03:37:03Nyhetsstudio
Zelenskyj takker USAs senat etter hjelpevedtak

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket natt til onsdag Senatet i USA for å ha godkjent en støttepakke verdt 61 milliarder dollar.

– Jeg takker flertallsleder Chuck Schumer og Republikanernes senatsleder Mitch McConnell for deres tydelige lederskap i å føre fram dette tverrpolitiske forslaget, i tillegg til alle senatorene fra begge partier som stemte for det, sier Zelenskyj i sosiale medier kort tid etter at vedtaket var et faktum litt før klokken 4 norsk tid.

USA har vært den viktigste militære støttespilleren for Ukraina i krigen mot den russiske invasjonen, men den siste hjelpepakken med nødvendige forsyninger sto fast i politisk dragkamp i Kongressen i flere måneder.

– Jeg er like takknemlig for støtten fra president Joe Biden og gleder meg til vedtaket blir formelt godkjent og til den neste militære hjelpepakken i tråd med den standhaftighet jeg har sett i forhandlingene våre, sier Zelenskyj videre.

– Ukrainas langtrekkende kapasiteter, artilleri og luftforsvar er avgjørende verktøy for å gjenopprette freden raskere.

KrF vil opprette fem nye demenskor i Oslo

KrF ønsker å opprette fem nye demenskor i Oslo de neste årene. Ønsket tar de med seg inn i budsjettforhandlingene i hovedstaden.

Det fremste kravet fra KrFs bystyrerepresentant Øyvind Håbrekke når partiet og Frp skal forhandle med byrådspartiene Høyre og Venstre om Oslos reviderte budsjett for 2024, er et tilbud om demenskor i alle Oslos bydeler.

Kommunen fraråder bading i Oslo

Oslo kommune advarer mot å bade i Oslofjorden etter mandagens voldsomme regnvær. Etter styrtregnet kan store mengder tarmbakterier ha kommet til badeplassene.

Det er ventet regn også i dagene som kommer, om ikke i like store mengder som mandagen. Først til helgen er det meldt om pent vær i Oslo igjen, og da kan det kanskje friste med et bad.

Zelenskyj til Belgia for å signere sikkerhetsavtale

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj reiser tirsdag til Belgia. Der skal ha undertegne en sikkerhetsavtale mellom de to landene.

For Belgia signerer statsminister Alexander De Croo, opplyser regjeringen i landet.

Finansdepartementets arbeid med revidert budsjett kan rammes av streiken

Fredag morgen gikk statsansatte medlemmer i Unio og Akademikerne ut i streik. Det kan få konsenser for budsjettspørsmål knyttet til revidert nasjonalbudsjett.

I Finansdepartementet er 122 av totalt 290 ansatte tatt ut i streik. Mange av dem som er tatt ut, jobber med tall og faktasjekk knyttet til revidert nasjonalbudsjett.

Macron mener Europa må være mer uavhengig

Europa står ved et veiskille, sa Frankrikes president Emmanuel Macron da han besøkte den tyske byen Dresden mandag.

Da presidenten talte foran Vår Frue kirke tok han til orde for et sterkt og suverent Europa.

Ukrainsk angrep mot langtrekkende russisk radar

Ukrainske styrker brukte en langtrekkende drone til å angripe et russisk radaranlegg 1.500 kilometer fra fronten, sier en etterretningskilde i landet.

Angrepet var ifølge kilden rettet mot en Voronezj M-radar utenfor byen Orsk i Orenburg-regionen.

FNs atombyrå sier Iran har avlyst samtaler etter presidentens død

Planlagte samtaler mellom Iran og Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) er suspendert etter helikopterulykken som tok livet av landets president.

Både president Ebrahim Raisi, utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian og flere andre mistet livet da helikopteret de satt i styrtet i Iran 19. mai.

Pilen pekte opp på Oslo Børs

Oslo Børs startet uken i pluss. Hovedindeksen på Oslo Børs endte 0,75 prosent opp til 1434,20 poeng ved stengetid mandag ettermiddag.

Dermed ble det satt nok en toppnotering for hovedindeksen.

Nord-Korea sier satellittoppskyting var mislykket

Et nordkoreansk forsøk på å skyte opp en satellitt slo feil da bæreraketten eksploderte, ifølge det statlige nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Byrået skriver at årsaken var feil på en motor for flytende drivstoff.

Zelenskyj vil ha mest mulig press mot Russland

President Volodymyr Zelenskyj bønnfaller sine allierte om å presse Russland til fred med alle mulige midler.

– I disse ukene forsvarer våre styrker seg mot den russiske offensiven. Vi må sammen med våre partnere intensivere arbeidet for å oppnå mer. Press mot Russland med alle mulige midler er nødvendig, sa den ukrainske presidenten.