11:54:46Nyhetsstudio
Slår alarm om sikkerheten – norske kraftanlegg må sikres bedre

Energipolitikere på Stortinget krever bedre sikring av Norges kraftanlegg. Høyres Bård Ludvig Thorheim mener det mangler konkret handling fra regjeringen.

– Hele kraftnettet i Norge kan angripes med missiler og droner fra russisk territorium. Slike angrep kan utføres med svært kort varslingstid. Det betyr at Russland kan ramme kraftforsyningen i en tidlig fase av et væpnet angrep, og dette kan få langvarige konsekvenser, skriver Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i « Forsvarsanalysen 2024».

I mai sendte Bård Ludvig Thorheim (H), medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget et skriftlig spørsmål til energiminister Terje Aasland (Ap). Der etterlyste han flere tiltak fra regjeringen for å styrke sikkerheten rundt kraftforsyningen i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Aasland svarte blant annet at regjeringen har bedt Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon om at det må innføres «økt årvåkenhet» og at virksomhetene tar situasjonen på høyeste alvor.

– Det både sjokkerer og bekymrer meg at regjeringen tar så lett på vår energisikkerhet, sier Thorheim til DN.

Thorheim krever at energiministeren instruerer NVE, Statnett og kraftsektoren om å gjennomføre beredskapstiltak og sårbarhetsanalyser.

Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) i Olje- og energidepartementet forsikrer at regjeringen tar sikkerheten på alvor:

– Vi har tett dialog med tjenestene og har innført økt årvåkenhet rundt fysiske anlegg og IKT i kraftforsyningen, sier Bergmål.

Utenlandsk borger anmeldt for droneflygning nær Kvernberget flyplass

En utenlandsk statsborger er anmeldt for å ha brukt en drone i innflygningssonen til Kvernberget flyplass i Kristiansund.

Det opplyser politiet i Møre og Romsdal på X.

Støre: Kunstig intelligens utfordrer allerede demokratiet betydelig

– Det er ikke gitt – slik noen hevder – at vi lever nå i en ny «før-krigstid», sier statsminister Jonas Gahr Støre. Men han ser en tid med store omveltninger.

I en redegjørelse til Stortinget torsdag skisserte Støre opp de viktigste sikkerhetspolitiske utfordringene. Et hovedbudskap var at vi må forstå tiden vi lever i – og innrette oss deretter.

Røykutvikling i togvogn på Raumabanen

Det har oppstått røykutvikling på et tog på Raumabanen. Alle om bord er evakuert.

Det er ikke meldt om noen skadede. Nødetatene er på vei til stedet, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

Siste dag med mekling i helikopterbransjen

Torsdag er andre og siste dag med mekling mellom Norsk Helikopteransattes Forbund (NHF) og NHO Luftfart hos Riksmekleren.

Det er tariffavtalen til teknisk personell som driver med vedlikehold og reparasjoner i helikopterbransjen, som ligger på meklernes bord denne uken.

Norge gir bombekastergranater til Ukraina for nær en halv milliard

Norge donerer bombekasterammunisjon til Ukraina til en verdi av rundt 480 millioner kroner, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I alt dreier det seg om 50.000 granater som allerede er levert, opplyser Gram til NTB.

Norge får en ny superdatamaskin til KI-forskning

Norge har signert en kontrakt om en ny superdatamaskin, den kraftigste i norsk historie, ifølge regjeringen.

Hewlett Packard Enterprise Norge vant anbudet om å levere datamaskinen. Kontrakten har en verdi på 225 millioner kroner.

Bill Gates vil revolusjonere el-produksjonen med atomkraft

Microsoft-grunnlegger Bill Gates har startet byggingen av et «nestegenerasjons» atomkraftverk, som han mener vil kunne revolusjonere kraftproduksjonen.

Gates har i mange år sagt at han vil satse på utvikling av «terrakraft», atomreaktorer som kan bruke avfall fra dagens atomkraftverk som brensel. Nå har han tatt det første spadetaket for prosjektet, som styreleder i selskapet TerraPower. Gates var på plass i byen Kemmerer i den amerikanske delstaten Wyoming, der selskapet har søkt om byggetillatelse for en avansert atomreaktor som bruker natrium, ikke vann til kjøling.

Rødt sikret at Forsvaret skal handle lokalt

– Mat og utstyr til Forsvaret skal leveres av norske bønder og lokale produsenter, slår Rødts forsvarspolitiske talsperson, Bjørnar Moxnes, fast.

Stortingspolitikeren fra Rødt lover raske endringer på området.

Shackletons norskbygde skip funnet på havbunnen etter 62 år

Den berømte polfareren Ernest Shackletons siste skip, den norske selfangstskuta Quest, er funnet utenfor Labrador i en ekspedisjon støttet av Frammuseet i Oslo.

Skuta ble i forrige uke lokalisert intakt på 390 meters dyp utenfor kysten av Newfoundland og Labrador i Canada, opplyser Frammuseet i en pressemelding.

Regjeringen utsetter klimameldingen til neste år

Regjeringens klimamelding blir utsatt til 2025. Det får opposisjonen til å reagere.

– At vi årlig justerer planen for å nå klimamålene gjennom Grønn bok, er nettopp for å sørge for at vi er på rett kurs. I tillegg vil vi som sagt legge fram en melding for perioden etter 2030 våren neste år, skriver statssekretær Sigrun Aasland (Ap) i Klima- og miljødepartementet i en epost til E24.