Sørøst- og Vest-Norge: Snittpris for strøm på 57,01 øre per kWh onsdag
I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 57,01 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 1,28 kroner.
Onsdagens snittpris per kWh er 6,1 øre høyere enn tirsdag og 17,08 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Maksprisen onsdag på 1,28 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 16,8 øre høyere enn tirsdag og 46,03 øre høyere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst- og Vest-Norge vært 1,81 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,28 kroner, dekkes 49,8 øre.
Minsteprisen blir på 44,5 øre per kWh mellom klokken 14 og 15.
Vår Energi med overskudd på 453 millioner dollar i første kvartal
Oljeselskapet Vår Energi melder om et kvartalsresultat på 453 millioner dollar for første kvartal, opp fra 100 millioner i samme kvartal i fjor.
Det går fram av selskapets resultat som ble lagt fram onsdag morgen.
– Vi er glade for å levere sterke resultater i tråd med forventningene, skriver selskapet i børsmeldingen.
Forsker tror Trump vil presse på for norsk fregattkjøp fra USA
Når statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i Det hvite hus, vil president Donald Trump presse på for at Norge skal kjøpe fregatter fra USA, tror en professor.
Til Klassekampen sier Tormod Heier, professor ved Forsvarets høyskole, at fregattkjøp fort kan bli tema når Støre møter Trump sammen med finansminister Jens Stoltenberg (Ap) torsdag.
– Jeg tror Trump vil forsøke å presse på for at Norge skal kjøpe amerikanske fregatter, sier Heier.
– Det vil støtte amerikanske industriarbeidsplasser og teknologiutvikling, så det er jo egentlig mandatet hans å presse på for det, fortsetter han.
Verken Heier eller Janne Haaland Matlary, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og professor II ved Forsvarets høgskole, tror at Norge kommer til å velge amerikansk.
– Et fregattkjøp innebærer et langsiktig og tett partnerskap. Tidligere var det et stort pluss å være avhengig av USA – det er det ikke lenger, sier Matlary.
Kina skyter opp romrakett torsdag
Kina skal torsdag skyte opp en Shenzhou-romrakett med tre astronauter til den kinesiske romstasjonen.
Hovedmålet med romferden er å fullføre besetningsbyttet på romstasjon, der mannskapet fra forrige oppskyting har vært det siste halvåret.
De tre astronautene skal etter planen returnere til jorden 29. april.
Musk skal trappe ned Trump-jobbingen i mai
Teknologimilliardær Elon Musk sier han skal trappe ned jobbingen med offentlige utgiftskutt for Donald Trump i mai for å konsentrere seg om å lede Tesla.
Musk sier han skal bruke betydelig mindre tid i effektiviseringsetaten Doge fra neste måned.
Kunngjøringen fra Trump kommer samtidig som Tesla meldte om betydelig lavere overskudd i førte kvartal. Elbilprodusenten endte med et overskudd på 409 millioner dollar – snaut 4,3 milliarder kroner – i årets tre første måneder, sammenlignet med 1,39 milliarder dollar i samme periode i fjor.
Storfusjon i shipping – Golden Ocean og Cmb.tech vil gå sammen
Rederiet Golden Ocean – blant annet notert på Oslo Børs – er enig med belgiske Cmb.tech om en sammenslåing. Det nye selskapet vil ha en flåte på rundt 250 skip.
Golden Ocean, som også er notert på Nasdaq-børsen i New York, meldte om enigheten i en børsmelding seint tirsdag kveld.
Ifølge Dagens Næringsliv vil selskapet fortsette som Cmb.tech. Handelen foregår som en aksjebytteavtale. Den foreslåtte fusjonen er blitt enstemmig godkjent av styrene i begge selskapene.
Ifølge børsmeldingen skal Golden Ocean etter fusjonen tas av børs både i New York og Oslo, mens Cmb.tech skal forbli på børs i New York og Brussel. Selskapet vil også søke om en såkalt sekundærnotering på Oslo Børs etterpå.
Nyheten om fusjonen kommer snaut to måneder etter at John Fredriksen solgte hele sin aksjebeholdning i Golden Ocean til nettopp Cmb.tech, skriver Dagens Næringsliv. Det gjør at det belgiske selskapet før fusjonen sitter på noe under halvparten av aksjene i Golden Ocean.
Etter fusjonen kommer aksjonærene i Cmb.tech til å eie rundt 70 prosent av selskapet, mens dagens Golden Ocean-aksjonærer vil sitte med om lag 30 prosent, ifølge børsmeldingen.
– Denne transaksjonen vil gjøre det mulig for oss å tilby en enda bredere tjeneste til våre kunder, et bredt spekter av muligheter for våre ansatte, og sist, men ikke minst, skape langsiktig merverdi for våre aksjonærer, sier Peder Simonsen, administrerende direktør i Golden Ocean.
EU vurderer tiltak for å hindre nye russiske gasskontrakter, ifølge Reuters
EU-kommisjonen vurderer å lovfeste et forbud mot at europeiske bedrifter signerer nye kontrakter med Russland om fossilt brensel, melder Reuters.
Nyhetsbyrået siterer en høytstående tjenesteperson i EU, som uttaler seg på betingelse om anonymitet.
