14:14:19Nyhetsstudio
Fem entreprenører vil bygge ny E6 til 5,4 milliarder

Fem entreprenører ønsker å konkurrere om å bygge den første delstrekningen av milliardprosjektet på E6 i Sørfold: Megården-Sommerset.

Disse har meldt sin interesse for oppdraget:

- AF Gruppen Norge

- Implenia Norge

- Itinera SPA, Spania

- Leonhard Nilsen og Sønner

- Skanska Norge

Totalt skal det bygges rundt 21,5 kilometer vei mellom Megården og Sommerset i Sørfold kommune, inkludert tre tunneler på til sammen 13,8 kilometer.

Byggestart er planlagt til våren 2025, og veien skal stå ferdig i 2031.

Alle helseinstitusjoner må sjekke medisinbruk etter feilmelding

Helsedirektoratet ber alle sykehus, sykehjem og kommunale helsetjenester om å gjennomgå medikamentbruken etter feilmeldingen som ble kjent torsdag.

Helsedirektoratet og Norsk helsenett jobber med å finne årsaken til feilen. Det kan fortsatt være feil i elektroniske resepter som brukes når medisiner deles ut i sykehus, sykehjem, helseinstitusjoner og hjemmetjenester. Dette gjelder blant annet medisiner mot beinskjørhet, overvekt, diabetes og revmatisme.

Norsk våpeneksport økte kraftig i fjor

Norske selskaper solgte i fjor våpen og forsvarsmateriell for 12 milliarder kroner, en økning på 35 prosent fra året før. USA kjøper klart mest.

Regjeringen la fredag fram den årlige meldingen om eksport av forsvarsmateriell.

Knusende rapport om busskaoset i vinter: Været hadde ikke skylda

Hovedårsakene til busskaoset i Oslo i vinter var dårlig vintervedlikehold av veiene, feilberegnet energiforbruk og ladeproblemer, ifølge en ny rapport.

– Det tøffe vinterværet var den utløsende faktoren til problemene, men ikke en årsak i seg selv, heter det i en pressemelding fra Ruter.

Putins krav for fredssamtaler: Ukraina må gi fra seg fire regioner og droppe Nato-søknaden

President Vladimir Putin sier at Russland vil gå med på fredssamtaler dersom Ukraina oppgir sine Nato-ambisjoner og trekker styrkene tilbake fra fire regioner.

Ifølge Putin garanterer Russland sikker tilbaketrekking av ukrainske styrker dersom de forlater fire ukrainske regioner som Moskva gjør krav på.

25 sauer trolig drept i lynnedslag i Trøndelag

En bonde i Unndalen fant 20 sauer og fem lam døde da han gikk for å se til dem på seteren. Han mener det er lynnedslag som har forårsaket dødsfallene.

– De som levde, skalv og var urolige, sier sauebonde Arild Riise Falksete til avisen Opp etter at han og kona hadde oppdaget at flere av sauene deres hadde dødd på seteren.

12:05NTB, Redaksjonen
Putin hevder Russland ikke vil ta Kyiv i 2022 – sier de bare ønsket en fredsavtale med Ukraina

Russlands president Vladimir Putin sier at offensiven mot Kyiv i februar 2022 ikke hadde som mål å erobre byen, men bare bidra til en fredsavtale med Ukraina.

Da den storstilte russiske invasjonen begynte ble store styrker satt inn mot den ukrainske hovedstaden.

Finland tror fire russiske fly krenket luftrommet

Finske myndigheter mistenker at landets luftrom ble krenket av fire russiske kampfly 10. juni.

Mandag uttalte landets forsvarsdepartement at de mistenkte et russisk militærfly for å ha vært i finsk luftrom i om lag to minutter.

Gram ber Nato få opp tempoet i Norfolk

Norge, Sverige og Finland skal alle tilhøre Natos styrkekommando i Norfolk i USA. Norge presser på for å få opp tempoet i oppbyggingen.

På toppmøtet i Vilnius i fjor ble nye forsvarsplaner og en ny kommandostruktur vedtatt.

Microsoft utsetter lansering av KI-funksjon

Windows-produsenten Microsoft har satt lanseringen av sin nye KI-funksjon Recall på pause. Årsaken er bekymring for sikkerheten.

Recall markedsføres som en funksjon med såkalt kunstig intelligens (KI). Den skal med jevne mellomrom lagre bilder av det PC-brukeren har på skjermen. Disse dataene skal deretter lagres og analyseres slik at informasjon om tidligere bruk kan innhentes.

Ingen streik for arbeidere i havbruk og fiskeoppdrett

Fellesforbundet og Sjømat Norge kom tidlig fredag morgen til enighet om havbruksoverenskomsten. Dermed blir det ingen streik.

Forhandlingsleder Christian Justnes sier seg godt fornøyd med resultatet, som er i tråd med rammen fra frontfaget.