Stoltenberg: Spørsmålet er ikke om Ukraina blir Nato-medlem, men når
Nato-sjef Jens Stoltenberg sier det ikke er et spørsmål om Ukraina blir medlem av alliansen, men når det kan skje.
Onsdag vedtok alliansens toppmøte som ventet at Ukrainas vei til Nato-medlemskap er «irreversibel» og at Nato-landene vil støtte Ukraina på denne veien.
– Når tiden er inne, kan Ukraina bli medlem av Nato. Det er ikke et spørsmål om «hvorvidt» Ukraina blir medlem, men «når», sier generalsekretær Jens Stoltenberg på en pressekonferanse i Washington onsdag kveld.
Svart boks funnet etter flystyrten i India
Den ene av de to såkalte svarte boksene er funnet etter Air India-flystyrten i Ahmedabad.
Det skriver avisen Hindustan Times fredag.
Taleregistratoren og ferdsskriveren er montert i alle fly og kalles svarte bokser, selv om de er oransje av farge.
241 av de 242 personene om bord omkom da flyet styrtet like etter avgang torsdag. Flyet skulle fra Ahmedabad i India til Gatwick utenfor London.
I tillegg mistet flere personer livet på bakken da flyet traff et hybelhus for legestudenter.
Flyet sendte mayday-signal rett før det styrtet. I videoer som er publisert i sosiale medier, synes flyet å raskt miste høyde, uten at nesen dupper, før det treffer en bygning og går opp i flammer.
Flyet var en 787–8 Dreamliner-modell fra Boeing, et av de mest moderne som brukes i kommersiell luftfart.
Ifølge Reuters er det den første dødsulykken med flytypen, som har blitt brukt kommersielt siden 2011, ifølge databasen til Aviation Safety Network.
Boeing sier de er i kontakt med Air India, og er klare til å støtte dem. Britiske myndigheter sier de sender en gruppe for å hjelpe til i etterforskningen av ulykken.
Khamenei truer Israel med kraftig motsvar
Irans øverste leder Ali Khamenei advarer Israel om at landet nå står overfor en «bitter og smertefull» skjebne.
Khamenei truer Israel med «streng straff» etter israelske luftangrep mot Iran natt til fredag. Han sier at Israel «avslørte sin ondsinnede natur mer enn noen gang ved å angripe boligområder».
Khameneis uttalelser kom fredag etter at en anonym tjenestemann tidligere på morgenen sa til det statlige nyhetsbyrået Irna at Iran vil komme med et «besluttsomt»
En iransk sikkerhetskilde sa det samme til Reuters.
– Svaret på det israelske angrepet kommer til å bli hardt og besluttsomt, sa kilden.
På spørsmål om at et iransk motangrep er nær forestående, svarte han at det «blir diskutert på høyeste nivå».
Svart røyk stiger opp fra atomanlegget i Natanz etter israelske angrep
Atomanlegget i Natanz er blitt angrepet gjentatte ganger, men det er ikke tegn til radioaktiv forurensning, melder iransk statlig fjernsyn.
Svart røyk stiger til værs fra anlegget etter angrepet, melder statlig fjernsyn.
Anlegget i Natanz, som inngår i Irans atomprogram for anriking av uran, «ble truffet flere ganger», ifølge statskanalen.
Det er ikke tegn til radioaktiv forurensning, ifølge meldingen.
Irak stenger luftrommet
Irak har stengt luftrommet sitt etter at Israel har startet luftangrep mot Iran.
– Samferdselsdepartementet har stengt Iraks luftrom og innstilt flytrafikk ved alle irakiske flyplasser, står det i en melding fra Iraks nyhetsbyrå (INA).
Barn av innvandrere har lavere sannsynlighet for å få fysiske diagnoser
Norskfødte ungdommer med innvandrerforeldre får generelt færre fysiske diagnoser fra spesialisthelsetjenesten enn barn av norskfødte foreldre, viser en ny studie.
Det er særlig norskfødte med to innvandrerforeldre og barn av en mor som er innvandrer og en norskfødt far som blir sjeldnere diagnostisert, viser en folkehelsestudie fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Ungdommer med en norskfødt mor og en far som er innvandrer, derimot, har litt høyere sannsynlighet for å bli diagnostisert med fysiske helseproblemer.
– Selv om vi ikke kan utelukke at ungdommer med innvandrerforeldre har bedre helse, tyder funnene på et underforbruk av helsetjenester i denne gruppen, sier professor Marte Kjøllesdal ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.
Forskerne analyserte helsedata om mer enn 1,5 millioner personer i aldersgruppen 16–30 år hentet fra Medisinsk fødselsregister, Norsk pasientregister og Statistisk sentralbyrå. De fokuserte på 37 grupper av fysiske helseproblemer diagnostisert mellom 2008 og 2022.
