08:11:14Nyhetsstudio
En flom av søppel fører til enorme kostnader

Mengden søppel som produseres i verden, ventes å øke med flere milliarder tonn per år fram mot 2050.

Det går fram av en ny rapport fra FNs miljøprogram (Unep), som er lagt fram under FNs miljøforsamling i Kenyas hovedstad Nairobi.

Hvis det ikke raskt tas grep, ligger det globale søppelberget an til å vokse kraftig. En viktig årsak er rask økonomisk vekst i deler av Asia og Afrika, hvor mange land allerede sliter med å håndtere søppelsituasjonen.

En betydelig del av søppelberget består av plast. Og plast som havner i naturen, utgjør et stort miljøproblem.

– Vi drukner i plast, sier Uneps danske sjef, Inger Andersen, til nyhetsbyrået Reuters.

– Intens trippelkrise

Miljøforsamlingen i Nairobi begynte mandag og varer ut uka. Ministre fra en lang rekke land ventes å være til stede de siste dagene.

Nesten alle verdens land er representert, og et bredt spekter av miljøproblemer diskuteres. Blant disse er de «tre store» globale miljøutfordringene: Klimaendringene, tap av natur og forurensing.

– Vi lever midt i en stadig mer intens trippelkrise for planeten, sa Andersen da miljøforsamlingen trådte sammen.

Hun advarte om at krisen kaster en skygge over alle mennesker i verden.

Det stadig voksende søppelberget er en del av det globale forurensingsproblemet. Selv om mye søppel håndteres forsvarlig eller gjenvinnes, er det også store mengder som havner i naturen.

Tidligere har forskere anslått at det dør mange hundre tusen mennesker i fattige land hvert år av helseproblemer knyttet til avfall som håndteres feil.

Enorme mengder

I Unep-rapporten anslås det at 2,3 milliarder tonn søppel ble produsert i verden i fjor. Tallet omfatter ikke industriavfall.

Om ikke noe gjøres, ventes denne mengden å vokse til 3,8 milliarder tonn per år innen 2050. Kostnadene knyttet til avfallshåndtering, forurensing, helseproblemer og utslipp av klimagasser fra alt søppelet antas å øke til over 6000 milliarder kroner per år.

I Nairobi er Norge representert med klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap). Han håper blant annet på framgang innen temaet sirkulær økonomi.

Eriksen sier til NTB at han hadde håpet arbeidet med sakene var kommet lenger før miljøforsamlingen trådte sammen.

– Også dette er et område som påvirkes og utfordres av den geopolitiske situasjonen i verden, sier Eriksen om de internasjonale samtalene om klima og miljø.

Global plastavtale

FNs miljøforsamling beskrives som verdens øverste beslutningsorgan for saker som angår miljøet.

Hvert annet år møtes forsamlingen, og forrige gang ble møtet ledet av Norge. Den gang ble det vedtatt et rammeverk for en internasjonal avtale for å bekjempe plastforurensing.

Nå er planen at en juridisk bindende plastavtale skal komme i havn i løpet av 2024. Norge og Rwanda leder en gruppe land som jobber for å styrke framdriften arbeidet.

I løpet av uken skal landene også vurdere forslag til to resolusjoner som tar til orde for innhenting av mer kunnskap om konsekvensene av utvinning av mineraler på havbunnen.

Tidligere i år vedtok Stortinget å åpne for leting etter havbunnsmineraler i visse områder. Det norske vedtaket er blitt skarpt kritisert både av miljøaktivister og av EU.

– Ikke rett sted

Eriksen sier at det per i dag er for lite kunnskap til at Norge kan beslutte å tillate utvinning av mineraler på havbunnen.

Samtidig er han skeptisk til at FNs miljøforsamling skal ta stilling til behovet for kunnskapsinnhenting.

– Vårt utgangspunkt er at miljøforsamlingen ikke er stedet for å diskutere denne typen problemstillinger, sier Eriksen.

Til sammen diskuteres utkast til 19 forskjellige resolusjoner i Nairobi, ifølge nyhetsbyrået AP. I tillegg til havbunnsmineraler omhandler forslagene blant annet skadelige plantevernmidler og arbeid med å restaurere landområder.

