Arkiv

Fant 479 artikler om emnet fra forskning [fjern] med artikkeltype Nyhet [fjern]

Tittel Dato

Utvikler superkjapp koronatest med ny teknologi

Gullpartiklers evne til å reflektere lys i ulike farger brukes i alt fra glassmalerier til graviditetstester. Nå vil forskere utnytte de samme egenskapene i en ultrarask sensor for koronavirus.

Blir lutefisken gelé? Det er ikke din feil, ifølge matematiske målinger

Mange kjenner lutefisk som en sørpete gelé. Overkoking ødelegger fisken, men det skjer ikke hvis kvaliteten er god, ifølge ny forskning.

Løser gåte om blekksprutens hjerne

Blekkspruter har vist seg å kunne løse problemer og skru av lokket på et glass for å få tak i mat. Men hva er det som gjør dette dyret så intelligent? Forskere kan ha funnet løsningen på gåten.

Oppdrettslaks skal spise norsk gran, ikke brasiliansk soya

Norsk gran kan erstatte brasiliansk avskoging. Snart spiser oppdrettslaksen fôr som stammer fra den norske skogen, i stedet for soya som er fraktet rundt halve verden.

Har utviklet neste generasjon mikroskop

En helt ny type mikroskop kan ta 3D-bilder av celler – mens de jobber i et naturlig miljø. Den nye teknologien er vesentlig raskere og bedre enn før og vil gi forskere nye muligheter.

Risiko for lungekreft kan ses i blodet ti år i forveien

Kreft begynner med små endringer i cellenes arvestoff. Nå er det mulig å måle disse endringene på et tidlig tidspunkt – før kreften oppstår.

Dette skipet kan «håndplukke» fangsten fra havbunnen

Skipet er spekket med ny teknologi som kan bli starten på et helt nytt bunnfiske. Nå setter Arctic Pearl, som er verdens første og eneste i sitt slag, kursen mot Barentshavet for å plukke delikatessen haneskjell.

Lager nye solceller av solcelleavfall

Solenergi er bra for kloden – men solcellene er ikke så klimavennlige som de burde være. Martin Bellmann tar restene fra produksjonen og lager nye solceller av dem. – Det er svart gull, sier han selv.

– Flytende soløyer kan dekke verdens energibehov i fremtiden

Hvis under 10 prosent av verdens eksisterende vannkraftreservoarer ble dekket med flytende solceller, ville vi fått like mye energi ut som all vannkraft i dag, sier NTNU-professor.

Nå vet vi hvilke norske flyruter som forurenser mest

Nordmenn bidrar med over dobbelt så mye klimagassutslipp gjennom flytrafikk som gjennomsnittet på verdensbasis.

Utvikler robot-øyne som kan finne og fjerne skrot i verdensrommet

Over oss svever mye romsøppel. Å fjerne det kan bli et framtidig marked, tror norske forskere. De har utviklet en helt ny type robotsyn som gjør det mulig – og ESA er interessert.

Slik er matematikken bak rentene

Når økonomene setter styringsrenten opp eller ned, bruker de avanserte matematiske verktøy.

Jakten på liv i rommet starter med geologien på jorda

Blant tusenvis av kjente planeter skal et nytt forskningssenter prøve å plukke ut hvilke som faktisk kan være aktuelle kandidater for liv.

Vi må ikke bare spare på vannet, vi må bruke det på nytt

Er det trygt å bruke renset avløpsvann til vanning av gress og grønnsaker? Mye tyder på det.

Små signaler kan hindre store ulykker

Ved å lytte til maskiners magnetfelt kan man oppdage feil som forhindrer mulige katastrofer med elektriske kjøretøy. Metoden kan også spare kraftprodusenter for store beløp.

Lager metall med vann og elektrisitet

Nå har norske forskere – kanskje som de første – klart å produsere metall på en helt ny måte. Det kan bety mye for klimaet.

Jupiter er sjeldent klar og tydelig på nattehimmelen i oktober

Jupiter er nå så nær jorda at den fremstår ekstra stor og skinnende. Professor Stephanie Werner forklarer hva som skjer.

