13:37:52Nyhetsstudio
Yaras nye hydrogenanlegg åpnet i Porsgrunn

Statsminister Jonas Gahr Støre innviet mandag Yaras nye anlegg for fornybart hydrogen på Herøya industripark i Porsgrunn.

Anlegget er det største av sitt slag som er i drift i Europa. Hydrogenet fremstilles med fornybar energi og elektrolyse av vann. Det erstatter dermed naturgass som råstoff, noe som gjør at Yara årlig kan kutte 41.000 tonn CO2, ifølge en pressemelding fra konsernet.

Yara produserer nå fornybart hydrogen og ammoniakk, og har allerede levert de første tonnene med gjødsel laget med fornybar ammoniakk fra anlegget.

– Dette er en stor milepæl for Yara og for avkarbonisering av mat, skipsdrivstoff og andre energikrevende industrier, sier konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara.

Lavkarbongjødselen som produseres på anlegget, vil være en del av en ny portefølje kalt Yara Climate Choice.

– Fornybar ammoniakk er en viktig del av puslespillet når det kommer til avkarbonisering, men det tar tid å utvikle dette i stor skala, sier administrerende direktør Hans Olav Raen i Yara Clean Ammonia.

Yara har som mål å redusere sine årlige CO2-utslipp med 800.000 tonn fra ammoniakkproduksjon ved Yara Sluiskil i Nederland. Yara vurderer også en til to nye ammoniakkfabrikker med karbonfangst og -lagring i USA.

Knusende rapport om busskaoset i vinter: Været hadde ikke skylda

Hovedårsakene til busskaoset i Oslo i vinter var dårlig vintervedlikehold av veiene, feilberegnet energiforbruk og ladeproblemer, ifølge en ny rapport.

– Det tøffe vinterværet var den utløsende faktoren til problemene, men ikke en årsak i seg selv, heter det i en pressemelding fra Ruter.

Putins krav for fredssamtaler: Ukraina må gi fra seg fire regioner og droppe Nato-søknaden

President Vladimir Putin sier at Russland vil gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire regioner.

Ifølge Putin garanterer Russland sikker tilbaketrekking av ukrainske styrker dersom de forlater fire ukrainske regioner som Moskva gjør krav på.

25 sauer trolig drept i lynnedslag i Trøndelag

En bonde i Unndalen fant 20 sauer og fem lam døde da han gikk for å se til dem på seteren. Han mener det er lynnedslag som har forårsaket dødsfallene.

– De som levde, skalv og var urolige, sier sauebonde Arild Riise Falksete til avisen Opp etter at han og kona hadde oppdaget at flere av sauene deres hadde dødd på seteren.

12:05NTB, Redaksjonen
Putin hevder Russland ikke vil ta Kyiv i 2022 – sier de bare ønsket en fredsavtale med Ukraina

Russlands president Vladimir Putin sier at offensiven mot Kyiv i februar 2022 ikke hadde som mål å erobre byen, men bare bidra til en fredsavtale med Ukraina.

Da den storstilte russiske invasjonen begynte ble store styrker satt inn mot den ukrainske hovedstaden.

Finland tror fire russiske fly krenket luftrommet

Finske myndigheter mistenker at landets luftrom ble krenket av fire russiske kampfly 10. juni.

Mandag uttalte landets forsvarsdepartement at de mistenkte et russisk militærfly for å ha vært i finsk luftrom i om lag to minutter.

Norge i Nato-kommando med Sverige og Finland

Norge får sitt ønske oppfylt og plasseres i Natos styrkekommando i Norfolk i USA sammen med Sverige og Finland.

På toppmøtet i Vilnius i fjor ble nye forsvarsplaner og en ny kommandostruktur vedtatt. Det siste året har Nato brukt til å få det nye systemet opp å stå.

Microsoft utsetter lansering av KI-funksjon

Windows-produsenten Microsoft har satt lanseringen av sin nye KI-funksjon Recall på pause. Årsaken er bekymring for sikkerheten.

Recall markedsføres som en funksjon med såkalt kunstig intelligens (KI). Den skal med jevne mellomrom lagre bilder av det PC-brukeren har på skjermen. Disse dataene skal deretter lagres og analyseres slik at informasjon om tidligere bruk kan innhentes.

Ingen streik for arbeidere i havbruk og fiskeoppdrett

Fellesforbundet og Sjømat Norge kom tidlig fredag morgen til enighet om havbruksoverenskomsten. Dermed blir det ingen streik.

Forhandlingsleder Christian Justnes sier seg godt fornøyd med resultatet, som er i tråd med rammen fra frontfaget.

Telenor starter nordisk cybersikkerhetsselskap

Telenor starter et nytt cybersikkerhetsselskap med ambisjoner om å dekke hele Norden.

– Det nye selskapet har fått navnet Telenor Cyberdefence og blir en del av Telenor Amp-porteføljen, ifølge en pressemelding fra Telenor.

Forsinkelser og innstillinger mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn

Signalfeilen på Gardermobanen er rettet, men reisende må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn.

Det opplyser Bane Nor i en trafikkmelding.