Lokfører lettere skadet i avsporing på Arna stasjon
All togtrafikk mellom Bergen og Vaksdal stanset inntil videre etter at et godstog med 25 vogner sporet av ved Arna Stasjon på Bergensbanen fredag kveld.
Ingen kom alvorlig til skade som følge av avsporingen, men lokføreren hadde mindre skader og ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser Bane Nor.
Nødetatene fikk melding om avsporingen klokken 19.15 fredag. Det var natt til lørdag ikke helt avklart hvor mange vogner som har sporet av.
– Et godstog sporet av, mistet en konteiner og rev med seg kontaktledningen på vei inn til Arna stasjon, sier pressekontakt Anne Kirkhusmo i Bane Nor til NTB.
Sto fast i tunnel
Bane Nor kan først kartlegge skadeomfanget på Arna stasjon når politiet har frigitt skadestedet.
Et passasjertog fra Oslo ble stående fast Arnanipatunnelen, og dette toget ble sent fredag kveld trukket til Stanghelle. Der sto det busser som kjørte passasjerene videre til Bergen.
– Vårt hovedfokus fredag kveld har vært å bistå nødetatene med å få passasjerene i regiontoget fra Oslo ut av tunnelen, sier Sverre Kjenne, konserndirektør i Bane Nor.
– Vi har gjort det vi kan for å få passasjerene ut av tunnelen så raskt som mulig. Vi forstår godt at dette er en ubehagelig opplevelse, sier Kjenne.
Kan bli stengt lenge
Arna stasjon ligger cirka 8 kilometer fra Bergen sentrum og er siste stopp før Bergen på Bergensbanen.
Bane Nor bekrefter natt til lørdag at det ikke var farlig gods på toget som sporet av.
Havarikommisjonen og Bane Nors uhellskommisjon er på vei til Arna.
Bane vet ikke hvor omfattende skadene på infrastrukturen er som følge av avsporingen, men de opplyser at det er grunn til å tro at oppryddingsarbeidet blir tidkrevende.
Bane Nor vet ikke når det kan gjenopptas normal trafikkavvikling på strekningen Bergen – Vaksdal. De har heller ingen prognoser å komme med.
Toget som sporet av tilhører det privateide togfraktselskapet Onrail.
Sakte film
Oddvar Almelid sto på perrongen på Arna stasjon og ventet på kona, som var på toget fra Oslo da han ble vitne til avsporingen.
– Da kom det et godstog fra Bergen forbi, på sporet sør for stasjonen. Det skulle trolig krysse med passasjertoget fra Oslo på Trengereid. Plutselig hørte jeg skjærende lyder, sier Almelid til Bergens Tidende.
Avsporingen skjedde utenfor den 2,2 kilometer lange tunnelen Arnanipa.
– Som i sakte film ser jeg at toget sporer av. De første vognene velter over på siden. En vogn blir stående 45 grader opp i luften, en annen 90 grader.
Almelid forteller videre at en mast ble revet ned og tok med seg kjøreledningen.
Samferdselsministeren: Slik blir taxituren etter julebordet tryggest og billigst
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) mener taxikundene må bli klar over rettighetene de har. Nå kommer han med fem tips til resten av julebordsesongen.
Nygård påpeker at det nok kan være fristende å hoppe inn i første og beste taxi for å komme seg fortest mulig hjem. Men det kan det lønne seg å være litt kresen.
– Det må bli slutt på «ville-vesten»-tilstandene som frislippet i taximarkedet har tillatt. Taxikundene må bli klar over hvilke rettigheter de har, for å unngå en unødvendig høy regning etter taxituren, sier Nygård i en pressemelding fredag morgen.
Nygårds fem tips til godt taxivett:
1. Bruk app når du bestiller taxi. Da har du full kontroll på prisen.
2. Velg akkurat den taxien du vil i køen. Du må ikke velge den taxien som står fremst – det er du som kunde som bestemmer hvilken bil og hvilket taxiselskap du vil kjøre med.