– Vår studie viser tydelig at ungdommer med innvandrerforeldre har lavere sannsynlighet enn sine jevnaldrende for å bli diagnostisert med et fysisk helseproblem i spesialisthelsetjenesten, noe som tyder på at det finnes barrierer til å søke og motta helsehjelp i denne gruppen, sier Kjøllesdal.
Likevel mener hun det trengs det virkelig videre forskning før vi kan forstå det store bildet og komme med anbefalinger.
Dommer ilegger Trump midlertidig forbud mot å bruke nasjonalgarden i Los Angeles
En amerikansk dommer har besluttet å midlertidig stanse Trump-administrasjonen fra å utplassere nasjonalgardister i Los Angeles.
Dommer Charles Breyer beordrer at kontrollen over Californias nasjonalgarde skal tilbakeføres til guvernør Gavin Newsom.
Det var Newsom som gikk til søksmål etter at president Donald Trump hadde beordret delstatens nasjonalgardister ut i gatene i Los Angeles. Newsom har argumentert med at Trumps overstyring av delstaten var ulovlig.
Breyers ordre trer i kraft midt på dagen fredag (klokken 21 norsk tid).
Trump-administrasjonen besluttet umiddelbart etter kjennelsen å anke den.
Omstridt benk fjernes fra park i Oslo
Etter flere år med diskusjon skal den omstridte Linné-benken fjernes fra Botanisk hage i Oslo. Museumssjefen nekter for at det har noe med kontroversen å gjøre.
Linné-benken er nå så nedslitt at den skal fjernes, sannsynligvis for godt. Det melder Khrono.
Ved Naturhistorisk museums 200 årsjubileum i 2014 ble det stelt i stand en liten lund i Botanisk hage i Oslo. I området ble det også plassert en benk til ære for den svenske naturforskeren Carl von Linné (1707-1778), som grunnla den moderne systematikken som biologien fortsatt bygger på.
Benken ble raskt objekt for diskusjon da enkelte kritiserte forskeren for å være forbundet «med oppstarten til biologisk rasisme».
Museumssjef Marit Elisabeth Grønbech avviser påstander om at benken fjernes på grunn av konflikten, ei heller at benkens slitasje er grunnet hærverk.
– Denne benken er laget av lind, et materiale som ikke tåler å stå ute i så veldig mange år. Den ble satt opp til jubileet, og vi visste at den benken ikke kom til å vare evig. Dette er en naturlig utvikling for en benk av lind, sier Grønbech til Khrono.
Hun utelukker ikke at det kan settes opp en ny benk til ære for Linné, men sier det ikke er noen planer om det foreløpig.
Israel angriper Iran – kraftige eksplosjoner
Israel bekrefter å ha gått til angrep mot Iran, der det er hørt kraftige eksplosjoner i Teheran. Nå forbereder Israel seg på et iransk angrep.
Forsvarsminister Israel Katz bekrefter angrepet mot Iran få minutter etter at det ble meldt om eksplosjoner i hovedstaden Teheran.
– Høylytte eksplosjoner er blitt hørt fra ulike steder i hovedstaden Teheran, het det i en sending på statlig fjernsyn i Iran natt til fredag.
Journalister fra nyhetsbyrået AFP sier de også har hørt eksplosjoner, og det ble sett røyk stige til værs fra Chitgar, en bydel vest i Teheran.
Flere titalls mål
En talsmann for det israelske forsvaret (IDF) sier at angrepet er rettet mot iranske atom- og militærmål. Irans atomprogram er en eksistensiell trussel, sier talsmannen, som opplyser at flere titalls steder er utpekt som mål for det israelske angrepet.
Han hevder at Iran har gjort fremgang i et hemmelig program som går ut på å lage et atomvåpen.
– Iran har nok materiale til å lage 15 atombomber innen få dager, hevder talsmannen ifølge Reuters.
Israel forbereder seg på angrep
I Israel har forsvaret aktivert luftvernsirenene over hele landet.
– Etter Israels forebyggende angrep mot Iran forventes det et rakett- og droneangrep mot Israel og sivilbefolkningen umiddelbart, sier Katz ifølge avisen The Times of Israel.
Han har erklært krisesituasjon og ber innbyggerne i Israel om å følge instrukser fra myndigheten og søke tilflukt.
Fredag blir skolene i Israel holdt stengt, kunngjorde han natt til fredag.
Trump innkaller til møte
I samme øyeblikk som meldingene kom fra Iran om eksplosjoner, var USAs president Donald Trump utenfor Det hvite hus der han møtte kongressmedlemmer. Det er uklart om han på det tidspunktet var blitt informert om det israelske angrepet, men han fortsatte å håndhilse og posere for bilder i flere minutter.
CNN melder imidlertid at Trump har innkalt administrasjonen sin til møte.
Det hvite hus har ikke kommet med noen offisiell uttalelse. Men to amerikanske tjenestemenn sier til Reuters at USA ikke er involvert i angrepet.
