Psykiater har vedtatt forelegg for refusjonsbedrageri

En psykiater som har vært siktet for å ha krevd refusjon for flere konsultasjoner som ikke skal ha funnet sted, har vedtatt en bot på 25.000 kroner.

– Vår klient valgte etter en samlet vurdering tidligere i vår å vedta et forelegg for å ha krevd kroner 17.346 for mye i refusjon over en periode på nærmere fem år, sier psykiaterens advokat Halvard Helle til Aftenposten.

– Han har ikke bevisst krevd for mye, men det var helt uaktuelt for ham å ta belastningen ved en rettssak, sier advokaten.

En kvinne som i over 20 år var pasient hos psykiateren anmeldte ham i fjor. Ifølge påtalemyndigheten er kravene om refusjon fra folketrygden fremsatt overfor Helfo.

Saken skal gjelde refusjon for 24 påståtte konsultasjoner eller behandlinger hvor kvinnen ikke var til stede, eller ikke ble undersøkt eller behandlet som beskrevet.

– Vi er jo fornøyd med at han ved dette erkjenner straffskyld, det er den vanligste grunnen til at man vedtar et forelegg, sier kvinnens bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

05:30 - NTB

Forskning: Jo flere skritt per dag, desto lavere risiko for kroniske ryggproblemer

Å være i bevegelse så mye som mulig kan være langt viktigere for rygghelsa enn tidligere kjent, og viktigere enn at man går spesielt fort eller intenst.

Det er forskere ved NTNU som har funnet ut følgende: Det å gå i mer enn 100 minutter til sammen daglig, ga 23 prosent lavere risiko for kroniske korsryggsmerter, enn å gå i under 78 minutter per dag.

Det ble også funnet en sammenheng mellom skritthastighet og intensitet og bedre rygghelse.

– Våre funn tyder på at daglig gangvolum er viktigere enn gjennomsnittlig gåintensitet for å redusere risikoen for kroniske korsryggsmerter, skriver forskerne i den norske studien « Volume and Intensity of Walking and Risk of Chronic Low Back Pain». Den ble nylig publisert i JAMA Network Open og har fått oppmerksomhet globalt.

– Dette er et viktig funn fordi det å gå er en enkel, rimelig og tilgjengelig aktivitet som kan fremmes bredt, sier førsteforfatter Rayane Haddadj, stipendiat ved Institutt for samfunnsmedisin og sykepleie ved NTNU. Han påpeker overfor NTB i en epost at dette støtter Verdens helseorganisasjon (WHO), som sier at all bevegelse teller på veien mot bedre helse.

Forskerne mener videre at funnene tyder på at retningslinjer og folkehelsestrategier som fremmer gange, kan bidra til å redusere den samlede belastningen på samfunnet av kroniske korsryggsmerter i befolkningen.

Bedre å rusle enn ikke noe

Forskerne hentet data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT). Over 11.000 deltakere fra 20 år og oppover ble fulgt. De hadde i utgangspunktet ikke ryggplager. De gikk med et akselerometer og fikk aktivitetsnivået sitt registrert over sju dager. Fire år senere ble de fulgt opp. Nær 15 prosent, 1659 deltakere, hadde da fått kroniske ryggsmerter. Desto høyere aktivitetsnivå fire år tidligere, desto lavere risiko for at de hadde fått kroniske ryggsmerter.

– Vår studie registrerer all bevegelse, og funnene viser at aktivitet og bevegelse, heller enn å være i ro, er gunstig for kropp og rygg, sier medforfatter i studien, førsteamanuensis Anne Lovise Nordstoga ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap til NTB.

Den største risikoreduksjonen ble observert når gåingen økte fra lite til moderat mengde. Du har bedre av alt fra rusling til postkassa, å ta trappa istedenfor heisen og å bevege deg mer rundt i eget hjem, heller enn å sitte eller ligge stille.

