12:19:37Nyhetsstudio
Russisk skip omgikk sanksjoner

Den russiske oljetankeren SCF Primorye skal nylig ha overført sin last med råolje til et annet skip i skjul for identifikasjonssystemene for å omgå amerikanske sanksjonsregler. Dette skriver Finansavisen som siterer nyhetstjenesten Bloomberg. Skipet SCF Primorye ble sanksjonert av US Treasury’s Office of Foreign Assets Control i oktober, og har ikke fraktet olje det siste halvåret. Ifølge Bloomberg er dette det første russiske tankskipet som prøver å omgå de amerikanske sanksjonene. Rett etter at skipet ankom øst for Singapore, forsvant det fra det automatiske identifikasjonssystemet (AIS). Systemet brukes for å unngå kollisjoner og gir myndighetene oversikt over skipstrafikken. Etter at skipet forsvant fra systemet, viser satellittbilder at det overførte lasten til skipet Ocean Hermana.

Krigen i Ukraina fører til enorme CO2-utslipp

Russlands invasjon av Ukraina har ført til enorme utslipp av klimagasser, viser en rapport fra Ukrainas miljødepartement og miljøorganisasjoner.

Ifølge rapporten har invasjonen ført til eller lagt grunnen for utslipp av 175 millioner tonn CO2. Noe av utslippene er direkte resultat av kampene, mens andre blant annet er fra reparasjoner av ødelagt infrastruktur.

Finlands president: – Ganske sikker på at Mark Rutte blir Nato-sjef

Finlands president Alexander Stubb sier han er ganske sikker på at Mark Rutte blir Natos neste generalsekretær.

Nederlands avtroppende statsminister har seilt opp som en favoritt til å bli Jens Stoltenbergs etterfølger.

Utenlandsk borger anmeldt for droneflygning nær Kvernberget flyplass

En utenlandsk statsborger er anmeldt for å ha brukt en drone i innflygningssonen til Kvernberget flyplass i Kristiansund.

Det opplyser politiet i Møre og Romsdal på X.

Støre: Kunstig intelligens utfordrer allerede demokratiet betydelig

– Det er ikke gitt – slik noen hevder – at vi lever nå i en ny «før-krigstid», sier statsminister Jonas Gahr Støre. Men han ser en tid med store omveltninger.

I en redegjørelse til Stortinget torsdag skisserte Støre opp de viktigste sikkerhetspolitiske utfordringene. Et hovedbudskap var at vi må forstå tiden vi lever i – og innrette oss deretter.

Røykutvikling i togvogn på Raumabanen

Det har oppstått røykutvikling på et tog på Raumabanen. Alle om bord er evakuert.

Det er ikke meldt om noen skadede. Nødetatene er på vei til stedet, opplyser politiet i Møre og Romsdal.

Siste dag med mekling i helikopterbransjen

Torsdag er andre og siste dag med mekling mellom Norsk Helikopteransattes Forbund (NHF) og NHO Luftfart hos Riksmekleren.

Det er tariffavtalen til teknisk personell som driver med vedlikehold og reparasjoner i helikopterbransjen, som ligger på meklernes bord denne uken.

Norge gir bombekastergranater til Ukraina for nær en halv milliard

Norge donerer bombekasterammunisjon til Ukraina til en verdi av rundt 480 millioner kroner, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

I alt dreier det seg om 50.000 granater som allerede er levert, opplyser Gram til NTB.

Norge får en ny superdatamaskin til KI-forskning

Norge har signert en kontrakt om en ny superdatamaskin, den kraftigste i norsk historie, ifølge regjeringen.

Hewlett Packard Enterprise Norge vant anbudet om å levere datamaskinen. Kontrakten har en verdi på 225 millioner kroner.

Bill Gates vil revolusjonere el-produksjonen med atomkraft

Microsoft-grunnlegger Bill Gates har startet byggingen av et «nestegenerasjons» atomkraftverk, som han mener vil kunne revolusjonere kraftproduksjonen.

Gates har i mange år sagt at han vil satse på utvikling av «terrakraft», atomreaktorer som kan bruke avfall fra dagens atomkraftverk som brensel. Nå har han tatt det første spadetaket for prosjektet, som styreleder i selskapet TerraPower. Gates var på plass i byen Kemmerer i den amerikanske delstaten Wyoming, der selskapet har søkt om byggetillatelse for en avansert atomreaktor som bruker natrium, ikke vann til kjøling.

Rødt sikret at Forsvaret skal handle lokalt

– Mat og utstyr til Forsvaret skal leveres av norske bønder og lokale produsenter, slår Rødts forsvarspolitiske talsperson, Bjørnar Moxnes, fast.

Stortingspolitikeren fra Rødt lover raske endringer på området.