12:03:29Nyhetsstudio
Strandede astronauter har fortsatt tro på Boeing-kapsel

De to Nasa-astronautene som har vært strandet på Den internasjonale romstasjonen, sier de fortsatt setter sin lit til at Boeings romkapsel skal få dem hjem.

Butch Wilmore og Suni Williams forlot jorden 5. juni etter flere år med forsinkelser og tekniske problemer med romfartøyet Starliner. To ganger tidligere måtte de avbryte oppskytingen etter at de var på plass og hadde spent setebeltene i kapselen.

Etter en dags reise gjennom rommet, kom de fram til Den internasjonale romstasjonen ISS, der de etter planen skulle tilbringe en ukes tid. Den uken er nå blitt til en drøy måned, og ennå er det ikke klart når de kan vende hjem.

Forsinkelsen skyldes blant annet problemer med styringsmotorer og heliumlekkasjer som ble oppdaget på vei ut i rommet.

På en pressbrifing der de deltok direkte fra ISS, fikk Wilmore og Williams spørsmål om de fortsatt hadde tillit til Starliner-teamet og romfartøyet.

– Vi er fullstendig overbevist, lød det kontante svaret fra Wilmore, som leder oppdraget.

– Jeg har en god følelse i hjertet om at romfartøyet vil føre oss hjem, uten problemer, supplerte Williams.

Hun sier de to fortsetter å nyte tiden på ISS, der de utfører oppgaver som å bytte pumpen på en maskin som gjør urin til drikkevann, samtidig som de utfører vitenskapelige forsøk.

Astronautene har også testet bruken av Starliner som «nødhavn» dersom det oppstår problemer på romstasjonen.

For tiden er det fire amerikanere og tre russere på ISS i tillegg til de to strandede Starliner-astronautene.

Mann død etter kollisjon mellom tog og bil i Elverum

Et tog har kollidert med en personbil i Elverum i Innlandet. Bilføreren er død etter ulykken, opplyser politiet.

– Fører av personbilen er dessverre bekreftet omkommet. De pårørende er informert. Den omkomne er en mann med lokal tilhørighet, opplyser politiet.

Gaustabanen fortsatt stengt

Gaustabanen opp til Gaustatoppen i Telemark er fortsatt stengt på grunn av en teknisk feil. Det forblir den på ubestemt tid.

Det skriver NRK.

Flere kan ha vepseallergi uten å vite det

Stikk fra veps eller bie kan bli alvorlige for folk med allergi. Mange vet ikke at de har utviklet allergi.

– For mange kan det komme som en overraskelse første gang, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma og allergiforbund til TV 2.

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til lørdag 20. juli.

Trump og Zelenskyj enige om å møtes

Brann på Maersk-konteinerskip utenfor Goa

Det brøt fredag ut brann om bord på et konteinerskip som opereres av det danske rederiet Maersk. Skipet befinner seg vest for Goa i India.

To skip fra den indiske kystvakten er sendt ut for å bidra med slukkingsarbeidet på Maersk Frankfurt. Kystvakten har også sendt et fly for å vurdere tilstanden til skipet, som befinner seg drøyt 100 nautiske mil sørvest for Goa på den indiske vestkysten, skriver World Cargo News.

40 personer måtte fraktes ned fra Gaustatoppen med helikopter

Et reisefølge på rundt 40 personer ble fraktet ned fra Gaustatoppen med helikopter fordi de sto fast etter en teknisk feil på Gaustabanen.

De første turistene ble fraktet ned av helikopter klokken 20.40 fredag kveld. Like før klokken 22 var alle fjellturistene nede, skriver NRK.

Hønefoss stasjon åpen igjen

Hønefoss stasjon er åpen igjen, etter å ha vært stengt siden fredag morgen på grunn av togavsporing.

Togavsporingen førte stengingen av Hønefoss stasjon, samt flere forsinkelser.

Kronen svekkes markant

Både dollar og euro er blitt styrket med godt over 1 prosent mot kronen fredag. Det kan gå utover sommerferien og renta.

Kronesvekkelsen skjer etter flere dager med svakere kronekurs, skriver NRK.

Brann på oljetankere i Singapore

To store oljetankere sto i brann etter å ha kollidert nær Singapore fredag. To besetningsmedlemmer er fløyet til sykehuset med skader.

En av tankerne hadde 22 mennesker om bord, mens den andre hadde 40 når de to kolliderte 55 km nordøst for Singapore fredag. Mannskapet ombord har blitt hentet fra redningsflåtene, og to er fløyet til sykehuset.

Venezia henter inn 2,4 millioner euro på inngangspenger

Som del av et testprosjekt måtte dagsturister til den italienske byen Venezia betale inngang. Det ga en inntekt på 2,4 millioner euro på 29 dager.

Til sammen 485.062 turister som var på dagstur i Venezia mellom klokken 8.30 og 16 måtte betale 5 euro i skatt. Det gjaldt folk som reiste med buss, cruiseskip og noen turgrupper i helger og fridager mellom den 25. april og 14. juni. Det ga til sammen 2,4 millioner euro i inntekter til byen. Summen tilsvarer rundt 28 millioner kroner etter dagens kurs.