Kostbart helseproblem

Mennesker i alle aldre kan få smerter i korsryggen. Ifølge forskningsartikkelen utgjør denne typen kroniske ryggproblemer 7,7 prosent av alle årene med uførhet på verdensbasis. Korsryggproblemer er blant de mest kostbare kroniske tilstandene i helsevesenet.

Over 600 millioner mennesker har kroniske smerter i nederste halvdel av ryggen, og tallet ventes å stige til over 843 millioner i 2050, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO). I USA medfører ryggsmerter noen av de høyeste helsekostnadene og er ifølge CNN den ledende årsaken til uførhet.

Likevel er mulige forebyggende grep lite undersøkt. Helsenorge anbefaler imidlertid generelt fysisk aktivitet og understreker at det ikke er nødvendig å trene hardt for å få bedre helse, all fysisk aktivitet teller.

NTNU-forskerne skriver at denne studien, så vidt de vet, er den første i sitt slag, gjennomført med et såpass stort og bredt utvalg over tid, og som viser en sammenheng mellom å gå og risiko for ryggsmerter.

04:55 - NTB

Miljøorganisasjon anbefaler å stemme Frp

Alle naturvernorganisasjonene anbefaler sine velgerne å styre langt unna Frp. Unntaket er Motvind Norge, som gir partiet tommel opp.

I forbindelse med det kommende stortingsvalget har miljøorganisasjonene laget sine valgguider. En gjennomgang av disse som Klassekampen har gjort, viser at Motvind Norge går imot andre miljøorganisasjoner.

De fraråder ikke sine følgere til å stemme Frp.

Motvind Norge, som arbeider mot all utbygging av vindkraft i Norge, har ikke publisert en offisiell valgguide, men peker på konsekvensene ved EUs fornybardirektiv – som i korte trekk går ut på at alle land må øke produksjonen av fornybar energi.

Hvilke partier vil slippe helvete løs i naturen vår?, spør organisasjonens valgkampleder Jørund Nygård i et innlegg på Facebook. Der viser han til at det kun er Rødt, SV, Sp og Frp som er tydelige på at de vil stanse direktivet.

– Ingen partier som vurderer å gjøre naturen rettsløs, fortjener din stemme, skriver han og markerer Ap, KrF, Venstre, MDG og Høyre med en rød X, mens de andre partiene, inkludert Frp, får en grønn tommel opp.

Han forstår at andre organisasjoner tar avstand fra Frp, men mener kampen mot EUs direktiv må veie tungt.

De øvrige miljøorganisasjonene er sterkt uenig. Både Naturvernforbundet, Verdens naturfond WWF og Greenpeace råder sine velgere til å unngå Frp, mens de anbefaler SV, Rødt, MDG og Venstre.

03:14 - NTB

Ferieavvikling i Vy fører til kutt i togtilbudet

Ferieavvikling i Vy fører til at togpassasjerer får færre avganger å velge mellom.

– Å avvikle sommerferie for alle ansatte samtidig som vi skal kjøre mye tog, er en krevende øvelse hvert år, sier pressevakt Kaja Rynning Moen i Vy til Romerikes Blad.

Sommerrutene starter 30. juni, men lav bemanning på grunn av ferieavvikling fører til at Vy allerede fra 23. juni må redusere mengden avganger på flere linjer. Moen peker på at de ansatte har rett til tre uker sammenhengende ferie.

Togselskapet sier det er færre reisende neste uke, og at de derfor tror det ikke blir for fullt om bord i togene som går.

– Men vi forstår at kundene syns det er frustrerende å ikke ha like mange avganger å velge mellom som normalt, sier Moen.

I tillegg er Hovedbanen mellom Oslo S og Lillestrøm via Groruddalen og Lørenskog stengt for togtrafikk mellom 5. og 27. juli på grunn av arbeider på sporet.

00:52 - NTB

Putin hevder han kan hindre at Iran utvikler atomvåpen

Russlands president Vladimir Putin sier han har fortalt både Israel og USA at han kan sikre at Iran kun bruker kjernekraft til fredelige formål.

