12:53:16Nyhetsstudio
Blinken: Nato-land har begynt å sende F-16-fly til Ukraina

Nato-land har begynt å sende de lovede F-16-flyene til Ukraina, bekrefter USAs utenriksminister Antony Blinken.

– Mens vi snakker, er overføringen av F-16-fly i gang, fly som kommer fra Danmark og fra Nederland, sier USAs utenriksminister Antony Blinken under Nato-toppmøtet i Washington onsdag.

Flyene skal bidra til å styrke Ukrainas luftforsvar i kampen mot Russlands invasjon. Onsdag ble det kjent at seks norske fly er satt i stand og klare til å sendes. Forsendelsen skjer i løpet av året.

FN ber Russland gi kontrollen over atomkraftverk tilbake til Ukraina umiddelbart

FNs hovedforsamling har stemt for en resolusjon som ber Russland gi kontrollen over atomkraftverket i Zaporizjzja tilbake til Ukraina.

Resolusjonen ble godkjent med 99 stemmer mot 9, mens 60 land avsto fra å stemme. Den uttrykker sterk bekymring for sikkerhetssituasjonen ved atomkraftverket i Zaporizjzja.

Tredje høyeste handelsoverskudd noen gang: – Vi er heldig stilt

Handelsoverskuddet i første halvår var på 365 milliarder kroner, det tredje høyeste noen gang. – Det viser at verden trenger våre varer, sier økonom.

I juni endte handelsoverskuddet på 61,7 milliarder kroner, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en oppgang på 36,1 prosent fra juni 2023.

15.000 soldater settes inn under OL: – Den største militærleiren i Paris siden 2. verdenskrig

Frankrike gjør klare sikkerhetsgrep til Paris-OL. Landets forsvar settes i sving og skal bistå politiets styrke på 45.000 betjenter.

Allerede nå er fransk politi og militære i gang med å øke tilstedeværelsen. Det vil bare tilta i opptakten til lekene, som offisielt åpner 26. juli.

Aker BP tjente 2,3 milliarder dollar på driften i andre kvartal

Aker BP fikk et driftsresultat på 2,3 milliarder dollar i første kvartal, opp fra 2,2 milliarder dollar i første kvartal.

Produksjonen endte på 444.100 fat oljeekvivalenter per dag i andre kvartal, ned fra 480.700 fat per dag i samme kvartal året før.

Flere tonn med laks døde ved Mowi-anlegg i Flekkefjord

I forbindelse med avlusing har flere tonn med oppdrettslaks dødd ved et Mowi-anlegg i Flekkefjord. Hendelsen er rapportert til Mattilsynet.

Oppdrettsselskapet bekrefter hendelsen og sier de selv varslet Mattilsynet, skriver Avisen Agder.

Ukraina vil ha F-16 uten restriksjoner

Ukraina appellerer til vestlige land om å oppheve restriksjoner på vestlige våpen så de kan brukes mot mål inne i Russland. Deriblant F-16 jagerfly.

Ifølge stabssjefen til Ukrainas president, Andrij Jermak, vil det bli en «game changer» om restriksjonene oppheves.

I går, 16:53NTB, Redaksjonen
Det internasjonale maritime byrået melder om 60 pirataksjoner hittil i år

Tallene fra IMB viser at piratvirksomheten på verdens hav holder seg ganske stabil, med en svak nedgang fra 2023.

I de første seks månedene i år ble det registrert 60 aksjoner, mot 65 i samme periode i fjor. For 2022 var tallet 58 og i 2021 var det 68.

Frankrike, Tyskland, Italia og Polen skal utvikle langdistanseraketter

Forsvarsministrene i Frankrike, Tyskland, Italia og Polen har undertegnet en intensjonsavtale om at de sammen skal utvikle langtrekkende krysserraketter sammen.

Landene planlegger at rakettene skal ha en rekkevidde på over 500 kilometer.

Sør-Korea utplasserer laservåpen til bruk mot nordkoreanske droner

Sør-Korea tar i bruk laservåpen for å skyte ned nordkoreanske droner. De blir det første landet til å bruke slike våpen.

Med det blir Sør-Korea det første landet som opererer med slike våpen i sitt militær. Selv har myndighetene kalt laserprogrammet for «Star Wars-prosjektet».

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 41,08 øre per kWh fredag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 41,08 øre per kilowattime (kWh) fredag og en makspris på 41,7 øre.

Fredagens snittpris per kWh er 1,06 øre lavere enn torsdag og 10,3 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.