skal ha ganske spesielle behov for å gå for den minste retina-varianten til Apple.

Den har mange piksler å by på, men uheldigvis ikke grafikkraften til å utnytte disse pikslene i noe mer krevende enn Mac OS.

Å spille kan du bare glemme, og det er ganske surt når vi tenker på de fine opplevelsene vi hadde med storebror i retina-klassen.

14000 kroner for en maskin med kun integrert grafikk er rett og slett ganske latterlig. Og da får det være at det meste annet er på stell.

Flere tester:

Asus U500VZ - En helt utrolig kjapp PC

iPad mini - Slik er lomme-iPaden

Samsung 900X4C - TEST: Den fremste Macbook Air-konkurrenten

Acer Timeline Ultra M5 - En ny batterikjempe fra Acer

HP Envy Spectre XT - Ultrabooken med det beste tastaturet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.