3. Du har krav på et uoppfordret pristilbud. Får du ikke et pristilbud? Be om et. Husk at det er den laveste prisen som gjelder når du er fremme. Hvis taksameterprisen er lavere enn pristilbudet du fikk fra sjåføren, er det taksameteret som gjelder – og vice versa. Slik unngår du prissjokk ved ankomst.
4. Styr unna taxier som ikke har taklampe, løyvenummer på siden av bilen eller taksameter – dette er igjen påbudt.
5. Gi tilbakemelding. Er du ikke fornøyd med turen? Klag! Er du fornøyd? Skryt!
Rydder opp
Samferdselsministeren påpeker at regjeringen vil ha en ryddig næring med gode arbeidsforhold. Samtidig skal kunder over hele landet slippe prissjokk.
– Derfor har vi innført flere endringer som skal sørge for bedre trygghet for kundene, bedre kunderettigheter, hvit økonomi og ryddige arbeidsvilkår for sjåførene, sier Nygård.
Helse sør-øst avlyser deler av konkurransen om rusbehandling
Helse sør-øst avlyser deler av konkurransen innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling. De håper nye avtaler kan inngås i løpet av høsten 2025.
For de områdene hvor konkurransen er avlyst, vil dagens institusjoner få tilbud om videre drift ut 2025, opplyser Helse sør-øst i en pressemelding.
I oktober fikk flere private aktører tilbud om å inngå avtaler innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), men tildelingen ble omgjort etter at det ble påpekt brudd på anskaffelsesregelverket.
– Vi har mottatt flere klager, og nå velger vi å avlyse konkurransen for de deler av anskaffelsen som er berørt av denne feilen, sier administrerende direktør i Helse sør-øst, Terje Rootwelt.
Helseforetaket begrunner avgjørelsen blant annet med at «tilbyderne gjennom prosessen har fått for detaljerte opplysninger om innholdet i hverandres tilbud».
De delene av anskaffelsen som ikke er berørt, vil ikke bli konkurranseutsatt på nytt.
Rootwelt håper at nye anskaffelsee kan kunngjøres i løpet av våren, og at Helse sør-øst kan inngå nye avtaler i løpet av høsten 2025. Målet er at disse skal tre i kraft fra nyttår 2026.
Musk vil gjøre Starbase i Texas til by
Elon Musk flytter hovedkontoret til SpaceX til anlegget Starbase i Texas, i protest mot Californias lover om kjønnsidentitet. Han vil gi stedet bystatus.
Milliardærens selskap sendte torsdag et brev til lokale myndigheter med anmodning om en avstemning for å gjøre det de kaller Starbase – stedet i hvor SpaceX bygger og skyter opp sine massive Starship-raketter – til en by.
Ifølge selskapet har innbyggerne sendt inn anmodningen.
– Fikk begeret til å flyte over
I juli opplyste Musk at han flyttet hovedkontorene til to av selskapene sine – sosiale medieplattformen X og rakettselskapet SpaceX – til Texas fra California. Han viste til en ny kjønnsidentitetslov i sistnevnte delstat som «dråpen som fikk begeret til å flyte over».
Loven som Musk siktet til, hindrer skoler å kreve at lærere skal varsle foreldre når elevers kjønnsidentitet endres.
Samtidig varslet Musk, som er verdens rikeste mann, at X-hovedkvarteret skulle flyttes til Austin, også det i delstaten Texas.
Flere tusen ansatte
Ifølge en lokal konsekvensutredning arbeider mer enn 3400 fulltidsansatte og kontraktører i SpaceX ved Starbase-anlegget i Texas.
– For å fortsette å øke arbeidsstyrken som er nødvendig for å raskt utvikle og produsere Starship, trenger vi muligheten til å utvikle Starbase som et samfunn. Det er derfor vi ber Cameron fylke om å utlyse et valg for å muliggjøre innlemmelsen av Starbase som den nyeste byen i Rio Grande Valley, skriver Kathryn Lueders, sjefen for Starbase, i brevet.
Dommer Eddie Treviño jr. er Cameron fylkes øverste tjenesteperson, og han viser til at det var diskusjoner om bystatus allerede i 2021. Samtidig er dette første gang en underskriftskampanje offisielt innlevert er i gang.
