21:04:03Nyhetsstudio
15. mai 2024, 05:45NTB, Redaksjonen
Ny russisk forsvarsminister kan slite ut Vesten og Ukraina

Valget av Andrej Belousov til ny russisk forsvarsminister tolkes som et nytt grep fra Putin for å slite ut landets fiender. Ikke med bomber, men med økonomi.

Det er ingen medaljebehengt kriger, men en økonom og en teknokrat som blir ny forsvarsminister midt i en utmattende krig. Forgjengeren Sergej Sjojgu ble kastet etter en korrupsjonsskandale som involverte viseminister Timur Ivanov.

Belousov har lenge vært regnet som en av Putins nærmeste og mest innflytelsesrike rådgivere i spørsmål som har med innenlandsk økonomi å gjøre.

65-åringens overgang til forsvarsdepartementet antyder at Kremls forståelse av hvordan de skal klare å slå Ukraina, har endret seg. Nå handler det tilsynelatende om å bruke mer penger en Ukraina – og samtidig være mer utholdende enn Vesten.

Dårlig nytt for Vesten

– For Vesten er utnevnelsen av Belousov dårlig nytt. Det signaliserer overgangen til en utmattelseskrig. Hovedmålet er å trette ut fienden og forårsake utmattelse og splid hos fiendens allierte, sier den uavhengige russiske analytikeren Konstantin Kalatjsev til AFP.

Det er tvilsomt at Belousov vil ha stor innflytelse på militære beslutninger, ifølge nyhetsbyrået.

Isteden vil han ta ansvar for de svimlende summene Moskva bruker på alt fra raketter, stridsvogner, ammunisjon og lønn til soldatene i Ukraina-krigen.

– Jeg vil håndtere overdrevent byråkrati, uttalte Belousov da han ble nominert som forsvarsminister av Russlands president Vladimir Putin.

Skal foregripe fienden

65-åringen varsler at det viktigste målet for Russland er å vinne på slagmarken i Ukraina med minst mulig tap av russiske soldater.

– Fienden lærer raskt. Med bruken av ny teknologi endrer situasjonen seg bokstavelig talt hver eneste uke. Vi er ikke her for bare for å lære, men å foregripe fienden, sier Belousov ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han understreker viktigheten av at de russiske soldatene har det beste og mest moderne utstyret, som droner, kommunikasjonsutstyr og nok ammunisjon. Ifølge den nye forsvarsministeren er det imidlertid ikke behov for en ny massemobilisering.

Flere hundre tusen russere rømte landet da Putin innkalte 300.000 reservister til innsats i Ukraina i 2022.

Betrodd rådgiver i mange år

Belousov fikk en utmerkelse da han i 1981 ble uteksaminert fra økonomifakultetet ved Moskva Statsuniversitet.

Under Putins to første presidentperioder var han ekstern rådgiver for flere statsministre. 65-åringen inngikk i Putins økonomiske stab i de fire årene Putin var statsminister fra 2008 til 2012.

Belousov var i åtte år rådgiver for presidenten etter å ha vært økonomiminister i 2012–2013. Han steppet inn som visestatsminister da Mikhail Misjustin fikk korona i 2020. Andrej Belousov har hatt oppgaven med å beskytte den russiske økonomien fra virkningene av sanksjonene.

Som første visestatsminister presset han på for en aggressiv økning av offentlige utgifter for å styrke våpenproduksjonen og svekke virkningen av de vestlige sanksjonene. Militærutgiftene i Russland har vokst til 7 prosent av bruttonasjonalprodukt i år.

Rette mann akkurat nå

Kreml understreker at Belousovs bakgrunn gjør ham til den rette mann til å overta forsvarsdepartementet akkurat nå.

– Det er den som er mest åpen for innovasjon som vinner på slagmarken. Det er veldig viktig å tilpasse økonomien i sikkerhetssektoren med totaløkonomien for hele landet, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov ifølge flere russiske statlige nyhetsbyråer.

Et annet tegn på at Belousov neppe kommer til å ta militære beslutninger, er at sjefen for generalstaben, Valerij Gerasimov, blir værende i sin stilling.

Men utnevnelsen av den nye forsvarsministeren antyder en økende tro i Moskva på at en seier over Ukraina kan bli avgjort langt fra fronten, påpeker AFP.

– Det er en ironisk logikk i dette. Sterkest er den som kan kombinere krigen og økonomien på den mest komfortable måten, sier den russiske militærbloggeren Alexander Sladkov.

Flere enn 40 kollapset i svensk gateløp – to med hjertestans

Flere enn 40 løpere kollapset under det tradisjonsrike svenske gateløpet Göteborgsvarvet, som ble gjennomført i sterk sommervarme.

For to av dem handler det om hjertestans, melder Göteborgs-Posten (GP).

Telenor-trøbbel i store deler av landet

Telenor har problemer med mobilnettet i store deler av landet. Kunder opplever blant annet trøbbel med anrop og mobildata.

– Vi er ikke nede, men vi opplever ustabilitet i mobilnettet. Det gjør at noen anrop feiler og at mobildata er nede for noen. De som opplever dette, vil jeg oppfordre til å prøve flere ganger og smøre seg med litt tålmodighet, sier pressesjef Anders Krokan i Telenor til VG.

Livløs person funnet i vannet på Nesodden – fraktet til sykehus

En livløs person som ble funnet i vannet på Nesodden, er fraktet til Ullevål sykehus med luftambulanse.

– Pasienten flys til Ullevål sykehus av luftambulanse, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding.

Minuspriser på strøm i store deler av Norge søndag

Søndag stuper prisen til under null midt på dagen i nesten hele Norge. Bare de nordlige prisområdene unngår minuspriser.

Mellom klokken 14 og 15 får kunder på Østlandet og Sørlandet en spotpris på -17 øre per kilowattime (kWh), mens kunder på Vestlandet får en pris på -15 øre/kWh, skriver bransjenettstedet Europower.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 18,6 øre per kWh søndag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 34,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn lørdag og 73,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 3,6 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 9,9 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 0,6 øre høyere enn lørdag og 5,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 34,9 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 34,9 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 57,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 0,02 øre lavere enn lørdag og 57,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 18,5 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 34,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,4 øre lavere enn lørdag og 73,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 57,3 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 21 og 22 vil strømprisen der ligge på 57,3 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 34,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 9,9 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Regjeringen i Slovakia: Positiv prognose for Fico

Tilstanden for Slovakias statsminister Robert Fico er fortsatt alvorlig, men prognosen er positiv, ifølge landets helseminister.

Fico ble skutt og såret i et attentat tidligere i uken. Lørdag kom helseminister Zuzana Dolinkova med en oppdatering om tilstanden hans.