Elektrikermeklingen fortsetter på overtid – 2747 medlemmer kan gå ut i streik

El og IT-forbundet og NHO Elektro ble ikke enige i meklingen om hovedoppgjøret for elektrofaget innen fristen. Nå forhandler partene på overtid.

Fristen gikk ut ved midnatt tirsdag. El og IT-forbundet opplyser at forhandlingene fortsetter på overtid.

2747 medlemmer går ut i streik om partene ikke blir enige.

El og IT-forbundet bekrefter til NTB at ytterligere 1876 medlemmer tas ut i streik fra arbeidstidens start kommende mandag – altså 3. juni.

Det dreier seg om den såkalte Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK), som regulerer lønns- og arbeidsbetingelsene til de fleste elektrikerne i Norge. EL og IT-forbundet har meldt inn plassfratredelse for til sammen 2747 medlemmer, skriver Riksmekleren.

De streikende fordeler seg utover installasjonsbedrifter i hele landet, med en klar overvekt av ansatte i Bravida. 1295 av dem som tas ut i streik – nærmere halvparten – jobber i denne bedriften.

Streiken kan ramme både private og bedriftskunder og vil også gå utover en rekke byggeprosjekter. Blant offentlige prosjekter nevner forbundet regjeringskvartalet og flere nye sykehusprosjekter.

19:51 - NTB

USA oppfordrer Kina til å overbevise Iran om ikke å stenge Hormuzstredet

USAs utenriksminister Marco Rubio advarer Iran mot å stenge det viktige Hormuzstredet, og han oppfordrer Kina til å overtale iranerne fra å gjøre det.

Hormuzstredet er en av verdens viktigste shippingruter, ikke minst for transport av olje og gass fra landene i Persiabukta.

Søndag stemte Irans nasjonalforsamling for å stenge Hormuzstredet. Den endelige beslutningen ligger hos Irans nasjonale sikkerhetsråd.

Å stenge stredet kan få konsekvenser for global oljeeksport.

– Dersom de gjør det, vil det være enda en katastrofal feil de gjør, sier USAs utenriksminister Marco Rubio til Fox News og legger til at det vil være «økonomisk selvmord for Iran».

– Det vil skade andre lands økonomier mye mer en vår. Det vil bli en massiv opptrapping som vil kreve svar. Ikke bare fra oss, men fra andre, sier Rubio.

Samtidig ber han Kina om å snakke iranerne fra det.

– Jeg oppfordrer den kinesiske regjeringen til å ringe dem om det, for de er svært avhengige av Hormuzstredet for oljen sin, sier Rubio i et intervju med Fox News.

18:52 - NTB

Israel trapper opp angrepene på Iran

Rundt 30 israelske jagerfly gjennomført søndag nye, massive angrep mot Iran, opplyser det israelske militæret (IDF).

Ifølge en IDF-talsmann har Israel trappet opp offensiven mot Iran etter USAs angrep på iranske atomanlegg natt til søndag.

Ifølge talsmannen slapp jagerflyene bomber over en strategisk missilkommando i Yazd-provinsen i det sentrale Iran, der Khorramshahr-missiler angivelig er lagret.

Sju medlemmer av den iranske Revolusjonsgarden og to soldater ble drept i angrepet, melder det statlige iranske nyhetsbyrået Mizan.

Dette markerer det første israelske angrepet i denne delen av Iran.

Ifølge IDF-talsmannen bombet det israelske flyvåpenet også missilutskytningsramper, produksjonsanlegg for luftvernsystemer, samt dronekommandosentraler og lagringsanlegg i Isfahan, Bushehr og Ahvaz.

Iranske soldater som opererte missilsystemer «ble eliminert» i angrepene, sier talsmannen, som legger til at det sivile kjernekraftverket i Bushehr ikke var mål for disse angrepene, la han til.

18:21 - NTB

Tre drept i russisk angrep på ukrainsk militærleir

Tre mennesker ble drept i et russisk angrep på en militær treningsleir i Dnipropetrovsk-regionen, opplyser det ukrainske militæret.

I tillegg ble elleve andre såret i angrepet som skjedde søndag.

Ifølge en ukrainsk militærtalsmann sørget god overvåking av luftrommet i området for at ikke flere ble drept eller såret.

Det opplyses ikke eksakt hvor treningsleiren ligger, annet enn at det er i Dnipropetrovsk-regionen.

17:53 - NTB

Reuters: Nato gir femprosentmål grønt lys

Alle Nato-landene har gitt det nye femprosentmålet grønt lys før toppmøtet til uken, opplyser diplomatkilder til Reuters.