– Vår juridiske avdeling og valgadministrasjon vil gjennomgå underskriftskampanjen, se om den oppfyller alle lovpålagte krav og så går vi videre derfra, sier Treviño.
Første over 400 milliarder dollar
Elon Musks formue passerte torsdag 400 milliarder dollar, ifølge Forbes' sanntidsliste over milliardærer. Det er første gang noen passerer denne milepælen.
Hovedårsaken til den økte formen er en økning på over 70 prosent for Tesla-aksjer til nå i år, samt stigende verdi for SpaceX.
Skoleelever samlet inn 1,6 tonn metallemballasje
Skoleelever over hele landet har i forbindelse med årets Aksjon Gjenvinning samlet inn 1654 kilo metallemballasje.
1,6 tonn er innsamlingsrekord i Aksjon Gjenvinning, der skoleelever på 5. til 7. trinn i løpet av tre uker konkurrerer om å resirkulere mest metallemballasje.
Klassen som samlet inn mest metallemballasje per elev, var 7. trinn ved Sanne skole i Innlandet. 20.745 elever fordelt på 962 skoleklasser deltok i årets aksjon.
– Aksjonen har blitt en viktig arena for å bevisstgjøre barn og forhåpentligvis også foreldrene deres om viktigheten av å resirkulere avfall, sier Kristine Aasheim i en pressemelding.
Hun er administrerende direktør i Kavli, som arrangerer aksjonen sammen med Norsk Metallgjenvinning, Forskerfabrikken og Hydro.
Ny militærpakke fra USA til Ukraina
USA gir ytterligere militærhjelp til Ukraina til en verdi av 500 millioner dollar. Pakken inneholder blant annet droner og ammunisjon til Himars-systemer.
Verdien på pakken tilsvarer drøyt 5,5 milliarder. Kunngjøringen ble gjort av utenriksminister Antony Blinken, som er i Tyrkia på reise.
Det har bare gått en snau uke siden USA kunngjorde en militærpakken verdt nærmere 1 milliard dollar. President Joe Bidens administrasjon har skrudd opp tempoet i forkant av at Donald Trump tiltrer.
Trumps valgseier har skapt usikkerhet rundt fremtiden for amerikansk bistand til Ukraina, noe som gir et begrenset tidsvindu for å levere støtte verdt milliarder av dollar som allerede er godkjent.
Unntakstilstand i Moldova i forkant av mulig gassmangel
Nasjonalforsamlingen i Moldova har innført unntakstilstand fra 16. desember. Bakgrunnen er en ventet stans i gassleveransene fra Russland fra nyttår.
Unntakstilstanden skal gjelde i 60 dager. 56 av de 101 medlemmene i nasjonalforsamlingen stemte for tiltaket under en sesjon natt til fredag.
Moldova mottar russisk naturgass via Ukraina, som har varslet at de ikke vil forlenge sin transittavtale med den russiske gassgiganten Gazprom. Avtalen utløper 31. desember.
Høy luftforurensning i Oslo
Det har vært høy luftforurensning i flere bydeler i Oslo torsdag kveld, på grunn av svevestøv fra vedfyring og veier.
Ved 21.30-tiden var det varslet høy luftforurensning i sju av ti områder i hovedstaden i Miljødirektoratets kart for luftforurensning, og moderat i de resterende.
Klokken 22 er det kun Majorstuen og Marienlyst som har varsel om høy luftforurensning.
Den høye luftforurensningen medfører betydelig helserisiko.
– Helseeffekter forekommer hos astmatikere og personer med andre luftveissykdommer eller hjerte-kar-sykdommer. Luftveisirritasjoner og ubehag kan forekomme hos friske personer, opplyser Miljødirektoratet.
Luftforurensningen har vært verst i de vestlige delene av Oslo sentrum. Årsaken til det er at dette er tettbygde strøk, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe til Aftenposten.
– Jo flere piper, jo mer utslipp. Og jo kaldere det er, jo mer fyres det, sier han.