Ettersom noen medlemsland har sagt de vil blokkere EU-sanksjoner mot russisk gass, vurderer kommisjonen andre måter for å framskynde slutten på Europas avhengighet av russisk energi.
Ifølge Reuters skal alternativene for å få til dette presenteres 6. mai. EU-kommisjonen vurderer blant annet handelstiltak, som å forby europeiske selskaper å inngå nye kontrakter med russerne om drivstoff.
EU-kommisjonen jobber også med juridiske alternativer for å tillate EU-selskaper å bryte eksisterende gasskontrakter med Russland uten å bli straffet, ifølge tjenestepersonen.
Tiltakene vil være rettet mot europeiske selskapers innkjøp av russisk flytende naturgass (LNG).
Selv om gassleveransene fra russiske rørledninger sank drastisk etter Russlands invasjon av Ukraina i februar 2022, økte EU importen av russisk LNG i fjor.
I fjor fikk EU fremdeles 19 prosent av sine forsyninger av gass og LNG fra russerne.
Kongressmedlem i USA hevder å stå bak Equinors havvindstans
Trump-administrasjonen har trukket ut støpselet på Equinors havvindprosjekt utenfor New York. Kongressmedlem Chris Smith hevder å ha spilt en nøkkelrolle i stansingen.
Republikaneren fra New Jersey sendte nylig et brev til innenriksminister Doug Burgum hvor han uttrykte bekymring for prosjektets sikkerhet og miljøpåvirkning, ifølge Dagens Næringsliv.
I brevet peker Smith på det han mener er en rekke risikomomenter med utbyggingen, som at turbinene kan forstyrre viktige radarsystemer og at skip kan kollidere med dem. Han er også bekymret for forurensning hvis turbiner faller som følge av uvær eller ulykker.
Smith har i lengre tid kjempet mot havvind utenfor kysten til sin egen delstat, som er nabostat med New York, der Equinor satser stort på havvindprosjekt Empire Wind 1.
Stansen kan potensielt føre til store økonomiske konsekvenser for Equinor, som sier de vurderer rettslige skritt mot Trump-administrasjonen.
Empire Wind 1, som ventes å være ferdig i 2027, vil ha en kapasitet på 810 MW. Havvindparken skal ligge rundt 25 til 50 kilometer sørøst for Long Island, og prosjektet skal forsyne 500.000 hjem med strøm i New York.
President Donald Trump har vært en tydelig motstander av havvind, og allerede på innsettelsesdagen 20. januar signerte han en ordre om frys i nye tillatelser.
Kina ber Sør-Korea om å slutte å eksportere viktige mineraler til USA
Kinesiske myndigheter har bedt sørkoreanske selskaper om å ikke eksportere produkter som inneholder sjeldne kinesiske jordarter, til USA.
Det framgår i et brev fra Kinas handelsdepartement, melder avisen Korea Economic Daily, med henvisning til kilder i regjeringen og aktuelle selskaper.
Brevet er sendt til koreanske selskaper som lager krafttransformatorer, batterier, skjermer, elektriske kjøretøy, samt utstyr til luftfart og medisinsk utstyr. Alle disse produktene lages ved hjelp av de viktige jordmineralene.
Selskapene trues med sanksjoner om de bryter eksportrestriksjonen, som innebærer eksport til amerikansk forsvarsindustri, melder avisen.
Sør-Koreas næringsdepartement har foreløpig ikke kommentert saken.
Tiltaket er en del av Kinas svar på tollregimet som USAs president Donald Trump lanserte 2. april.
Fredag stenges E6 ved Eidsvolltunnelen i nesten to døgn
E6 ved Eidsvolltunnelen stenges fra fredag klokken 21 til søndag klokken 12. Årsaken er at Sletta bru skal ferdigstilles over sørgående løp.
Brua er ferdig over nordgående løp, og når E6 åpner igjen søndag, vil trafikken i begge retninger gå via nordgående løp i Eidsvolltunnelen og forbi anleggsområdet.
– Det må fortsatt påregnes at det blir ventetid og kø på E6 knyttet til trafikkomleggingen fram til brua er ferdigbygd, opplyser Statens vegvesen i en pressemelding.
Skiltet omkjøringsvei i perioden E6 er stengt, blir via fylkesvei 181 og Trondheimsvegen.
Sletta bru var en av de 14 fagverksbruene i tre som ble stengt etter at Tretten bru falt ned i august 2022. Den gamle brua kunne ikke forsterkes og måtte erstattes.
Målet er at brua skal være ferdig i begynnelsen av juli.
Makspris på 1,61 kroner per kWh for strøm onsdag
Onsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 1,61 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 1,57 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 41,5 øre, i Nord-Norge blir den 4,7 øre, og i Vest-Norge blir den 88,1 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 2,24 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen onsdag blir mellom klokken 2 og 3 på natten i Nord- og Midt-Norge, da på 1,6 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 72,2 øre, Sørvest-Norge 74,9 øre og Vest-Norge 39,3 øre.
Mandag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 3,076 kroner per kWh og 1,5 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 2,0075 kroner per kWh og 50,1 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.