03:13:45Nyhetsstudio
NHO Elektro: Det må bygges solkraft på 220.000 hustak innen 2030

For å nå solkraftmålet må det bygges solkraft på 220.000 hustak innen 2030, mener NHO Elektro. Men denne typen utbygging stuper.

Regjeringen og SV har blitt enige om et mål på 8 terawattimer (TWh) kraftproduksjon fra solceller i 2030. I 2023 var kraftproduksjonen fra sol på cirka 0,5 TWh, skriver Klassekampen.

I revidert nasjonalbudsjett la regjeringen fram en tiltaksplan for mer solkraft, men ifølge en ny rapport fra Thema Consulting vil man med tiltakene regjeringen har foreslått, bare få mellom 3 og 4 TWh solkraft i 2030.

Rapporten var laget på oppdrag av blant annet NHO Elektro, Norsk Industri og Fornybar Norge.

NHO Elektro mener at dersom man skal ha en realistisk sjanse til å nå målet, må minst 5,5 TWh må være installert på bygg – noe som krever solkraft på 250.000 private hus og næringsbygg.

I dag er det installert solceller på omtrent 30.000 bygg. Det innebærer videre at det må installeres solceller på nesten 37.000 bygg hvert år fram mot 2030.

Sammenlignet med i fjor har tempoet i utbygging av solkraft på hus falt med rundt 75 prosent. Mens det nasjonalt ble installert rundt 10.000 solcelleanlegg på privatboliger i fjor, ligger det an til rundt 1500 i år.

Over 1500 har signert Trollstigen-opprop

Over 1500 personer hadde søndag signert et krav om umiddelbar start av rassikring av Trollstigen.

Sent søndag kveld hadde et opprop, som ble lagt ut lørdag, blitt signert av 1534 personer. Det var Romsdals Budstikke som først skrev om oppropet.

Svenske målt til 170 km/t på E6 i Råde

En svensk mann i 30-årene ble søndag kveld målt til 170 kilometer i timen i 110-sonen på E6 i Råde.

– Føreren siktes også for kjøring i påvirket tilstand. Førerkort beslaglagt, opplyser Øst politidistrikt.

EU og Kina skal holde samtaler om varslet elbil-toll

EU og Kina er enige om å holde samtaler for å dempe spenninger som følge av EUs varslede toll på kinesiske elbiler.

Nylig varslet EU at unionen vil innføre straffetoll på import av kinesiske elbiler på grunn av statsstøtte. Kina avviser at selskapene mottar ulovlige subsidier.

Bil traff parkert traktor i Lunner – kvinne hentet av luftambulanse

En kvinne i 20-årene ble natt til mandag fraktet til sykehus med luftambulanse etter at en personbil kjørte av veien og traff en parkert traktor i Lunner kommune.

Ifølge politiet var det en bil med to personer som kjørte av veien og rullet rundt, før den trolig traff en parkert traktor ved siden av veien.

Ulykke på E6 ved Mortensrud: Store kødannelser

Det er store kødannelser på E6 ved Mortensrud i Oslo etter en ulykke, opplyser Vegtrafikksentralen øst.

– E6 inngående før Mortensrud har det vært en påkjørsel bakfra, skrev politiet på X/Twitter klokken 20.51 søndag.

SAS-fly måtte snu på grunn av røyk i kabinen

Et SAS-fly på vei sørover fra Bodø måtte snu etter meldinger om røyk i kabinen.

Det opplyste politiet i Nordland på X/Twitter.

Løst hjul traff bil på E6

Et hjul løsnet fra en bil og traff en annen bil i motgående kjørefelt på E6 sør for avkjøringen til Lambertseter. Dette medfører en del kø, opplyser politiet.

– E6 sør for avkjøring Lambertseter har en bil mistet et hjul. Dette hjulet har kommet over i motgående kjørefelt og truffet en bil, skriver politiet på X.

Person fraktet til sykehus etter klemulykke

En person ble fraktet til sykehus etter å ha kommet i klem i forbindelse med at en campingvogn begynte å rulle i Øygarden kommune.

Klokken 17.27 søndag rykket nødetatene ut til en ulykke i Lyngnesvegen i Øygarden kommune.

Seks kanselleringer for SAS søndag

Rundt 1000 SAS-passasjerer ble rammet av kansellerte flyginger fra Gardermoen søndag.

Lørdag ble åtte flygninger kansellert på grunn av tekniske problemer og sykdom. Problemene fortsatte søndag, skriver Dagbladet .

Britisk gambling-skandale vokser – De konservatives IT-sjef ute av jobben

De konservatives IT-sjef har tatt permisjon etter anklager om tippe-juks i forbindelse med valgdatoen i landet, melder britiske medier.

Han er dermed den fjerde sentralt plasserte personen i partiet som er anklaget for å ha satt penger på valgdatoen i Storbritannia før tidspunktet ble kjent. Tippingen skal ha vært basert på innsideinformasjon. I mai gikk britenes statsminister Rishi Sunak ut med at datoen blir 4. juli.