12:17:21Nyhetsstudio
Store regionale forskjeller i synet på vindturbiner i egen bakgård

En undersøkelse fra Nationen viser store regionale forskjeller i holdninger til vindturbiner i egen kommune. Nordlendingene er mest kritiske, mens folk i Trøndelag er mest positive.

I undersøkelsen spurte InFact tusen mennesker om deres holdning til vindturbiner i egen kommune. Bosted påvirker holdningene betydelig, skriver Nationen.

I Nord-Norge er 57 prosent mot vindkraftutbygging, mens bare 25 prosent er for. I Midt-Norge er 30 prosent mot, og 43 prosent positive.

Blant menn er 38,9 prosent for vindkraft i sin kommune, mens 42,5 prosent er mot. For kvinner er tallene henholdsvis 27,6 prosent for og 43,1 prosent mot. En betydelig andel av begge kjønn er usikre.

Motstanden er høy i alle aldersgrupper, mellom 41 og 43 prosent, men de eldste er noe mer skeptiske enn de yngste.

Men selv om mange er imot vindturbiner i egen kommune, vil et flertall ha mer fornybar energi i Norge: 77 prosent mener Norge trenger mer fornybar energi, men bare 33 prosent ønsker vindturbiner i egen kommune.

Statsviter Tor Håkon Jackson Inderberg mener motstanden i Nord-Norge kan knyttes til elektrifiseringen av Melkøya. Ellers i landet peker han på tidligere uryddige prosesser og manglende lokale fordeler som årsaker til motstanden.

– Vi har erfaring med svakt håndterte konsesjonsprosesser og få verdier til lokale kommuner. Dette har endret seg, men har ført til en kraftig motstand i Norge, som undersøkelsene viser, og det er forståelig, sier Inderberg.

Fortsatt utfordringer på noen apoteker etter globalt IT-kaos

Noen apoteker sliter ennå med ettervirkninger av det massive IT-kaoset som oppsto fredag. Men det er satt inn tiltak for at folk skal få medisinene sine.

Det var en mislykket oppdatering fra datasikkerhetsselskapet Crowdstrike som fredag slo ut flytrafikk og virksomheter over hele verden.

Mann død etter kollisjon mellom tog og bil i Elverum

Et tog har kollidert med en personbil i Elverum i Innlandet. Bilføreren er død etter ulykken, opplyser politiet.

– Fører av personbilen er dessverre bekreftet omkommet. De pårørende er informert. Den omkomne er en mann med lokal tilhørighet, opplyser politiet.

Gaustabanen fortsatt stengt

Gaustabanen opp til Gaustatoppen i Telemark er fortsatt stengt på grunn av en teknisk feil. Det forblir den på ubestemt tid.

Det skriver NRK.

Flere kan ha vepseallergi uten å vite det

Stikk fra veps eller bie kan bli alvorlige for folk med allergi. Mange vet ikke at de har utviklet allergi.

– For mange kan det komme som en overraskelse første gang, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma og allergiforbund til TV 2.

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til lørdag 20. juli.

Trump og Zelenskyj enige om å møtes

Brann på Maersk-konteinerskip utenfor Goa

Det brøt fredag ut brann om bord på et konteinerskip som opereres av det danske rederiet Maersk. Skipet befinner seg vest for Goa i India.

To skip fra den indiske kystvakten er sendt ut for å bidra med slukkingsarbeidet på Maersk Frankfurt. Kystvakten har også sendt et fly for å vurdere tilstanden til skipet, som befinner seg drøyt 100 nautiske mil sørvest for Goa på den indiske vestkysten, skriver World Cargo News.

40 personer måtte fraktes ned fra Gaustatoppen med helikopter

Et reisefølge på rundt 40 personer ble fraktet ned fra Gaustatoppen med helikopter fordi de sto fast etter en teknisk feil på Gaustabanen.

De første turistene ble fraktet ned av helikopter klokken 20.40 fredag kveld. Like før klokken 22 var alle fjellturistene nede, skriver NRK.

Hønefoss stasjon åpen igjen

Hønefoss stasjon er åpen igjen, etter å ha vært stengt siden fredag morgen på grunn av togavsporing.

Togavsporingen førte stengingen av Hønefoss stasjon, samt flere forsinkelser.

Kronen svekkes markant

Både dollar og euro er blitt styrket med godt over 1 prosent mot kronen fredag. Det kan gå utover sommerferien og renta.

Kronesvekkelsen skjer etter flere dager med svakere kronekurs, skriver NRK.

Brann på oljetankere i Singapore

To store oljetankere sto i brann etter å ha kollidert nær Singapore fredag. To besetningsmedlemmer er fløyet til sykehuset med skader.

En av tankerne hadde 22 mennesker om bord, mens den andre hadde 40 når de to kolliderte 55 km nordøst for Singapore fredag. Mannskapet ombord har blitt hentet fra redningsflåtene, og to er fløyet til sykehuset.