12:38:05Nyhetsstudio
To amerikanere pågrepet i Russland

To amerikanske statsborgere, inkludert en soldat, er pågrepet i Russland. Det dreier seg ikke om politikk eller spionasje, ifølge russiske myndigheter.

Soldaten skal ha blitt pågrepet i helgen, ifølge John Kirby, talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

Russiske myndigheter sier at soldaten vil bli holdt i forvaring til tidlig i juli. Han er mistenkt for tyveri.

Det russiske utenriksdepartementets representant i Vladivostok sier at denne saken dreier seg om helt vanlig kriminell aktivitet.

– Den har ingenting med politikk eller spionasje å gjøre, sier representanten, ifølge Tass.

Anklaget for tyveri

Ikke navngitte amerikanske embetspersoner sier til NBC News at soldaten var på en privat reise i Russland. Han skal ha vært stasjonert i Sør-Korea.

I Russland er soldaten angivelig anklaget for å ha stjålet fra en kvinne. Det russiske, statlige nyhetsbyrået Ria melder at mannen ble pågrepet i Vladivostok, og at han blir sittende i varetekt fram til 2. juli. Ria siterer domstolens pressekontor på at amerikanerens navn er Gordon Black.

Nyhetsbyrået AP får opplyst av amerikanske tjenestepersoner at mannen var sammen med en russisk kvinne. Hun bodde i Sør-Korea da hun og amerikaneren havnet i en slags krangel, og dro deretter ut av landet, heter det videre.

Så skal Black ha dratt til Russland uten å opplyse om dette. Han skal ha vært i permisjon mens han ventet på å returnere til USA.

Funnet naken

I en annen sak er en sivil amerikaner pågrepet i Moskva. Mannen er identifisert som William Russel Nycum og skal holdes i varetekt i ti dager, ifølge rettsvesenet i Moskva.

Mannen skal ha blitt funnet utendørs, naken og påvirket av alkohol.

– Hendelsen viste åpenbar respektløshet overfor samfunnet, dets borgere og offentlig ro, heter det i rettsdokumentene.

Den amerikanske ambassaden i Moskva sier til Reuters at de er klar over pågripelsene av de to amerikanerne.

– Ambassaden forsøker alltid å bistå statsborgere så godt vi kan, men på grunn av personvern kan vi ikke kommentere ytterligere, sier en talsperson for ambassaden.

Flere fengslede amerikanere

Pågripelsene kommer mindre enn et år etter at den amerikanske soldaten Travis King løp inn i Nord-Korea fra Sør-Korea. Senere ble han returnert til USA og siktet for å ha desertert.

Flere amerikanere sitter fengslet i Russland, blant dem Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich og den tidligere marinesoldaten Paul Whelan. USA mener begge sitter fengslet på feilaktig grunnlag og har forhandlet for å få dem løslatt.