Han forklarer at når det er vindstille og kaldt blir utslippene fra fyringen konsentrert nær bakken.
– Da kan det lukte bål i gatene, forklarer han.
Daglig leder dømt etter arbeidsulykke i Spydeberg der ansatt døde
En mann omkom etter å ha falt tre meter og landet på et betonggulv på en byggeplass i Spydeberg i november i fjor. Nå er daglig leder for byggefirmaet dømt.
Han er dømt til 30 dager i fengsel og må betale en oppreisningserstatning til de etterlatte på 380.000 kroner, melder NRK.
Det var 10. november i fjor at en 59 år gammel mann falt tre meter og landet på et betongulv på en byggeplass i Spydeberg i Indre Østfold. Han fikk omfattende hodeskader og døde to dager senere. Mannen var utenlandsk statsborger og eneste ansatte i firmaet, der han hadde jobbet i tre uker da ulykken inntraff.
Da saken gikk i Follo- og Nordre Østfold tingrett erkjente den daglige lederen delvis straffskyld. Han var tiltalt for manglende sikring i høyden og manglende kartlegging av farer og vurdering av risikoforhold. Han erkjente kun straffskyld for det første punktet.
Arbeidstilsynet, som besøkte ulykkesstedet tre dager etter ulykken, beskrev i retten mange graverende feil og mangler på byggeplassen.
Retten konkluderte med at mannen ikke hadde sørget for et forsvarlig arbeidsmiljø for avdøde under arbeidet i byggets andre etasje.
Mannen har vært sykmeldt siden ulykken og har lagt ned all virksomhet.
– Han tar avgjørelsen tungt. Vi vil nå gjennomgå dommen og vurdere om den skal ankes, sier mannens forsvarer Lina Smorr til NRK.
Rapport: Ett av 20 dødsfall i Canada i fjor skyldtes aktiv dødshjelp
Nærmere 5 prosent av alle dødsfall i Canada i 2023 skjedde som følge av aktiv dødshjelp, viser tall fra det canadiske helsedepartementet.
Om lag 15.300 mennesker døde som følge av aktiv dødshjelp i Canada i fjor. Det tilsvarer 4,7 prosent av alle registrerte dødsfall, viser en rapport fra landets helsedepartement.
Tallet på slike dødsfall har økt jevnt siden Canada legaliserte aktiv dødshjelp i 2016.
Medianalderen på den som søker og får innvilget aktiv dødshjelp, er 77 år. Og flertallet, 96 prosent, led av uhelbredelige sykdommer som kreft, ifølge rapporten.
I noen få tilfeller har personer som ikke har hatt en dødelig, uhelbredelig sykdom, men som har hatt et langvarig, uhelbredelig sykdomsforløp som har ført til sterkt redusert livskvalitet, også fått innvilget aktiv dødshjelp.
I tillegg til Canada tillater flere andre land aktiv dødshjelp, deriblant Nederland, Spania, Belgia, Portugal, Ecuador og Colombia.
Fredagsrush med underkjølt regn
Svært glatte veier på grunn av underkjølt regn ventes på store deler av Østlandet fredag morgen.
Et gult farevarsel gjelder fra Kongsvinger i nord til Fredrikstad og Larvik i sør.
– Det kan bli lokalt vanskelige kjøreforhold. Trafikken kan bli påvirket, advarer Varsom.no.
De ber også fotgjengere være svært forsiktige på isete veier i morgentimene.
– Vær ekstra oppmerksom, for isen kan være vanskelig å se. Vurder bruk av brodder, heter det videre.
Så gjelder det for både gående og kjørende å beregne ekstra god tid dit man skal. Problemene kommer til å vare utover formiddagen, helt til plussgradene overtar.
Helgeland og Nord-Trøndelag har også fått hvert sitt farevarsel om is på veiene.
Overgangen til mildvær gir fare for hålke på snødekte veier enkelte steder på Helgeland.
I nordlige deler av Trøndelag må man til med skrape og opptining. Regnet kommer ikke bare til å fryse til is på veien, men også på biler og andre transportmidler.