– Jeg mener det er bra for oss alle om vi sammen ser etter muligheter til å stoppe kampene og finner en måte partene kan komme til enighet på, sa Putin på en seanse med ledere fra flere store nyhetsbyråer i St. Petersburg onsdag.

Han beskrev forslaget sitt som en «mulig utvei», men sier det til sjuende og sist er opp til Israel og Iran.

Den russiske presidenten sier han tror det er mulig å finne en løsning både Israel og Iran kan være fornøyd med.

På pressetreffet sa Putin også at han har snakket med Israel om at mer enn 200 russere jobber ved atomkraftverket i Bushehr sør i Iran.

– Vi er enige med Israels ledelse om at deres sikkerhet må ivaretas, sa Putin og la til at Russland kan fortsette sitt samarbeid med Iran om sivil bruk av atomkraft.

Det går mot en travel sommer på norske flyplasser

Torsdag starter årets travleste uker på norske flyplasser. Nesten ni millioner passasjerer skal gjennom Norges fire største flyplasser i sommer, ifølge Avinor.

Trykket vil være høyt jevnt over, men de høyeste passasjertoppene er særlig på formiddager og ettermiddager rundt helgene, skriver Avinor i en pressemelding.

På Oslo lufthavn skal det daglig være mellom cirka 55.000 og 98.800 reisende, fram til den siste uken i august. Det vil flere dager være opp mot 25.000 reisende på Bergen lufthavn, Flesland.

Lufthavndirektør Helge Eidsnes på Flesland har følgende anbefalinger til de reisende:

– Mitt råd er å senke skuldrene, beregne god nok tid og ikke la deg stresse av mange mennesker på flyplassen.

– Vi anbefaler alltid å følge flyselskapenes anbefalte oppmøtetid, men mitt personlige tips å beregne litt ekstra tid, sier han.

I år vokser utenlandstrafikken, ifølge Avinor.

– Det betyr at langt flere skal sjekke inn bagasje enn på en vanlig dag på flyplassen. Så ta med i regnestykket at det kan være flere mennesker enn normalt både på innsjekk og i sikkerhetskontrollen, sier Eidsnes.

Trump: – Tror Iran bare var uker unna atomvåpen

USAs president Donald Trump hevder iranerne bare var uker unna å ha atomvåpen.

Under et pressemøte fortalte Trump at «tilhengerne hans ikke vil se Iran i besittelse av et atomvåpen».

Israel har tidligere hevdet at Irans atomprogram nærmet seg et «vippepunkt» der de ville være i stand til å utvikle atomvåpen.

Iran har konsekvent avvist at de forsøker å lage atomvåpen og hevder at atomprogrammet bare har sivile formål. Amerikansk etterretning har også gjentatte ganger sagt at Iran ikke aktivt er i ferd med å utvikle atomvåpen, og tirsdag sa etterretningskilder til CNN at Iran var opptil tre år unna å kunne produsere slike våpen.

Da han svarte på spørsmål i Det hvite hus onsdag, utelukket Trump ikke samtaler med Iran bak lukkede dører.

– En avtale kan fortsatt skje, sa han.

Stortinget vedtok å bedre Oslofjorden

Onsdag ble det stortingsflertall for å be regjeringen iverksette tiltak for å bedre tilstanden til Oslofjorden.

Stortinget ber regjeringen om å etablere et restaureringsprosjekt for Oslofjorden, som inkluderer tiltak for å redusere nitrogen, i samråd med berørte fylker og kommuner, skriver TV 2.

Forslaget fra Høyre fikk støtte fra Venstre, SV, Rødt, Frp og MDG.

– Tilstanden i Oslofjorden har vært kritisk lenge. Derfor er jeg i dag stolt av at Høyre i dag sikrer et viktig gjennomslag i Stortinget for å sette i gang restaureringen av fjorden, sier Erna Solberg (H) til TV 2.

I tillegg til Senterpartiet stemte Arbeiderpartiet mot forslaget. De avviser kritikken og sier en lignende prosess allerede er i gang i revidert nasjonalbudsjett.

