22:21:43Nyhetsstudio
SV vil kjempe for et grønnere budsjett

Når SV går i forhandlinger med regjeringen om revidert nasjonalbudsjett, er det klima og rettferdig omfordeling partiet vil kjempe for.

Partileder Kirsti Bergstø er ikke spesielt imponert over regjeringens prioriteringer på miljøsiden i det reviderte nasjonalbudsjettet, som ble lagt fram tirsdag. Som den viktigste forhandlingspartneren for å få budsjettet i havn, vil Bergstø og hennes medforhandlere ha mange argumenter på blokka.

– På miljø så hadde det jo vært en fordel om det lå et grunnlag ifra regjeringen sin side. Det ser vi ikke at det gjør nå, så da blir det veldig viktig å dra politikken i grønn retning for å få redusert utslipp og for å ta vare på natur, sier Bergstø til NTB.

Kontoret hennes på Stortinget er badet i sol etter at finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lagt fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. SV-lederen er like oppgitt som partikollega Lars Haltbrekken som tirsdag gikk ut i Dagens Næringsliv og kritiserte regjeringen for ikke å ha fulgt opp sin egen lovnad om å komme med en pakke om havvind for å elektrifisere sokkelen.

– I fjor i landet vi et vedtak om at det i revidert skulle legges fram tiltak for det. Vi hadde store forventninger til at den planen skulle komme nå. Derfor mener jeg at regjeringen har satt klimapolitikken på vent, ved å ikke levere på et så sentralt punkt, sier Bergstø.

Sammen har de flertall

Nå må partiet først få svar på de spørsmålene de har til budsjettet før reelle forhandlinger kan starte, trolig ikke før helt i slutten av måneden. Komitéinnstillingen er det lagt opp til den 14. juni og først på den aller siste dagen av vårsesjonen, 21. juni, skal budsjettet opp til votering i Stortinget.

Blir de tre partiene enige, har Arbeiderpartiet og Senterpartiet sammen med SVs 13 stortingsrepresentanter flertall til å vedta et budsjettet i Stortinget.

Forhandlingsklima

Bergstø sier at forhandlingene med regjeringspartiene stort sett er gode og at SV representerer en kraft til forandring som regjeringen ofte løfter fram i ettertid.

– Så lenge de viser vilje til dreining i grønn og rettferdig retning, så skal forhandlingsklimaet bli riktig bra, legger hun til.

Selv om regjeringen ikke direkte har lagt opp til noen usosiale kutt i sitt budsjettforslag ser SV klare oppgaver i å redusere de økonomiske forskjellene mellom folk.

– Det er bra at det ikke er lagt inn usosiale kutt fra regjeringspartiene, men det skulle bare mangle, for regjeringspartier som har gått på valg på ny politisk kurs bort fra høyresiden sine usosiale kutt, sier hun.

Må stanse personalflukten

SV sier det er forståelig at forsvaret må styrkes som følge av den tiden vi lever i. Noen ukritisk tilnærming til regjeringens forslag om å bevilge ytterligere 7 milliarder til forsvaret har Bergstø derimot ikke.

Partiet har spilt inn flere forslag til langtidsplanen som ligger til behandling i Stortinget og trekker fram betydningen av å beholde menneskene i forsvaret, ikke bare se seg blind på nytt og dyrt utstyr.

– Det nytter ikke å bare kjøpe inn nytt materiell, om ikke du beholder dyktig personell til å kunne betjene det. Så det handler blant annet om å sikre ordentlige arbeidsforhold og pensjonsvilkår. For de er for dårlige. Og får man ikke tettet det, eller gjort noe med det, så frykter jeg at personalflukten fra forsvaret vil fortsette, sier SV-lederen.

Flere enn 40 kollapset i svensk gateløp – to med hjertestans

Flere enn 40 løpere kollapset under det tradisjonsrike svenske gateløpet Göteborgsvarvet, som ble gjennomført i sterk sommervarme.

For to av dem handler det om hjertestans, melder Göteborgs-Posten (GP).

Telenor-trøbbel i store deler av landet – påvirker ambulanser i Oslo

Telenor har problemer med mobilnettet i store deler av landet. Kunder opplever blant annet trøbbel med anrop, og problemene rammer også ambulanser i Oslo.

– Vi er ikke nede, men vi opplever ustabilitet i mobilnettet. Det gjør at noen anrop feiler og at mobildata er nede for noen. De som opplever dette, vil jeg oppfordre til å prøve flere ganger og smøre seg med litt tålmodighet, sier pressesjef Anders Krokan i Telenor til VG.

Livløs person funnet i vannet på Nesodden – fraktet til sykehus

En livløs person som ble funnet i vannet på Nesodden, er fraktet til Ullevål sykehus med luftambulanse.

– Pasienten flys til Ullevål sykehus av luftambulanse, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding.

Minuspriser på strøm i store deler av Norge søndag

Søndag stuper prisen til under null midt på dagen i nesten hele Norge. Bare de nordlige prisområdene unngår minuspriser.

Mellom klokken 14 og 15 får kunder på Østlandet og Sørlandet en spotpris på -17 øre per kilowattime (kWh), mens kunder på Vestlandet får en pris på -15 øre/kWh, skriver bransjenettstedet Europower.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 18,6 øre per kWh søndag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 34,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn lørdag og 73,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 3,6 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 9,9 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 0,6 øre høyere enn lørdag og 5,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 34,9 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 34,9 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 57,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 0,02 øre lavere enn lørdag og 57,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 18,5 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 34,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,4 øre lavere enn lørdag og 73,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 57,3 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 21 og 22 vil strømprisen der ligge på 57,3 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 34,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 9,9 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Regjeringen i Slovakia: Positiv prognose for Fico

Tilstanden for Slovakias statsminister Robert Fico er fortsatt alvorlig, men prognosen er positiv, ifølge landets helseminister.

Fico ble skutt og såret i et attentat tidligere i uken. Lørdag kom helseminister Zuzana Dolinkova med en oppdatering om tilstanden hans.