Tidligere på dagen sa Trump at et israelsk angrep mot Irans atomanlegg ikke var nær forestående, men han sa at «det ser ut til at noe godt kan komme til å skje».
Oljeprisene steg 6 prosent rett etter de første meldingene om angrepet.
USA forberedt
USA har forberedt seg på at noe kunne komme til å skje, og har i forkant trukket ut noen av sine ansatte fra ambassaden i Iraks hovedstad Bagdad, samt åpnet for frivillige evakueringer av familiemedlemmer til amerikanske soldater på ulike baser i Midtøsten.
Israel har lenge vurdert å angripe Iran i et forsøk på å hindre landet fra å utvikle atomvåpen. Iran har avvist at landet har planer om å lage atomvåpen og har sagt at atomprogrammet kun er av sivil art.
Iran sa denne uken at landet kan angripe amerikanske militære mål i Midtøsten hvis Israel skulle angripe Iran.
Atomsamtaler i Oman
Torsdag sa en iransk tjenestemann at landet var blitt varslet av det som omtales som et vennligsinnet land i regionen om et mulig israelsk angrep.
Vedkommende sa da til nyhetsbyrået Reuters at dette er psykologisk krigføring og at hensikten er å påvirke søndagens atomforhandlinger med USA i Oman.
Søndag møtes USAs spesialutsending Steve Witkoff og Irans utenriksminister Abbas Araghchi i Omans hovedstad Muskat til en ny runde atomsamtaler.
Amerikanerne er delt i synet på Trumps bruk av soldater
Amerikanerne er delt i synet på presidentens bruk av soldater i demonstrasjonene i Los Angeles, viser en måling fra Reuters og meningsmålingsinstituttet Ipsos.
Rundt 48 prosent er enige i påstanden om at president Donald Trump bør «utplassere militæret for å sikre ro i gatene» når demonstrasjoner blir voldelige. 41 prosent er uenige i denne påstanden.
Synet følger partilinjene, der republikanske velgere gir overveldende støtte til å sette inn soldater for å håndtere voldelige demonstranter, mens demokratiske velgere er motstandere av dette.
Samtidig svarer 35 prosent at de mener Trumps håndtering av demonstrasjonene i Los Angeles til nå har vært riktig, mens 50 prosent er uenige i dette synet.
Trump forsvarer bruken
Trump har sendt soldater fra Californias nasjonalgarde til Los Angeles, og han har også sendt marineinfanterister. De skal ikke settes inn for å pågripe demonstranter, men skal være til støtte for å beskytte føderale innvandringsmyndigheter under aksjoner mot migranter og for å beskytte føderale bygninger.
Trump har sagt at lokale myndigheter ikke har gjort nok og at han derfor valgte å gripe inn selv. Han mener at utplassering av soldater i Los Angeles var et riktig og nødvendig tiltak etter at demonstrasjoner har endt med voldelige sammenstøt, plyndring, hærverk og bilbranner. 46 prosent av de spurte mener at demononstranter som protesterer mot Trumps innvandringspoliitkk, har gått over streken. 38 prosent er uenige i dette synet.
De siste dagene har demonstrasjoner spredt seg også til blant annet New York, Chicago, Washington, San Antonio, Houston, Dallas, Austin, Seattle og Spokane.
Mindre støtte til guvernør-pågripelse
Målingen viser også stor støtte til at flere migranter må sendes ut av landet. 52 prosent av de spurte, blant dem én av fem demokrater og ni av ti republikanere, ønsker at flere uten lovlig opphold i USA blir deportert. Men 49 prosent svarer at Trump har gått over streken med pågripelser av migranter, mens 40 prosent mener han ikke har gjort det.
Trumps trusler om at demokratiske politikere, blant dem Californias guvernør Gavin Newsom, bør pågripes, nyter mindre støtte. 35 prosent av de spurte støtter dette synet.
Den landsdekkende meningsmålingen er foretatt over to dager blant 1136 respondenter og har en feilmargin på rundt 3 prosentpoeng.
Trump sier han er forpliktet til diplomatisk Iran-løsning
President Donald Trump sier at USA er forpliktet til å finne en diplomatisk løsning med Iran om landets atomprogram.
– Vi forblir forpliktet for å finne en diplomatisk løsning i atomsaken med Iran, skriver Trump på Truth Social.
Men han legger til at Iran først må skrinlegge alle håp om å lage atomvåpen.
– Hele administrasjonen min er med i forhandlingene med Iran. Landet kan bli et storslått land, men først må de gi fullstendig slipp på håp om å skaffe seg atomvåpen, skriver presidenten.
Iran hevder at landets atomprogram bare har fredelige formål. Flere vestlige land og Israel mener målet i virkeligheten er å utvikle atomvåpen.
Søndag møtes USA og Iran til nye atomforhandlinger i Oman.