– Det bør derfor ikke finnes tvil om at en ren Oslofjord står høyt på agendaen for Arbeiderpartiet, sier landbrukspolitisk talsperson Solveig Vitanza (Ap).

Engelsk bestemor døde av rabies – ble smittet av valp i Marokko

Et lite kloremerke fra en rabiessyk hund ble dødelig for en engelsk bestemor. Flere måneder etter å ha kommet hjem fra ferie slo sykdommen ut i full blomst.

Familien til den avdøde bestemoren forteller at hun først fikk symptomer for to uker siden. Da hun var i Marokko i februar skal hun «så vidt» ha blitt klort av en valp, skriver datteren i et Facebook-innlegg.

Det første symptomet var en hodepine, før hun til slutt ikke var i stand til å gå, snakke, sove eller svelge.

– Da hun ble klort, tenkte hun ikke at det var noe skadelig, skriver datteren.

Etter dødsfallet til kvinnen, som var fra Barnsley i South Yorkshire, har britiske helsemyndigheter uttalt seg.

De sier det ikke er noen risiko for allmennheten, da det ikke er bevist at rabies kan smitte mellom mennesker.

Rabies spres gjennom spytt, og gjerne etter et bitt fra et smittet dyr. Kyr, katter og rev kan være bærere av viruset. I land der smitten opptrer er det som regel løshunder som smitter mennesker.

Frankrike vil kjøpe svenske overvåkingsfly

Svenske Saab har inngått en intensjonsavtale med franske myndigheter om salg av overvåkingsfly av typen Global Eye.

Frankrike skal kjøpe to slike fly, og har også opsjon på to til.

Partene har foreløpig ikke inngått noen salgskontrakt, og Saab har ennå fått selve bestillingen. Ifølge franske myndigheter forventes det imidlertid at en kontrakt skal være klar i løpet av de kommende månedene.

– Dette vil styrke det franske forsvarets evne til å skape et samlet situasjonsbilde og oppdage trusler i luften, på land og til sjøs. Med Global Eye får Frankrike full suverenitet over sin etterretnings- og ledelseskapasitet, sier Saabs administrerende direktør Micael Johansson i en pressemelding.

Israelsk avis: Enslig iransk rakett stanset

Israel skal ha klart å avverge et iransk rakettangrep i kveld. Etter at flyalarmen gikk over store deler av landet tidligere, er faren over for nå.

Nødetatene har ikke fått meldinger om sårede i rakettangrepet, melder den israelske avisen Haaretz. Ifølge avisen klarte det israelske forsvaret å stanse det som ifølge dem skal ha vært en enslig rakett.

I forbindelse med angrepet utstedte Iran en evakueringsordre til innbyggerne i den israelske byen Haifa.

– Forlat det angitte området umiddelbart – i løpet av de neste timene vil Den islamske republikken Irans væpnede styrker operere i dette området … for å angripe den sionistiske regjeringens militære infrastruktur, heter det i uttalelsen vist på iransk statlig TV.

I etterkant av angrepet hevdet statlig iransk TV at landet hadde angrepet Israel med såkalt hypersoniske våpen, og «trengt gjennom det israelske regimets forsvar».

Ifølge Irans Revolusjonsgarde var det ballistiske Sejjil-raketter de angrep Israel med.

Det israelske militæret (IDF) sa de hadde aktivert luftforsvaret etter at Iran skjøt opp raketter ved 18.30-tiden onsdag. I et kart publisert på X viste de også hvor i Israel de ba folk søke tilflukt.

– For sjette dag på rad angriper det iranske regimet målrettet israelske sivile, skriver IDF i meldingen.

Flere israelere har de siste dagene blitt drept i iranske rakettangrep, blant annet mot høyblokker i Tel Aviv.

Dette er den sjette dagen med krigshandlinger mellom de to landene etter at Israel innledet angrep på Iran natt til fredag forrige uke.