15:59:48Nyhetsstudio
Nato tar over koordineringen av våpen til Ukraina: – Et taktskifte

Det blir helt andre toner når Nato overtar koordineringen av våpenleveransene til Ukraina, ifølge diplomat. Norge hilser tiltaket velkommen.

Det har lenge ligget i kortene, og onsdag vil Nato-toppmøtet formelt vedta at det heretter ikke skal være USA, men Nato som koordinerer våpenleveransene til Ukraina.

– Det vil bety et taktskifte. Fra dag én vil Nato stille krav til medlemslandene om hva de skal bidra med, sier en høytstående NAto-kilde til NTB.

Til nå har støtten vært mer eller mindre ad hoc gjennom den såkalte Ramstein-gruppen som USA har ledet.

Hilses velkommen

Fra norsk side hilses tiltaket velkommen.

– Det blir et mer systematisert arbeid, slår forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) fast overfor NTB.

– Dette sikrer langsiktighet og vil institusjonalisere arbeidet med å støtte Ukraina.

Nato skal blant annet opprette et eget kommandosenter i Wiesbaden i Tyskland med 700 ansatte for å koordinere både leveranser og trening av ukrainske soldater.

Tiltaket regnes som en viktig del av pakken som blir omtalt som «en bro» mot ukrainsk Nato-medlemskap.

– Blir ryddigere

Heretter må Nato-landene både rapportere inn hva de har på lager, hva de har sendt, og hva de har av produksjonskapasitet.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) peker på at endringen vil gjøre ting ryddigere.

– Det har vært veldig mye ulik bruk av tall. Når man har snakket om støtte til Ukraina, så har det vært en sammenblanding av hva som faktisk er gitt nå og på sikt, hva som er gaver, hva som er lån. At du får et mer system på lik rapportering, vil gjøre det mer ryddig i forhold til Ukraina, og det vil gi mer innsyn i hva de ulike landene faktisk gjør, sier han til NTB.

– Vi støtter dette veldig, legger han til.

Lover 40 milliarder euro

I slutterklæringen fra Nato-toppmøtet, som skal vedtas onsdag, lover Nato-landene også å støtte Ukraina militært med minimum 40 milliarder euro neste år, ifølge Reuters.

Det tilsvarer drøyt 460 milliarder kroner.

Det er likevel et stykke unna den mer mangeårige forpliktelsen som Nato-sjef Jens Stoltenberg har forsøkt å få på plass.

Funn av livløs person i vannet i Porsgrunn

Nødetatene har iverksatt en redningsaksjon i Porsgrunn etter melding om en livløs person i vannet.

Politiet meldte om hendelsen klokken 15.20.

651 ungdommer prøver seg som fisker i sommer

651 ungdommer har denne sommeren jobb som yrkesfisker. Dette skjer gjennom den statlige ungdomsfiskeordningen.

I 2023 var det 9657 yrkesfiskere i Norge. Av disse var 2257, eller 23 prosent, under 30 år, skriver Norges sjømatråd i en pressemelding.

41-årig mann døde etter ulykke på Bryne

En 41-årig mann som ble skadet i en kollisjon mellom en sykkel og en bil på Bryne i juni, døde på sykehus natt til torsdag.

Det var Bjarte Sandsmark, bosatt på Bryne, som mistet livet, opplyser Sørvest politidistrikt.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 27,8 øre per kWh fredag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 27,8 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 30,3 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 4,5 øre høyere enn torsdag og 5,06 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 46,08 øre per kWh fredag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,08 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 53,7 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 2,5 øre høyere enn torsdag og 31,06 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst- og Vest-Norge: Snittpris for strøm på 29,8 øre per kWh fredag

I Sørøst- og Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 29,8 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 31,8 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 2,5 øre lavere enn torsdag og 7,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 53,7 øre per kWh for strøm fredag

Fredag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 53,7 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 31,8 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 30,3 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Toppmøte i Storbritannia: Starmer vil fornye båndene til Europa

Storbritannias nye statsminister Keir Starmer forsikrer at han vil bygge ut forholdet til europeiske partnere og glemme den sure stemningen etter brexit.

Torsdag var Starmer vert for et såkalt europeisk dialogforum (EPF), der stats- og regjeringssjefer fra rundt 40 land deltar.

Én omkom og flere skadd i togulykke i India

Et passasjertog med ti vogner sporet torsdag av i Uttar Pradesh nord i India, melder indisk TV. Minst én person mistet livet og 20 er skadd, ifølge togselskapet.

Videoer i sosiale medier viste vogner utenfor sporet.

Nå har alle søkere fått svar fra Samordna opptak

Alle søkere til høyere utdanning gjennom Samordna opptak har nå fått svar på søknaden sin. Det er fortsatt mulig å søke studieplass.

De som har søkt, har enten fått tilbud om studieplass eller en plass på venteliste. Til sammen har 142.416 personer søkt om studieplass, en økning på 4,7 prosent fra i fjor.