Spania har protestert på den nye målsettingen for årlig bruk på forsvar og forsvarsmateriell i alliansen, men ble til slutt overbevist.

Dermed kommer de 32 medlemslandene til å vedta å bruke 5 prosent av sitt årlige bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar innen 2035. Slutterklæringen er ventet å bli vedtatt på toppmøtet i Haag onsdag.

16:54 - NTB

Midtøsten-ekspert: – En mørk dag for verden

Norsk midtøstenekspert bestrider USAs forsvarsminister Marco Rubios påstand om at verden er et tryggere sted etter USAs bombing av Iran. Tvert imot mener hun.

– Nei, dette er en mørk dag for verden. Det er ingenting i historien som tyder på at man kan bombe seg til fred eller bombe seg tilbake til forhandlingsbordet. Det er vanskelig å si hvilke konsekvenser dette vil få, sier forsker og historiker Hilde Henriksen Waage.

USA angrep natt til søndag tre iranske atomanlegg i det president Donald Trump beskriver som «en spektakulært vellykket operasjon».

– Dette angrepet er først og fremst en politisk gavepakke til Russland og Kina. De kan sitte rolig og se på hvordan USA og vesten ødelegger sin innflytelse og anerkjennelse i Midtøsten og resten av verden.

Iran på sin side har sagt at tiden for diplomati er over. Mens rakettene fortsetter å hagle mellom Israel og Iran har den Iranske nasjonalforsamlingen har nå stemt for å stenge Hormuzstredet, hvor rundt 20 prosent av verdens olje og gass blir transportert gjennom.

FNs sikkerhetsråd har søndag innkalt til hastemøte.

16:33 - NTB

IAEA: Uklart hvor store skader det er på iranske atomanlegg

Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier det ikke kan utelukkes at det er betydelige skader på det iranske atomanlegget Fordow etter USAs angrep.

– Vi kan ikke vurdere skadeomfanget under bakken på det iranske Fordow-anlegget, sier IAEA-sjef Rafael Grossi til CNN.

Han påpeker at IAEAs inspektører ikke har hatt mulighet til å inspisere Irans atomanlegg siden Israel innledet sitt angrep på Iran 13. juni.

USA skal ha brukt seks bunkerknusende bomber mot anlegget i Fordow, mens 30 Tomahawk-raketter ble skutt mot de andre atomanleggene natt til søndag.

15:25 - NTB

Irans nasjonalforsamling har stemt for å stenge Hormuzstredet – må ha endelig godkjenning

Irans nasjonalforsamling har stemt for å stenge Hormuzstredet. Den endelige beslutningen ligger hos Irans nasjonale sikkerhetsråd.

Passasjen gjennom Hormuzstredet er avgjørende for verdens energiforsyning, og stenging vil få store konsekvenser for verdensøkonomien.

Rundt 20 prosent av verdens olje og gass transporteres gjennom stredet.

Nasjonalforsamlingen beslutning er ikke endelig, men Esmail Kosari, som både er representant i nasjonalforsamlingen og kommandør i den mektige Revolusjonsgarden, sier at det er på agendaen og at det vil bli gjort når det er nødvendig.

Allerede fredag ble det meldt at Iran vurderte å stenge passasjen som følge av det de omtaler som utenlandsk aggresjon.

14:53 - NTB

Forsvarsministeren: Norge skal produsere våpen i Ukraina

Da forsvarsminister Tore O. Sandvik søndag besøkte Kyiv, hadde han med seg nyheten om at Norge skal starte våpenproduksjon i Ukraina.

Kongsberg Gruppen oppretter kontor i Ukraina. Sammen med ukrainske partnere skal de bidra til at færre russiske droner når målene sine, opplyser Forsvarsdepartementet.

NRK og Adresseavisen meldte om saken først.

Målet er å utvikle og lage billigere luftvernmissiler i Ukraina – for å skyte ned flere av de russiske dronene som terroriserer ukrainske byer.

Åpner kontor i Kyiv

– Norske NASAMS-luftvernsystemer bidrar til å redde ukrainske liv og beskytte kritisk infrastruktur i Ukraina hver dag. Regjeringen finansierer nå en utvikling av luftvernmissiler som er billigere å produsere, og som kan brukes sammen med NASAMS-luftvernsystemet i Ukraina, sier Sandvik i en pressemelding.

Søndag var Sandvik på sitt første besøk til det krigsherjede landet.

Under besøket undertegnet president i Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), Eirik Lie, sammen med en ukrainsk partner, en samarbeidsavtale for sammen å utvikle og produsere luftvernmissiler som kan benyttes mot ulike mål, slik som droner.

