12:14:43Nyhetsstudio
Esa godkjenner støtteordning for grønne bedrifter

I en pressemelding fra Esa fremkommer det at tilsynet godkjenner støtteordning for grønne industriprosjekter. 

Ordningen har som mål å redusere klimagassutslipp og minimere sårbarheter i viktige verdikjeder, som er sentrale for å oppnå bærekraftsmålene.

Grønn industrifinansiering (Giff) vil gi støtte til innovative og grønne industriprosjekter gjennom fordelaktige lån og tar sikte på å stimulere produksjonen av utstyr som er nødvendig for overgangen til en nullutslippsøkonomi. Dette inkluderer blant annet batterier, solcellepaneler, vindturbiner, varmepumper og utstyr for karbonfangst og -lagring.

Bedrifter som ønsker å søke om støtte under Giff-ordningen må være registrert i Norge og forplikte seg til å opprettholde investeringen i det relevante støtteområdet i minst fem år. Ordningen forvaltes av Innovasjon Norge, med et totalbudsjett på 5 milliarder kroner. Lån kan utstedes frem til 31. desember 2025.

Giff-ordningen er godkjent i samsvar med Europakommisjonens midlertidige krise- og overgangsrammeverk for statsstøtte.

Fortsatt utfordringer på noen apoteker etter globalt IT-kaos

Noen apoteker sliter ennå med ettervirkninger av det massive IT-kaoset som oppsto fredag. Men det er satt inn tiltak for at folk skal få medisinene sine.

Det var en mislykket oppdatering fra datasikkerhetsselskapet Crowdstrike som fredag slo ut flytrafikk og virksomheter over hele verden.

Mann død etter kollisjon mellom tog og bil i Elverum

Et tog har kollidert med en personbil i Elverum i Innlandet. Bilføreren er død etter ulykken, opplyser politiet.

– Fører av personbilen er dessverre bekreftet omkommet. De pårørende er informert. Den omkomne er en mann med lokal tilhørighet, opplyser politiet.

Gaustabanen fortsatt stengt

Gaustabanen opp til Gaustatoppen i Telemark er fortsatt stengt på grunn av en teknisk feil. Det forblir den på ubestemt tid.

Det skriver NRK.

Flere kan ha vepseallergi uten å vite det

Stikk fra veps eller bie kan bli alvorlige for folk med allergi. Mange vet ikke at de har utviklet allergi.

– For mange kan det komme som en overraskelse første gang, sier seniorrådgiver Anna Bistrup i Norges Astma og allergiforbund til TV 2.

Nattens viktigste nyheter

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til lørdag 20. juli.

Trump og Zelenskyj enige om å møtes

Brann på Maersk-konteinerskip utenfor Goa

Det brøt fredag ut brann om bord på et konteinerskip som opereres av det danske rederiet Maersk. Skipet befinner seg vest for Goa i India.

To skip fra den indiske kystvakten er sendt ut for å bidra med slukkingsarbeidet på Maersk Frankfurt. Kystvakten har også sendt et fly for å vurdere tilstanden til skipet, som befinner seg drøyt 100 nautiske mil sørvest for Goa på den indiske vestkysten, skriver World Cargo News.

40 personer måtte fraktes ned fra Gaustatoppen med helikopter

Et reisefølge på rundt 40 personer ble fraktet ned fra Gaustatoppen med helikopter fordi de sto fast etter en teknisk feil på Gaustabanen.

De første turistene ble fraktet ned av helikopter klokken 20.40 fredag kveld. Like før klokken 22 var alle fjellturistene nede, skriver NRK.

Hønefoss stasjon åpen igjen

Hønefoss stasjon er åpen igjen, etter å ha vært stengt siden fredag morgen på grunn av togavsporing.

Togavsporingen førte stengingen av Hønefoss stasjon, samt flere forsinkelser.

Kronen svekkes markant

Både dollar og euro er blitt styrket med godt over 1 prosent mot kronen fredag. Det kan gå utover sommerferien og renta.

Kronesvekkelsen skjer etter flere dager med svakere kronekurs, skriver NRK.

Brann på oljetankere i Singapore

To store oljetankere sto i brann etter å ha kollidert nær Singapore fredag. To besetningsmedlemmer er fløyet til sykehuset med skader.

En av tankerne hadde 22 mennesker om bord, mens den andre hadde 40 når de to kolliderte 55 km nordøst for Singapore fredag. Mannskapet ombord har blitt hentet fra redningsflåtene, og to er fløyet til sykehuset.