06:02:40Nyhetsstudio
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 35,3 øre per kWh tirsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 35,3 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 39,4 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 3,2 øre høyere enn mandag og 24,3 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen tirsdag på 39,4 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 0,6 øre høyere enn mandag og 15,4 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 56,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting tirsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 24,8 øre per kWh mellom klokken 13 og 14 og er den laveste i landet.

USA har ødelagt Houthi-radaranlegg i Jemen

Amerikanske styrker har ødelagt sju Houthi-radaranlegg, en drone og to sjøgående dronefartøy i Jemen, ifølge USAs militærledelse.

– Disse radarene gjør det mulig for houthiene å ramme sjøgående fartøy og sette kommersielle handelsskip i fare, står det i en uttalelse fra USAs regionale overkommando (Centcom) på X.

Eldre kvinne ble første dødsoffer for hetebølge på Kypros

En 91 år gammel kvinne er død av heteslag på Kypros. Hun ble det første dødsofferet for hetebølgen som har ført til rekordvarme på opptil 45 grader fredag.

Helsepersonell sier kvinnen døde på sykehus i hovedstaden Nikosia. Fem andre eldre pasienter behandles med alvorlige symptomer på heteslag.

Mann knivstukket på Grønland i Oslo

En mann i 20-årene ble fredag kveld knivstukket på Grønland i Oslo. Politiet leter etter to personer.

Politiet opplyste om hendelsen klokken 21.37. De er på stedet med flere patruljer.

Putin: 700.000 russiske soldater i Ukraina

Russlands president Vladimir Putin sa fredag at Russland har nesten 700.000 soldater i Ukraina.

I desember i fjor oppga Putin at landet hadde 617.000 soldater i kamp i Ukraina, men det siste tallet er fra etter at Russland innledet en ny offensiv i Kharkiv-regionen i mai.

41 menn som prøvde å rømme fra Ukraina, pågrepet

41 ukrainske menn i vernepliktig alder er pågrepet da de var på vei til Moldova for å unndra seg militærtjeneste.

Mennene, som er i alderen 18 til 60 år, ble oppdaget da politiet inspiserte en lastebil med korn noen få kilometer fra grensa til Moldova.

G7-lederne forplikter seg til raskere overgang fra fossile drivstoff

G7-lederne forplikter seg til å sette fart i overgangen fra fossile drivstoff i løpet av de neste ti årene. Men miljøbevegelsen er ikke imponert

I utkastet til kunngjøring fra toppmøtet sier G7-lederne at de vil trappe opp overgangen på en ordnet og rettferdig måte med mål om nullutslipp i 2050.

USAs høyesterett opphever forbud mot bump stocks

Høyesterett i USA opphever et forbud mot såkalte bump stocks, som i praksis gjør halvautomatiske våpen til automatvåpen, og som ble innført under Donald Trump.

Med seks stemmer mot tre kom høyesterettsdommerne til at forbudet strider mot grunnloven. Clarence Thomas skriver på vegne av flertallet at de ikke mener at mekanismen gjør lovlige våpen til ulovlige helautomatiske våpen.

Meta utsetter omstridt KI-praksis i Europa

Meta, som blant annet eier Facebook og Instagram, sier de utsetter en omstridt plan om å trene kunstig intelligens (KI) på brukernes innhold.

Utsettelsen gjelder Europa og kommer etter en forespørsel fra det irske datatilsynet, skriver Meta i en pressemelding fredag.

Snart kan folk tjene 10.000 kroner skattefritt på salg av strøm

Regjeringen vil ikke skattlegge husholdningers salg av overskuddsstrøm før de passerer 10.000 kroner, går det fram av et forslag fra Finansdepartementet.

I høringsforslaget som regjeringen sendte ut fredag, går det fram at et bunnfradrag på 10.000 kroner i praksis bety at de fleste som selger overskuddsstrøm fra solceller eller andre former for fornybar strømproduksjon på eiendommen, ikke vil betale noe skatt.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 21,5 øre per kWh lørdag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 21,5 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 41,6 øre.

Lørdagens snittpris per kWh er 22,9 øre lavere enn fredag og 72,5 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.