14:21:41Nyhetsstudio
Turbulensofre får erstatning fra Singapore Airlines

Singapore Airlines tilbyr erstatning til passasjerer som var om bord på flyet som i forrige måned ble utsatt for kraftig turbulens over Myanmar. En person døde.

– Vi tilbyr 10.000 dollar i kompensasjon til passasjerer som pådro seg mindre skader under hendelsen. Vi har invitert passasjerer som fikk mer alvorlige skader til samtale om et kompensasjonstilbud, står det i en uttalelse fra Singapore Airlines tirsdag.

– Passasjerer som etter medisinsk vurdering har pådratt seg alvorlige skader, og som medfører langvarig medisinsk hjelp, og som ber om økonomisk bistand, tilbys en forhåndsutbetaling på 25.000 dollar for å dekke umiddelbare behov, et beløp som vil inngå som del av enhver endelig avtale, står det videre.

Mange fortsatt på sykehus

En 73 år gammel mann døde, trolig av hjerteinfarkt, og flere titalls ble skadet da flyet på vei fra London til Singapore 20. mai havnet i det som beskrives som en plutselig og ekstrem turbulens over Myanmars luftrom. Flyet ble deretter omdirigert og landet i Bangkok i Thailand.

Passasjerer har sagt at kabinansatte og folk som ikke hadde på seg setebelte, ble kastet rundt mot taket i flyet med så voldsom kraft at taket slo sprekker innvendig noen steder. Et sykehus i Bangkok som fortsatt behandler passasjerer, har opplyst at det dreier seg om ryggmargsskader, hjerne- og kranieskader.

Per 4. juni, mer enn to uker etter hendelsen, var 20 passasjerer fortsatt innlagt på flere sykehus i Bangkok. Det var 211 passasjerer og en besetning på 18 om bord.

Falt 56 meter, ikke 1800 meter

En foreløpig granskingsrapport fra Singapores samferdselsdepartement peker at plutselig endring i tyngdekraften og et høydefall på 54 meter trolig førte til at passasjerer og kabinansatte svevde rundt i kabinen.

Flere medier meldte først at flyet falt fra en høyde på 37.000 fot til 31.000 fot under turbulensen. Men flysporingsnettstedet Flightradar24 har analysert hendelsen og påpeker at denne opplysningen er uriktig.

Flyet var riktig nok utsatt for turbulens også under nedstigningen som fulgte, men det selve nedstigningen var standard prosedyre til et nytt og lavere høydenivå, kontrollert av flyets autopilotsystem, slår nettstedet fast.

Nedstigningen på 6000 fot, om lag 1800 meter, tok rundt 3 minutter, ifølge flyselskapet selv.

Norsk våpeneksport økte kraftig i fjor

Norske selskaper solgte i fjor våpen og forsvarsmateriell for 12 milliarder kroner, en økning på 35 prosent fra året før. USA kjøper klart mest.

Regjeringen la fredag fram den årlige meldingen om eksport av forsvarsmateriell.

Putins krav for fredssamtaler: Ukraina må gi fra seg fire regioner og droppe Nato-søknaden

President Vladimir Putin sier at Russland vil gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire regioner.

Ifølge Putin garanterer Russland sikker tilbaketrekking av ukrainske styrker dersom de forlater fire ukrainske regioner som Moskva gjør krav på.

12:05NTB, Redaksjonen
Putin hevder Russland ikke vil ta Kyiv i 2022 – sier de bare ønsket en fredsavtale med Ukraina

Russlands president Vladimir Putin sier at offensiven mot Kyiv i februar 2022 ikke hadde som mål å erobre byen, men bare bidra til en fredsavtale med Ukraina.

Da den storstilte russiske invasjonen begynte ble store styrker satt inn mot den ukrainske hovedstaden.

Finland tror fire russiske fly krenket luftrommet

Finske myndigheter mistenker at landets luftrom ble krenket av fire russiske kampfly 10. juni.

Mandag uttalte landets forsvarsdepartement at de mistenkte et russisk militærfly for å ha vært i finsk luftrom i om lag to minutter.

Gram ber Nato få opp tempoet i Norfolk

Norge, Sverige og Finland skal alle tilhøre Natos styrkekommando i Norfolk i USA. Norge presser på for å få opp tempoet i oppbyggingen.

På toppmøtet i Vilnius i fjor ble nye forsvarsplaner og en ny kommandostruktur vedtatt.

Microsoft utsetter lansering av KI-funksjon

Windows-produsenten Microsoft har satt lanseringen av sin nye KI-funksjon Recall på pause. Årsaken er bekymring for sikkerheten.

Recall markedsføres som en funksjon med såkalt kunstig intelligens (KI). Den skal med jevne mellomrom lagre bilder av det PC-brukeren har på skjermen. Disse dataene skal deretter lagres og analyseres slik at informasjon om tidligere bruk kan innhentes.

Ingen streik for arbeidere i havbruk og fiskeoppdrett

Fellesforbundet og Sjømat Norge kom tidlig fredag morgen til enighet om havbruksoverenskomsten. Dermed blir det ingen streik.

Forhandlingsleder Christian Justnes sier seg godt fornøyd med resultatet, som er i tråd med rammen fra frontfaget.

Telenor starter nordisk cybersikkerhetsselskap

Telenor starter et nytt cybersikkerhetsselskap med ambisjoner om å dekke hele Norden.

– Det nye selskapet har fått navnet Telenor Cyberdefence og blir en del av Telenor Amp-porteføljen, ifølge en pressemelding fra Telenor.

Forsinkelser og innstillinger mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn

Signalfeilen på Gardermobanen er rettet, men reisende må fortsatt regne med forsinkelser og innstillinger mellom Lillestrøm og Oslo lufthavn.

Det opplyser Bane Nor i en trafikkmelding.

Listhaug omtaler norsk klimapolitikk som «selvskading»

Frp-leder Sylvi Listhaug mener det ikke er noe å feire at utslippene i industri og landbruk går nedover. Hun kaller politikken for «selvskading».

Foreløpige tall fra SSB viser at utslippene av klimagasser i Norge gikk ned med 4,7 prosent i 2023. Men at industrien sto for mesteparten av kuttene, mener Listhaug først og fremst er et faresignal.