Kan bruk av strømpengene gi hollandsk syke?

Når strømmen går ut av landet, renner milliardene inn. Hvorfor kan strømpengene brukes fritt, mens oljeinntektene styres av handlingsregelen?

3D-modeller på atomnivå lærer oss hvorfor dingser fungerer

Nå kan forskerne se hvordan enkeltatomer plasserer seg i materialer. Det kan være gode nyheter for elektronikken din i framtida.

Brukte steinaldermenneskene insektmiddel og gikk med fargerikt tøy?

Analyser av gammelt plante-DNA gir ny kunnskap om livet til huleboere.

Modellforsøk førte til strengere oppdrettskrav

Modellforsøk av oppdrettsanlegg i basseng har gitt oss ny innsikt: De tekniske kravene til bransjen holder ikke mål. Rømningssikkerheten skal bli bedre med ny teknisk standard.

Dette «biobatteriet» gjør det mulig å lagre energi fra sol og vind

Når sola skinner og vinden blåser, har det til nå vært vanskelig å lagre energien. Men i et laboratorium i Trondheim har forskerne fått det til – helt uten avansert batteriteknologi.

Hva skjer oppe i hodet når det blir for varmt?

Hvilke organismer vil overleve og hvilke vil bukke under når klimaet endrer seg? En liten fiskelarve har gitt overraskende innsyn i hvordan hjernen reagerer når temperaturen stiger.

Naturen står overfor massive utfordringer. Bærekraft-prisvinner mener likevel det fortsatt er håp

Er det for sent å redde planeten vår? Professor Jianguo Liu er den nyeste vinneren av Gunnerusprisen i bærekraft. Han gir oss håp.

Sånn kan sykkeldeling fungere bedre

Flere byer har ordninger for sykkeldeling. Målet er å få folk til å reise mer miljøvennlig. Men syklene må være tilgjengelig hvor og når folk vil ha dem. En ny tilnærming kan sikre at syklene er der de trengs når de trengs.

Kosmologene vil gi oss et tredimensjonalt kart verden aldri har sett før

UiO-forskere jakter på de gjemte galaksene fra det tidlige universet.

Denne plasten er laget av tare

Den er nedbrytbar, biologisk og egner seg utmerket som emballasje for en rekke matvarer. Håpet til forskerne som har utviklet dette produktet, er å redusere bruken av oljebasert plast i matindustrien.

Hjelper ringnotfiskere i jakten på det perfekte kast

Fiske med ringnot er vanskelig. Nyutviklede metoder kan hjelpe fiskerne med å spare tid og øke verdien på fangsten.

Kvikksølvsyklusen i Arktis er dårlig nytt for mennesker og isbjørn

Kvikksølv i overflaten i arktiske strøk synker om vinteren. Straks kvikksølvet når havbunnen, kan det bli påvirket av bakterier som gjør om kvikksølvet til en giftig form.

Oppfordrer til skjerpet sikkerhet etter eksperimenter med ekstrembølger under vann

En grunne på bunnen vil ikke nødvendigvis beskytte en nedsenket rørbru. Faktisk kan risikoen bli større for at den rammes av ekstreme krefter.

Vil gi blinde synet tilbake med kunstig netthinne

Det eldste livet på jorda kan hjelpe mot øyesykdommer hos det moderne mennesket. Norske forskere utvikler mikrobrikke for testing av teknologien.

Utbyggere og planleggere går i beina på hverandre: – Det er en tillitskrise

Byggesaker og planlegging tar så lang tid at det skader byene. – Det er en tillitskrise, sier Terje Holsen ved NMBU.

Vil fange CO2 fra lufta: Målet er én million tonn pr. år

Industriselskapet Removr har i samarbeid med Sintef mål om å bli verdensledende innenfor direkte CO2-fangst fra luft.

Første rapport fra Rimfax: Geologien på Mars er mer kompleks enn antatt

I halvannet år har georadaren Rimfax samlet data på Mars. I dag publiseres de første resultatene fra det norskutviklede Perseverance-instrumentet.

