14:53:26Nyhetsstudio
Slår alarm om sikkerheten – norske kraftanlegg må sikres bedre

Energipolitikere på Stortinget krever bedre sikring av Norges kraftanlegg. Høyres Bård Ludvig Thorheim mener det mangler konkret handling fra regjeringen.

– Hele kraftnettet i Norge kan angripes med missiler og droner fra russisk territorium. Slike angrep kan utføres med svært kort varslingstid. Det betyr at Russland kan ramme kraftforsyningen i en tidlig fase av et væpnet angrep, og dette kan få langvarige konsekvenser, skriver Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) i « Forsvarsanalysen 2024».

I mai sendte Bård Ludvig Thorheim (H), medlem av energi- og miljøkomiteen på Stortinget et skriftlig spørsmål til energiminister Terje Aasland (Ap). Der etterlyste han flere tiltak fra regjeringen for å styrke sikkerheten rundt kraftforsyningen i Norge, skriver Dagens Næringsliv.

Aasland svarte blant annet at regjeringen har bedt Kraftforsyningens beredskapsorganisasjon om at det må innføres «økt årvåkenhet» og at virksomhetene tar situasjonen på høyeste alvor.

– Det både sjokkerer og bekymrer meg at regjeringen tar så lett på vår energisikkerhet, sier Thorheim til DN.

Thorheim krever at energiministeren instruerer NVE, Statnett og kraftsektoren om å gjennomføre beredskapstiltak og sårbarhetsanalyser.

Statssekretær Astrid Bergmål (Ap) i Olje- og energidepartementet forsikrer at regjeringen tar sikkerheten på alvor:

– Vi har tett dialog med tjenestene og har innført økt årvåkenhet rundt fysiske anlegg og IKT i kraftforsyningen, sier Bergmål.

95 meter langt lasteskip krasjet i kaien i Måløy

Det 95 meter lange lasteskipet Silver Pearl smalt lørdag ettermiddag inn i en kai i Måløy. Ingen andre enn skipet og kaien ble skadet.

– Det er ingen personskade, men det er skader på kaien. Per nå er det uklart hva som har skjedd. Vi gjør undersøkelser på stedet for å finne ut av dette, sier operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt til Sunnmørsposten.

Slovakias regjering krever gransking av våpengave til Ukraina

Slovakias nye regjering anklager den forrige regjeringen for å ha sabotert landets forsvar ved å gi kampfly og luftvernsystem til Ukraina.

Slovakia donerte i fjor tolv aldrende MiG-29 kampfly og luftvernsystemet KUB til Ukraina til bruk i krigen mot den russiske invasjonsstyrken.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 39,7 øre per kWh søndag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 39,7 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 44,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,2 øre høyere enn lørdag og 41,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 24,5 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 24,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 39,4 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 8,9 øre lavere enn lørdag og 11,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 37,8 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 37,8 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 64,8 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 4,4 øre lavere enn lørdag og 76,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 30,1 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 30,1 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 44,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn lørdag og 51,2 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 64,8 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 20 og 21 vil strømprisen der ligge på 64,8 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 44,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 39,4 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Unge Høyre vil opprettholde vern av Lofoten, Vesterålen og Senja

På sitt landsøte vedtok Unge Høyre å opprettholde sitt standpunkt om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe).

– Jeg er veldig glad for at landsmøtet valgte å opprettholde vernet av LoVeSe. Unge Høyre har god tradisjon for å føre en kunnskapsbasert politikk og lytte til faglige råd. Jeg er stolt over at landsmøtet videreførte den tradisjonen i dag, sier forslagsstiller og leder Mikkel Lindøe i Bærum Unge Høyre i en pressemelding.

Flytoget vil til Kristiansand

Flytoget ønsker å etablere seg på togstrekningen mellom Oslo S og Kristiansand. De planlegger oppstart i desember 2027.

– Det er absolutt et marked for persontrafikk mellom Oslo og Kristiansand. Vi ønsker å ha flere ben å stå på, sier leder for nye forretningsområder Johannes Larsen i Flytoget til Fædrelandsvennen.

Ett år siden Wagner-gruppens opprør mot Moskva

Ett år etter at Jevgenij Prigozjin sendte sine leiesoldater på marsj mot Moskva, framstår president Vladimir Putin i dag som sterkere enn noensinne.

Verden fulgte spent med da Wagner-gruppens leiesoldater tok kontroll over en russisk militærbase i byen Rostov-na-Donu, skjøt ned et russisk militærfly og satte kursen for Moskva.