Samtidig markerte KDA åpning av sitt nye kontor i Ukrainas hovedstad.

– Norsk støtte til Ukraina er viktig

Den norske forsvarsministeren møtte også den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj under besøket til Kyiv.

– Jeg er glad for å kunne ønske den norske forsvarsministeren, Tore Onshuus Sandvik, velkommen på sitt første besøk til Ukraina, skriver Zelenskyj i innlegg på Telegram og X.

– Vi diskuterte videre forsvarssamarbeid, med vekt på samproduksjon og investeringer i produksjon av ukrainske våpen, styrking av luftforsvaret og våre kampfly. Norske F-16-fly og NASAMS er en viktig del av å beskytte luftrommet vårt. Vi setter pris på dette og håper på flere systemer, skriver den ukrainske presidenten, og takker Norge.

Sandviks sier at han har hatt nyttige samtaler med Zelenskyj og forsvarsminister Rustem Umerov om Ukrainas situasjon og den norske militærstøtten til landet.

– Russlands angrepskrig mot Ukraina pågår med full styrke, og Russland ruster kraftig opp militært. Norsk støtte til Ukraina er et viktig bidrag til ukrainernes motstandskamp, skriver Sandvik i en epost til NTB.

14:23 - NTB

Hegseth: Iran-angrepet handler ikke om regimeskifte

USAs forsvarsminister Pete Hegseth sier at Iran-angrepet, som har fått navnet «Midnight Hammer», ikke hadde som mål å skifte ut regimet i Iran.

Pete Hegseth sier på en pressekonferanse at USA har ødelagt Irans atomprogram og «knust Irans atomambisjoner».

– Angrepet i Iran var en utrolig og overveldende suksess, sier han.

Han sier videre at angrepet var planlagt i flere måneder, slik at det kunne vært klart dersom president Donald Trump ga det grønne lyset.

Hegseth og Vance: Ikke interessert

Angrepet var kun rettet mot Irans atomprogram, sier Hegseth, som videre forteller at angrepet ikke handlet om regimeskifte.

Også visepresident J.D. Vance forteller at USA ikke er interessert i et regimeskifte i Iran.

– USA er ikke i krig med Iran, men med landets atomprogram, sier Vance i et intervju med NBC.

– Vi kommer nå til å jobbe de neste årene for å permanent avvikle Irans atomprogram, legger han til.

Iran har konsekvent avvist at de forsøker å lage atomvåpen og hevder at atomprogrammet bare har sivile formål. Etterretningskilder i USA sa også så nylig som tirsdag at Iran var opptil tre år unna å kunne lage et atomvåpen.

Bruke 14 bunkerknusende bomber

Trump hevdet, i likhet med Hegseth, natt til søndag at Irans atomprogram var ødelagt. Iran har imidlertid ikke kommentert skadesituasjonen ennå.

USAs forsvarssjef Dan Caine sier at tidlige rapporter viser at samtlige av de tre atomanleggene som ble angrepet, har blitt påført store skader og ødeleggelse.

Caine bekrefter også at det var B-2 bombefly som ble brukt i angrepet.

Flytypen kan utstyres med USAs 13.600 kilo tunge GBU-57 Massive Ordnance Penetrator, en såkalt «bunker buster», en bombe designet for å ødelegge mål dypt under bakken.

Caine forteller at USA totalt brukte 14 bunkerknusende bomber i angrepet, i tillegg til flere Tomahawk-raketter.

Totalt var over 125 militære luftfartøy involvert i angrepet.

Advarer Iran

Både Hegseth og Caine advarer samtidig Iran om at USA vil gjengjelde et iransk angrep mot USA.

– Enhver hevn fra Iran mot USA vil bli møtt med en mye større kraft enn det vi så, sier Hegseth.

– Et iransk angrep ville vært et dumt valg, sier Caine.

13:29 - NTB

Irans Røde Halvmåne: Ingen drept i amerikansk angrep

Irans Røde Halvmåne melder at ingen personer ble drept i det amerikanske angrepet mot tre atomanlegg i Iran natt til søndag.

– Heldigvis var det ingen martyrer i gårsdagens amerikanske aggresjon mot iranske atomfasiliteter, sier leder Pir Hossein Kolivand i en uttalelse.

Amerikanske bombefly angrep de iranske atomanleggene i Fordo, Natanz og Esfahan. Førstnevnte var hovedmålet for angrepet.

Ifølge Fox News brukte USA seks bunkerknusende bomber mot anlegget i Fordo, mens 30 Tomahawk-raketter ble skutt mot de andre atomanleggene.