Scholz ber allierte styrke luftforsvaret i Ukraina
Tysklands statsminister Olaf Scholz oppfordrer allierte til å grave dypere i sine militære lagre for å hjelpe Ukraina med å styrke luftforsvaret sitt.
– Jeg vil komme med en bønn til alle her i dag. Vær så snill og støtt vårt initiativ for å styrke Ukrainas luftforsvar så mye som mulig, sa Scholz tirsdag. Samme dag avholdes en internasjonal konferanse i Berlin om gjenoppbyggingen av Ukraina.
Tyskland leder innsatsen for å styrke Ukrainas luftforsvar og har selv bidratt med tre Patriot-luftvernsystemer.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som også deltok på konferansen, sa i Berlin at luftvern er nøkkelen til å stoppe russiske offensiver.
– Russlands største strategiske overtak over Ukraina er i luften. Det er missil- og bombeangrep som gjør at russiske styrker kan rykke framover på bakken.
Under konferansen lovet Scholz at Russland ikke kommer til å vinne krigen.
– Det blir ingen militær seier og ingen diktert fred, sa han og oppfordret samtidig Russlands president Vladimir Putin til å avslutte krigen og trekke tilbake styrkene sine.
Jagerfly falt av amerikansk hangarskip i Rødehavet
En amerikansk soldat ble lettere skadet da et F-18 jagerfly skled av det amerikanske hangarskipet Harry S. Truman og havnet i sjøen i Rødehavet.
Både flyet og kjøretøyet som tauet det, skled av skipet. Den amerikanske marinen sier i en uttalelse at alt personell er gjort rede for. Men det er materielle skader på skipet.
Årsaken til hendelsen er ikke foreløpig ikke kjent.
Hangarskipet Harry S. Truman er et av flere amerikanske marinefartøyer som befinner seg i Rødehavet i forbindelse med USAs angrep mot houthiene i Jemen.
Forsinkelser og innstillinger på Østfoldbanen
En sporveksel lager problemer på Østfoldbanen på Ski. Det blir forsinkelser og innstillinger fram til sent i kveld.
Det opplyser Bane Nor i en melding på sine nettsider.
Det skal være en feil på en sporveksel på Ski som skal være årsaken for problemene.
Bane Nor kommer med mer informasjon klokken 22.15 i kveld.
Kommunetopp må gå av etter KI-skandale i Tromsø
Kari Henriksen slutter i stillingen sin som avdelingsdirektør for oppvekst, utdanning og kultur i Tromsø kommune etter KI-avsløring.
NRK omtalte saken først.
Avgangen kommer etter det ble avdekket at kilder som ble brukt i forslag til ny skolestruktur i Tromsø kommune ikke eksisterte. Kommunedirektør Stig Tore Johnsen innrømmet at KI ble brukt som et hjelpemiddel i kunnskapsgrunnlaget.
– Det er en leders oppgave å ta ansvar i situasjoner hvor det skjer tjenstlige feil i ansvarsområdet, jeg vurderer derfor at det videre arbeidet med barnehage- og skolestruktur må skje med en annen ledelse, uttaler Henriksen i en pressemelding.
Avsløringen, som av mange ble omtalt som en skandale, medførte at høringsprosessen til forslaget ble stanset i et halvt år.
Monica Bjørnsborg vil inntil videre fungere som leder for avdelingen, men kommunen opplyser at de starter prosessen med å rekruttere ny direktør umiddelbart. Frem til rekrutteringen er gjennomført kommer det til å bli konstituert ny direktør, som vil avklares innen kort tid.
Johnsen opplyser også om at Henriksen vil fortsette som rådgiver i kommunen.
Merz: Uklart om Nato vil fortsette å eksistere de kommende tiårene
Det er uklart om forsvarsalliansen Nato vil fortsette å eksistere de kommende tiårene, mener Tysklands påtroppende statsminister Friedrich Merz.
Han sa mandag også at tilliten til demokratiet nå er på det laveste nivået i Tyskland siden andre verdenskrig.
– Tilliten til demokratiet vårt er blitt skadet på en måte som savner sidestykke i vårt lands etterkrigshistorie, sa Merz på et møte i Berlin for hans parti CDU.
Videre advarte han om at EU trues både av krigen i Ukraina og av «skremte, usikre og til og med radikaliserte borgere» i unionens medlemsland.