Steiner avslører hemmelighetene til jordas viktige magnetfelt

For over 350 millioner år siden skjedde noe merkelig med jordas magnetfelt. Forskere mener feltet var så svakt at det kunne påvirket livet på jorda.

Ville stoppe betennelse – fant måte å reparere skader på i stedet

Forskere har oppdaget en ny metode for å aktivere enzymer. Det kan gjøre det mulig å reparere proteiner som er skadet som resultat av arvelige sykdommer, som for eksempel enkelte typer hudkreft.

Fra gull til gråstein: På et lager på Økern ligger 44.000 mineralprøver

Edelstener pryder tiaraer og kronjuveler. Det er fort gjort å bli bergtatt av stein, men hva gjør du hvis du finner noe unikt?

Liten robot gjør det enklere å samle mikroplast fra havet

Biologer og kybernetikere ved NTNU har bygget en smart robot. Den er kjapp og rimelig i drift og kan blant annet ta prøver av mikroplast og måle tettheten av lakselus.

De lager hydrogen «i en smell» – og fanger CO₂ samtidig

Et norsk forskerteam har klart å framstille hydrogen på en langt mer effektiv måte enn det som gjøres i dag. Teknologien var klar allerede i 2017. Nå har de også bevist at prosessen kan skaleres opp til industriell skala.

Selvkjørende biler på norske veier sliter med satellittnavigasjonen

En bil som ikke vet hvor den er, kan ikke kjøre selv. Dagens posisjoneringstjenester er ikke nøyaktige nok, påpeker Sintef-forsker.

Denne kortreiste krabaten kan bli mat for norsk laks

Forskerne fikk en vill idé: Hva om vi mater børstemark med lokal, dyrket tare? Resultatet viste seg å ende som et «gullkantet» produkt: Et lokalprodusert og bærekraftig laksefôr med høy kvalitet.

Slik kan gjenstridig, norsk gran bli til plast, drivstoff og biokjemikalier

Restråstoff fra norske skoger kan omgjøres til andre produkter på en mer effektiv måte, kommer det fram i Line Degn Hansens doktorgrad.

Forskere undersøkte alt, overalt, på samme tid

Et banebrytende forsøk fant sted i slutten av mai. På samme tid og sted undersøkte forskere livet i havet i Kongsfjorden på Svalbard ved hjelp av flere typer fartøy og sensorer.

Ny start på Cern: – Jeg tror vi finner et higgsboson til

– Sannsynligheten for å finne noe nytt ved LHC er veldig stor, sier fysikkprofessor Are Raklev.

Fanger CO2 fra røykgass med supermembran

Etter et snart seks år langt forskningsløp har forskere lykkes med å lage en membran som kan fange CO2 på en helt ny måte. Det har ført til prestisjeomtale i forskningsmagasinet Science.

De verste forurenserne i Arktis er ikke de du tror

I Arktis opererer mer enn 600 fiskefartøyer. 26 store tankskip forurenser mer enn alle fiskefartøyene til sammen. Tankskipene blir dermed de største forurensningssynderne i denne sårbare regionen.

Denne ukjente naturtypen er en klimahelt

I grenselandet mellom land og hav finnes en naturtype som er så oversett at den lenge var uten offisielt norsk navn. Men den kan vise seg å ha svært ettertraktede egenskaper.

Higgs ti år: – Det var rockekonsertstemning

– En israelsk journalist så på meg og sa «Han gråter, hvor er kameramannen?» Jeg var ikke klar over det selv, men jeg gråt av glede.

Hva kan Grønland fortelle oss?

– Grønland er en «hotspot» for å forstå den geologiske utviklingen i Arktis så vel som klimaendringer i fortid, nåtid og fremtid, sier Matthias Forwick ved UiT.

Denne droneturen kan være første skritt mot bedre snøkart

Dybden på snøen i høyfjellet er viktig informasjon for dem som jobber med klima, flom og vannkraft. Men foreløpig er kunnskapen mangelfull.

Fant 479 artikler. Viser 1–50.