OLJE OG GASS

Norsk selskap fikk OTCs teknologipris for andre år på rad

For mer effektiv plugging av brønner.

Bilde: West Group
Ina AndersenIna AndersenJournalist
6. mai 2014 - 09:37
Vis mer

HOUSTON: Mandag ble West Group, som eneste norske selskap, tildelt den prestisjetunge teknologiprisen «Spotlight on New Technology», som deles ut hvert år på Offshore Technology Conference (OTC) i Houston.

I alt 12 selskaper blir tildelt prisen, som trekker fram det ypperste av det utstillerne på oljemessen kan vise fram av avanserte og framtidsrettede teknologier.

Andre år på rad

Prisen fikk West Group for sin nyeste teknologi, SwarfPak, som skal kunne halvere tiden på maskineringsprosessen i å plugge og forlate en brønn.

Det er andre år på rad at Stavanger-bedriften er tildelt teknologiprisen på OTC. I fjor fikk de den for sin Continuous Motion Rig, som også ble nominert til Teknisk Ukeblads «Teknologibragd».

– Det er veldig kjekt å bli anerkjent for denne teknologien med en pris her i USA. Og det å få prisen to år etter hverandre, for de to hovedteknologiene våre, det er utrolig kjekt, sier en stolt administrerende direktør i West Group, Odd B. Skjærseth, til Teknisk Ukeblad.

Prisvinnerne ble annonsert tidligere i år, men utdelingen fant sted på oljemessen mandag.

– Vi ser på denne prisen som en av de mest prestisjetunge i bransjen, den henger høyt. En kvalifisert jury har sett på teknologien vår og har tro på den. Da er du stolt, poengterer Skjærseth.

Les også: Det kan ta 15 rigger 40 år å plugge alle brønnene på sokkelen

Nye metoder

SwarfPak er en teknologi som skal kunne brukes i arbeidet med å stenge ned gamle brønner. Den største endringen fra teknologien som brukes i dag er at verktøyet til West Group maskinerer oppover, i stedet for nedover.

Dermed kan sponet som kommer av maskineringsprosessen fra 50 meter med foringsrør lagres nede i brønnen, i stedet for at det må tas opp, og behandles som miljøavfall.

– Vi vil utvikle teknologi som gjør en forskjell. Hvis vi ikke ser at teknologien vår potensielt kan halvere kostnadene, så lar vi være å utvikle det. Det utfordrer oss til å tenke nytt, og til å se på nye metoder. Og det er det vi har gjort her, forklarer Skjærseth.

At sponet ikke må tas opp til overflaten, fraktes til land, for deretter å avfallshåndteres, er en miljømessig fordel ved den nye teknologien. En annen fordel er at SwarfPak har kontroll på maskineringshastigheten, som gjør at sponet får en fast størrelse.

Vanligvis varierer sponet i størrelse, noe som kan være problematisk, ved at såkalt bird nesting oppstår. Det vil si at sponet danner en slags propp i røret.

– Dette unngår du med vår teknologi, noe som gjør det til en utrolig effektiv måte å stenge ned brønner på, påpeker Skjærseth.

Les også: I 2007 skulle de legges ned. Nå tjener de penger på forskningen

Maskinerer raskere

For å få til dette har West Group utviklet ny teknologi, deriblant et maskineringsverktøy med nye kuttere. De er laget slik at de kan bryte sponet under maskineringsprosessen.

Grunnlaget for metoden har de hentet fra dreiebenken, og tatt den med ned i oljebrønnen.

– SwarfPak-teknologien består i tillegg av et mateelement som har til hensikt å få full kontroll med skjærehastigheten, og dermed kontroll med sponavvirkningen. Dette verktøyet er avgjørende for funksjonaliteten i SwarfPak-teknologien. For at ikke borerørene skal skru seg opp under maskineringsarbeidet er det også utviklet et gear, med et integrert forankringssystem som har som oppgave å snu dreiretningen, forklarer Skjærseth.

Selve maskineringshastigheten er dessuten langt høyere enn det som er vanlig. Mens dagens teknologi har en hastighet på rundt fire meter i timen, kan det nye verktøyet til West Group maskinere i over 20 meter i timen.

– Målet vårt var å doble hastigheten. Nå har vi testet utstyret i fullskala i opp mot 26 meter i timen. Vi mener SwarfPak halverer tiden på maskineringsjobben, sier siddisen.

Les også: Dette er verdens største subsea-utbygging

3000 brønner må stenges

West Group har investert rundt 70 millioner kroner i SwarfPak-teknologien. Det er et såkalt joint industry project, hvor de har med seg Forskningsrådet, som støtter dem med 25 prosent av investeringene, og Innovasjon Norge, i tillegg til industrielle partnere i Statoil og ConocoPhillips.

Arbeidet med teknologien startet i 2009 og i de neste månedene vil de siste testene bli gjennomført. I perioden juni til september gjøres de siste landtestene og mot slutten av året skal verktøyet testet offshore. Målet er at SwarfPak skal være klart for lansering i første kvartal 2015.

Skjærseth ser et stort potensial for teknologien. I dag finnes det anslagsvis 3000 brønner bare på norsk sokkel som ikke er plugget, og det bores stadig flere brønner. Regningen er det den norske staten som i stor grad må ta.

– Så effektive pluggeoperasjoner er også samfunnsnyttig. Vi har et mål om å bidra til å halvere kostnadene for disse, sier Skjærseth.

Godt besøkt

På messen i Houston er standen til West Group godt besøkt. Det hjelper å ha et banner hengende fra taket, som forteller at de er blant vinnerne av årets Spotlight for New Technology-pris.

– Jeg er spent på hva det betyr for oss i løpet av messen. I fjor hadde vi mange besøkende, også internasjonale, og vi fikk konkrete henvendelser. Så dette er god markedsføring, sier direktøren.

Han har også ny teknologi i skuffen, som han vil hente fram når SwarfPak og Continuous Motion Rig er kommersialisert.

– Men vi ser også muligheter for å anvende den teknologien og de produktene vi har i dag på andre områder, påpeker Skjærseth.

Les også:

Slik vil de oppfylle drømmen om oljelagring under vann  

Bli med inn i «verdens mest avanserte offshoresimulator»  

Dette er verdens største oppjekkbare rigg

SwarfPak is a superior milling tool for P&A and slot recovery with significantly reduced rig time and reduced environmental footprint.

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.