I forkant var det ventet at 7000 personer ville delta på møtet i den kenyanske hovedstaden. Det ledes av Marokko, som har overtatt formannskapet i miljøforsamlingen etter Norge.

Nasa: Mulig funn av eldgammelt liv på Mars

Romfartsorganisasjonen Nasas Mars-robot har funnet stein som kan inneholde fossile mikrober, mikroskopiske organismer fra flere milliarder år tilbake i tid.

Den sekshjulede roboten Perservance kan ha gjort sitt mest betydningsfulle funn hittil i oppdraget, som består av å lete etter tegn på eldgammelt liv på den røde, varme planeten.

G20-landene uten håndfast avtale om skatt for superrike

G20-landene er enige om å jobbe sammen om å få superrike til å betale skatt, men klarte ikke å komme fram til en håndfast avtale.

Det kommer fram i en erklæring etter finansministermøtet i den brasilianske storbyen Rio de Janeiro, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Selskap må betale milliarder i morsmelkserstatning-sak i USA

En domstol i delstaten Missouri pålegger selskapet Abbott Laboratories å betale 495 millioner dollar til en mor i en sak om morsmelkserstatning for tidligfødte.

Beløpet, som tilsvarer over 5,4 milliarder norske kroner, består av 400 millioner dollar i skadeerstatning og 95 millioner dollar i straffeerstatning.

Person til sykehus etter trafikkulykke i Grimstad

En person ble natt til lørdag fraktet til sykehus etter en trafikkulykke på E18 ved Vik i Grimstad.

Politiet meldte ved 3.30-tiden at et kjøretøy sto i brann ved påkjøringen til E18 i østgående retning i Vik i Grimstad. Da nødetatene kom til stedet, framsto det som bilen hadde kollidert.

Sp-representant vil avlyse elektrifisering av Melkøya

Stortingsrepresentant Geir Adelsten Iversen (Sp) mener prosjektet med elektrifisering av Melkøya må avlyses. Torsdag tapte reineiere tapte et søksmål mot Statnett.

Iversen, som representerer Finnmark, forteller til Klassekampen at flere i partiet mener at hele prosjektet må avlyses.

Oppover igjen på New York-børsene

Alle de tre indeksene på New Yorks to børser var opp fredag etter en uke med nedgang for flere store selskaper.

Dow Jones-indeksen var opp 1,6 prosent, og den bredere S&P 500-indeksen steg med 1,1 prosent. Teknologitunge Nasdaq økte med 1 prosent.

Mange evakueres etter at demning brast i Russland

Flere landsbyer måtte evakueres etter at en demning brast fredag i Tsjeljabinsk-regionen i Russland.

Myndighetene i Tsjeljabinsk sør i Uralfjellene opplyser at en hundre meter lang del av Kialiminskij-demningen ga etter på grunn av kraftig regnvær, og at fire landsbyer risikerer oversvømmelser.

Norsk politi bistår i internasjonal jakt på forsvunne ghanesere

En gruppe ghanesere som meldte seg på et rullestolløp i Bergen, er sporløst forsvunnet. Politiet mistenker ulovlig migrasjon og bistår i letingen.

Reisefølget skal ifølge britiske medier ha brukt falske dokumenter til å skaffe seg visum fra den norske ambassaden i Ghanas hovedstad Accra.

Letingen fortsetter etter savnede etter skipsforlis ved Falklandsøyene

Fire personer er fremdeles savnet etter skipsforliset ved Falklandsøyene tirsdag denne uken. To skip er nå på vei for å lete i området.

Søket ble onsdag stanset på grunn av dårlig vær, men ble gjenopptatt torsdag. Da ble det gjennomført et søk fra luften for å kartlegge området, skriver myndighetene på Falklandsøyene i en pressemelding, ifølge NRK.

Tre personer plukket opp fra båt som var i ferd med å synke i Indre Fosen

Tre personer er plukket opp og er i god behold etter at en båt var i ferd med å synke i Indre Fosen fredag kveld.

Politiet meldte om hendelsen klokken 18.11. Båten befant seg nær land i Råkvåg som ligger mellom Trondheim og Åfjord.