15:12:53Nyhetsstudio
Medietilsynet med millionstøtte til KI i lokalaviser og nærradio

Medietilsynet gir totalt 22,8 millioner kroner i innovasjonsstøtte til ulike medier i 2024. Flere av prosjektene som får tilskudd, er relatert til KI.

Medietilsynet fikk i år inn 71 søknader om innovasjons- og utviklingstilskudd, hvorav 41 ble innvilget. Flere av prosjektene det i år gis tilskudd til, er knyttet til bruk av kunstig intelligens (KI).

– Målet med innovasjonsstøtten er å styrke det norske mediemangfoldet og særlig fremme redaksjonell, innholdsrettet innovasjon og utvikling i små, lokale nyhets- og aktualitetsmedium, sier direktør Hanne Sekkelsten for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet i en pressemelding.

Av de nærmere 23 millionene som i år deles ut, går 17 millioner til små, lokale medium, som lokalaviser og nærradio. Blant prosjektene som får tilskudd, er et samarbeidsprosjekt mellom avisa Hallingdølen og fire andre lokalaviser om bruk av KI i lokalaviser.

– Innovasjonsstøtten skal hjelpe nettopp små og lokale medium til å digitalisere og fornye seg, sier Sekkelsten.

Hvert år siden 2018 har Medietilsynet bevilget midler i form av et innovasjons- og utviklingstilskudd til ulike prosjekter ved mediebedrifter i Norge.

– Støtten skal særlig fremme redaksjonell, innholdsrettet innovasjon og utvikling i små, lokale nyhets- og aktualitetsmedium, opplyser Medietilsynet.

Norsk våpeneksport økte kraftig i fjor

Norske selskaper solgte i fjor våpen og forsvarsmateriell for 12 milliarder kroner, en økning på 35 prosent fra året før. USA kjøper klart mest.

Regjeringen la fredag fram den årlige meldingen om eksport av forsvarsmateriell.

Putins krav for fredssamtaler: Ukraina må gi fra seg fire regioner og droppe Nato-søknaden

President Vladimir Putin sier at Russland vil gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire regioner.

Uttalelsen vekker harme i Kyiv. Det ukrainske utenriksdepartementet kaller utsagnet absurd og uttaler at det kun har til hensikt å avspore det internasjonale samfunnet.

12:05NTB, Redaksjonen
Putin hevder Russland ikke vil ta Kyiv i 2022 – sier de bare ønsket en fredsavtale med Ukraina

Russlands president Vladimir Putin sier at offensiven mot Kyiv i februar 2022 ikke hadde som mål å erobre byen, men bare bidra til en fredsavtale med Ukraina.

Da den storstilte russiske invasjonen begynte ble store styrker satt inn mot den ukrainske hovedstaden.

Finland tror fire russiske fly krenket luftrommet

Finske myndigheter mistenker at landets luftrom ble krenket av fire russiske kampfly 10. juni.

Mandag uttalte landets forsvarsdepartement at de mistenkte et russisk militærfly for å ha vært i finsk luftrom i om lag to minutter.

Gram ber Nato få opp tempoet i Norfolk

Norge, Sverige og Finland skal alle tilhøre Natos styrkekommando i Norfolk i USA. Norge presser på for å få opp tempoet i oppbyggingen.

På toppmøtet i Vilnius i fjor ble nye forsvarsplaner og en ny kommandostruktur vedtatt.

Microsoft utsetter lansering av KI-funksjon

Windows-produsenten Microsoft har satt lanseringen av sin nye KI-funksjon Recall på pause. Årsaken er bekymring for sikkerheten.

Recall markedsføres som en funksjon med såkalt kunstig intelligens (KI). Den skal med jevne mellomrom lagre bilder av det PC-brukeren har på skjermen. Disse dataene skal deretter lagres og analyseres slik at informasjon om tidligere bruk kan innhentes.

Ingen streik for arbeidere i havbruk og fiskeoppdrett

Fellesforbundet og Sjømat Norge kom tidlig fredag morgen til enighet om havbruksoverenskomsten. Dermed blir det ingen streik.

Forhandlingsleder Christian Justnes sier seg godt fornøyd med resultatet, som er i tråd med rammen fra frontfaget.

Telenor starter nordisk cybersikkerhetsselskap

Telenor starter et nytt cybersikkerhetsselskap med ambisjoner om å dekke hele Norden.

– Det nye selskapet har fått navnet Telenor Cyberdefence og blir en del av Telenor Amp-porteføljen, ifølge en pressemelding fra Telenor.

Togforsinkelser og innstillinger i Oslo-området

Signalfeil forsinker togtrafikken mellom Lillestrøm og Gardermoen, og mellom Rakkestad og Mysen fredag ettermiddag.

Problemene har plaget Gardermebanen gjennom hele dagen, mens Østfoldbanens indre linje ble stengt like før klokka 13.

Listhaug omtaler norsk klimapolitikk som «selvskading»

Frp-leder Sylvi Listhaug mener det ikke er noe å feire at utslippene i industri og landbruk går nedover. Hun kaller politikken for «selvskading».

Foreløpige tall fra SSB viser at utslippene av klimagasser i Norge gikk ned med 4,7 prosent i 2023. Men at industrien sto for mesteparten av kuttene, mener Listhaug først og fremst er et faresignal.