20:52:34Nyhetsstudio
USAs justisdepartement sier Boeing kan bli straffeforfulgt for to 737 Max-ulykker

Den amerikanske flyprodusenten Boeing kan bli straffeforfulgt for to ulykker med flytypen 737 Max, uttaler justisdepartementet i Washington.

Det amerikanske justisdepartementet mener at Boeing har brutt en forliksavtale som skulle beskytte selskapet mot juridiske skritt etter de to ulykkene. Det fremgår av et brev som departementet har levert inn ved en føderal domstol i delstaten Texas.

– Vi mener at vi har overholdt betingelsene i avtalen, står det i en kommentar fra Boeing til nyhetsbyrået AFP.

Flyprodusenten varsler at den kommer til å forsvare seg selv i en eventuell rettssak.

346 døde

De to ulykkene skjedde for rundt fem år siden. Til sammen 346 mennesker døde. Først styrtet et 737 Max-fly brukt av indonesiske Lion Air i Java-havet i oktober 2018. 189 mennesker døde. I mars 2019 falt et Ethiopian Airlines-fly av samme type nærmest rett ned i bakken kort tid etter avgang fra Addis Abeba. 157 mennesker omkom, deriblant en norsk kvinne.

Boeing inngikk en avtale med det amerikanske justisdepartementet om å betale til sammen 21 milliarder kroner for å unngå en rettssak rundt de omstridte 737 Max-flyene.

Boeing sto da foran en siktelse for bedrageriforsøk mot den amerikanske staten, knyttet til en etterforskning som konkluderte med at selskapet bevisst hadde gitt villedende informasjon til luftfartsmyndighetene som skulle godkjenne flytypen.

– Avtalebrudd

Departementet mener at Boeing har brutt avtalens vilkår ved «å unnlate å utforme, implementere og håndheve et oppfølgings- og etikkprogram som skal forebygge og avdekke brudd på amerikanske bedragerilover i hele virksomheten sin».

Et slikt avtalebrudd betyr at Boeing kan komme til å bli straffeforfulgt for ethvert brudd på føderale lover knyttet til de to flystyrtene, fremgår det av brevet.

Amerikanske myndigheter evaluerer nå hvordan de skal gå videre med saken og har bedt Boeing om et svar innen 13. juni.

Flere enn 40 kollapset i svensk gateløp – to med hjertestans

Flere enn 40 løpere kollapset under det tradisjonsrike svenske gateløpet Göteborgsvarvet, som ble gjennomført i sterk sommervarme.

For to av dem handler det om hjertestans, melder Göteborgs-Posten (GP).

Telenor-trøbbel i store deler av landet

Telenor har problemer med mobilnettet i store deler av landet. Kunder opplever blant annet trøbbel med anrop og mobildata.

– Vi er ikke nede, men vi opplever ustabilitet i mobilnettet. Det gjør at noen anrop feiler og at mobildata er nede for noen. De som opplever dette, vil jeg oppfordre til å prøve flere ganger og smøre seg med litt tålmodighet, sier pressesjef Anders Krokan i Telenor til VG.

Livløs person funnet i vannet på Nesodden – fraktet til sykehus

En livløs person som ble funnet i vannet på Nesodden, er fraktet til Ullevål sykehus med luftambulanse.

– Pasienten flys til Ullevål sykehus av luftambulanse, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding.

Minuspriser på strøm i store deler av Norge søndag

Søndag stuper prisen til under null midt på dagen i nesten hele Norge. Bare de nordlige prisområdene unngår minuspriser.

Mellom klokken 14 og 15 får kunder på Østlandet og Sørlandet en spotpris på -17 øre per kilowattime (kWh), mens kunder på Vestlandet får en pris på -15 øre/kWh, skriver bransjenettstedet Europower.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 18,6 øre per kWh søndag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 34,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn lørdag og 73,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 3,6 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 9,9 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 0,6 øre høyere enn lørdag og 5,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 34,9 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 34,9 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 57,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 0,02 øre lavere enn lørdag og 57,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 18,5 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 34,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,4 øre lavere enn lørdag og 73,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 57,3 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 21 og 22 vil strømprisen der ligge på 57,3 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 34,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 9,9 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Regjeringen i Slovakia: Positiv prognose for Fico

Tilstanden for Slovakias statsminister Robert Fico er fortsatt alvorlig, men prognosen er positiv, ifølge landets helseminister.

Fico ble skutt og såret i et attentat tidligere i uken. Lørdag kom helseminister Zuzana Dolinkova med en oppdatering om tilstanden hans.