Tog sperrer sporet på Dovrebanen
Toglinjen er stengt mellom Berkåk og Støren på Dovrebanen fordi et tog sperrer sporet.
– Vi avklarer situasjonen. Vi kommer tilbake med ny melding så snart vi har mer informasjon, skriver Bane Nor i en melding til pressen.
Makspris på 78,6 øre per kWh for strøm tirsdag
Tirsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 7 og 8 på morgenen vil strømprisen der ligge på 78,6 øre per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 75,9 øre per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 32,7 øre, i Nord-Norge blir den 20,1 øre, og i Vest-Norge blir den 67,03 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (16,93 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,2 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen tirsdag blir mellom klokken 3 og 4 på natten i Nord-Norge, da på 1,2 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 21,9 øre, Sørvest-Norge 25,9 øre, Midt-Norge 3,5 øre og Vest-Norge 24,1 øre.
Søndag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 71,03 øre per kWh og 1,2 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,13 kroner per kWh og 29,6 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
Espen Nakstad har søkt jobben som ny helsedirektør
Espen Nakstad, som under koronapandemien fungerte som assisterende helsedirektør, har nå søkt på jobben som sjef for Helsedirektoratet.
Det kommer fram i den offentlige søkerlisten, som ble publisert mandag.
50 år gamle Espen Rostrup Nakstad ble et kjent navn for offentligheten da koronapandemien brøt ut vinteren og våren 2020 da han jobbet som fungerende assisterende helsedirektør.
Han forlot Helsedirektoratet i fjor sommer, da han gikk tilbake til jobben som leder av den nasjonale behandlingstjenesten for CBRNE-medisin ved akuttmedisinsk avdeling ved Oslo universitetssykehus.
Også departementsråd Cathrine Marie Lofthus (54) i Helse- og omsorgsdepartementet har søkt jobben som helsedirektør. Lofthus har derfor meldt seg inhabil i prosessen med å ansette ny helsedirektør, og resten av embetsverket i departementet er også inhabilt.
Statsråd Jan Christian Vestre (Ap) er habil i saken, men på grunn av inhabiliteten i departementet er det satt ned en ekstern gruppe som håndterer ansettelsesprosessen.
Bjørn Guldvog ledet Helsedirektoratet fra 2012 til han gikk av 10. januar. Mariann Hornnes (60) har vært konstituert helsedirektør siden da. Også hun er en av søkerne til jobben.
Kranbil veltet i Gloppen
En kranbil veltet mandag formiddag på E39 ved Byrkjelo i Gloppen kommune i Vestland. Føreren kom seg ut av bilen.
Politiet i Vestland fikk melding om ulykken klokken 10.16 mandag. Føreren kom seg ut av kranbilen og var ved bevissthet etter hendelsen.
Veien var helt stengt på stedet ved Breimsvatnet mens bilberging foregikk, men ble åpnet med manuell dirigering i ett kjørefelt etter en halvtimes tid.
Vest politidistrikt skriver i politiloggen at det er mye stein og jord i veibanen.
Iran sier de er utsatt for et større cyberangrep
Iran har tatt grep for å avverge «et av de største og komplekse cyberangrepene» mot landets infrastruktur, melder det statlige iranske nyhetsbyrået Tasnim.
Hvem som står bak, er foreløpig ikke kjent. Iran har tidligere anklaget sin erkefiende Israel for å stå bak slike angrep.
Cyberangrepet skjer samtidig som Iran har hatt tre runder med atomsamtaler med USA og i kjølvannet av en eksplosjon i havnebyen Bandar Abbas der årsaken fortsatt ikke er klar.
USA bekymret for Nord-Koreas militære innsats for Russland
USA uttrykker bekymring over Nord-Koreas involvering i Russlands krig mot Ukraina. De sier Nord-Koreas militære innsats for Russland må avsluttes.
Ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA har Nord-Korea for første gang bekreftet at de har sendt soldater for å kjempe for Russland i krigen mot Ukraina.
Det amerikanske utenriksdepartementet sier de er bekymret over Nord-Koreas direkte involvering i krigen.
– Nord-Koreas militære utplassering til Russland og enhver støtte gitt av Russland til Nord-Korea i gjengjeld må opphøre, skriver en talsperson for utenriksdepartementet i en epost til nyhetsbyrået Reuters.
De la til at tredjeland som Nord-Korea bærer ansvar for krigen.