10:48:54Nyhetsstudio
Natos militære leder: – Ukraina skal ikke dø

Gi våpen til Ukraina i stedet for å beholde dem selv. På ny kommer oppfordringen fra Nato til alliansens medlemsland.

– Det er ikke for sent for Ukraina å seire. Ukrainas frihet kan ikke, må ikke og vil ikke dø, slår Natos øverste militære sjef, den amerikanske admiralen Rob Bauer, fast.

Torsdag møttes Natos 32 forsvarssjefer i Brussel, blant dem Norges Eirik Kristoffersen.

– Ikke for seint

Ukraina tronet nok en gang aller øverst på dagsordenen. Blant annet har forsvarssjefene hatt et eget møte med Ukrainas militære lederskap for å diskutere mer støtte.

På vei inn til møtet gjentok Bauer også Nato-sjef Jens Stoltebergs tidligere oppfordring om å sende våpen man har på lager, til Ukraina, uten å bry seg om eventuelle brudd på Natos krav til kapabiliteter.

– Lagre kan og vil bli fylt opp igjen. Men menneskeliv som tapes, er tapt for alltid, sa Bauer.

På en pressekonferanse etter at møte var ferdig torsdag kveld, sa Bauer at han forventer «store bedringer i Ukrainas ammunisjonssituasjon om kort tid».

Samtidig påpekte han at den russiske forsvarsindustrien har større kapasitet til å øke produksjonen enn det Europa og USA har.

Våpen på vei

Russlands krig mot Ukraina har nå vart i 813 dager. Den siste tiden har Ukraina gått på flere smertelige tap, og spekulasjonene har rast om en ny russisk offensiv er på gang.

Siden starten av uka har russerne tatt kontroll over ytterligere 278 kvadratkilometer i Ukraina, ifølge beregninger gjort av nyhetsbyrået AFP.

Samtidig er våpen fra USA på vei. Artilleri, langdistanseraketter kjent som ATACMS, og luftvernutstyr er i ferd med å bli levert til de ukrainske styrkene, opplyste en talsperson da USAs utenriksminister Antony Blinken besøkte Kyiv tirsdag.

Torsdag meldte den ukrainske hæren at de har greid å stanse den russiske framrykkingen mot Kharkiv, Ukrainas nest største by.

General Christopher Cavoli, Natos øverste militære sjef i Europa (SACEUR), sa på torsdagens pressekonferanse at Russland ikke har nok kapasitet til å få et strategisk gjennombrudd i Kharkiv.

Nye planer

På Nato-møtet skulle forsvarssjefene også bli enige om hvordan Natos nye forsvarsplaner skal settes ut i livet.

Planene innebærer at styrker skal stå klare, kapasiteten skal bygges opp utvikles, og en ny kommandostruktur skal på plass.

Framover kommer det til å bli flere felles øvelser for at alt skal sitte, varslet Bauer.

Han kom også med rosende ord om Natos avtroppende generalsekretær Jens Stoltenberg.

– Du viser verden hva et sant demokratisk lederskap er. Du viser hva det betyr å ha et aldri sviktende moralsk kompass, sa Bauer.

IOM: Minst 670 kan ha omkommet i jordskred i Papua Ny-Guinea

Jordskredet i Papua Ny-Guinea har trolig krevd minst 670 liv, anslår Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM).

Over 150 boliger skal ha blitt tatt av et jordskred fredag, ikke 60 som tidligere anslått.

Kan bli flystreik: – Veldig mye som gjenstår

Flyplassene i Oslo og Bergen kan bli rammet av streik fra mandag dersom det ikke blir enighet i flyoverenskomsten. Partene møttes søndag morgen til dag to i meklingen.

Partene – Fellesforbundet og NHO – møtes hos riksmekleren lørdag morgen og holdt på til klokken 17.30 før de søndag klokken 9 tok opp tråden igjen til dag to av meklingen.

Utagerende passasjer forsøkte å ta seg inn i cockpit på Gardermoen

En utagerende passasjer forsøkte å ta seg inn i cockpiten på et fly før avgang. Politiet har kontroll på mannen, som blir anmeldt.

Politiet opplyste om hendelsen like etter klokken 8 søndag morgen.

Røykutvikling på båt i Bergen – 110 evakueres

Politiet i Bergen melder om røykutvikling om bord på en båt med om lag 110 personer om bord.

Nødetatene fikk melding lørdag klokken 17.44 om røykutvikling på MS Sunnhordland. Båten har lagt til kai ved Bradbenken i Bergen, og de 110 evakueres inn på land.

Klimaprotester ved danske flyplasser

Klimaaktivister har gjennomført flere demonstrasjoner ved danske flyplasser. Ved Kastrup har politiet fjernet demonstrantene.

Aktivistene demonstrerer lørdag mot «overforbruk og klimaødeleggelser forårsaket av privatfly», ifølge en uttalelse fra gruppene Scientist Rebellion og Extinction Rebellion.

Stoltenberg vil la Ukraina bruke vestlige våpen i Russland

Nato-allierte som leverer våpen til Ukraina, bør oppheve forbudet mot å bruke dem mot militære mål inne i Russland, mener generalsekretær Jens Stoltenberg.

Oppfordringen kommer i et intervju med The Economist publisert lørdag.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 18,2 øre per kWh søndag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,2 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 32,2 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 8,7 øre lavere enn lørdag og 37,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 5,8 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 5,8 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 16,04 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 8,6 øre lavere enn lørdag og 3,9 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 40,5 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 40,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 65,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 9,2 øre lavere enn lørdag og 20,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 18,1 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,1 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 32,2 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 8,8 øre lavere enn lørdag og 37,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.