21:04:11Nyhetsstudio
Biden med storsatsing på databrikker – Intel får gigantstøtte

President Joe Biden har inngått en avtale med Intel som omfatter over 200 milliarder kroner i lån og støtte. Målet er å styrke USAs produksjon av databrikker.

Biden kunngjorde dette i forbindelse med et besøk i Arizona, en delstat der han knepent vant over Donald Trump under presidentvalget i 2020. Beløpet omfatter 8,5 milliarder dollar i direkte støtte og 11 milliarder dollar i lån. Pengene skal gå til Intels fabrikker for databrikker i fire delstater.

Håpet er at pengene kan føre til at USAs produksjon av de mest avanserte databrikkene stiger – fra 0 til 20 prosent av verdensproduksjonen innen 2030. I dag er Taiwan den suverent største produsenten av brikker i denne kategorien, og en del produseres også i Sør-Korea.

USA har sakket akterut

Produksjon av databrikker ses både som viktig for nasjonal sikkerhet og som en viktig faktor i den økonomiske konkurransen med utlandet. Tidligere var en USA en dominerende aktør i dette markedet, men produksjonen i USA er de siste årene blitt stadig mindre.

En seier i Arizona kan være avgjørende for Biden, som til høsten etter alle solemerker møter Trump til omkamp om Det hvite hus. Han lanserte planen under et besøk på Intels base i Chandler.

Vil endre

Støtten skal gjøre Intel i stand til også å utvide anlegg i delstatene Ohio, New Mexico og Oregon. Det vil resultere i 30.000 nye arbeidsplasser og støtte titusenvis av jobber hos underleverandører, heter det i en uttalelse fra Bidens handelsminister Gina Raimondo.

– Vi er i dag avhengige av et lite antall fabrikker i Asia for å få tak i alt vi trenger av sofistikerte databrikker. Dette er uholdbart og uakseptabelt, sier hun.

– Det er et økonomisk sikkerhetsproblem, og det er et nasjonalt sikkerhetsproblem, og vi kommer til å endre på dette, sier Raimondo.

Sliter med å overbevise

Biden er i full gang med valgkampen foran høstens presidentvalg. Han sliter imidlertid med å overbevise velgerne om at han har et godt grep om økonomien. En måling i februar viste at bare 34 prosent av velgerne ga ham god karakter på dette punktet.

Det ses i sammenheng med den høye inflasjonen som har preget både USA og verden for øvrig i etterkant av pandemien. Sommeren 2021 mente 52 prosent at Biden gjorde en god jobb med USAs økonomi.

Litauen sier de skal bygge «dronemur» mot Russland

Litauen sier de er enig med Norge og fire andre Nato-land om å bygge en såkalt «dronemur» for å forsvare grensene mot «provokasjoner».

Innenriksminister Agne Bilotaite kunngjorde planen fredag etter samtaler med ministre fra Estland og Latvia, samt Finland, Norge og Polen, skriver nyhetsbyrået AFP fredag kveld.

USA bekrefter våpenpakke til Ukraina

USA har kunngjort en ny pakke med våpen og utstyr verdt 275 millioner dollar til Ukraina.

Pakken er den fjerde i kjempebevilgningen som Kongressen vedtok i april og ble som ventet kunngjort fredag. Hjelpen inneholder sårt tiltrengte våpen til Ukrainas forsvar mot Russland, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Utenriksminister Blinken reiser til Moldova for å vise vestlig støtte

Utenriksminister Antony Blinken reiser til uken til Moldova, Ukrainas naboland, for å vise vestlig støtte, melder utenriksdepartementet i Washington.

Blinken skal ha samtaler i Moldova onsdag på vei til et utenriksministermøte i Nato. Møtet holdes i Praha og skal berede grunnen for feiringen av alliansens 75-årsjubileum i Washington i juli.

Brudd i forhandlingene i havbruksnæringen

Årets lønnsoppgjør for havbruksnæringen går til frivillig mekling etter brudd i forhandlingene mellom Fellesforbundet og Sjømat Norge.

Partene har forhandlet siden onsdag 22. mai, men fredag meldte Fellesforbundet brudd og ber riksmekleren om bistand.

Putin sier øvelse med atomvåpen ikke er opptrapping

President Vladimir Putin sier at Russland regelmessig øver med sine atomvåpen og at denne ukens øvelse ikke er noen opptrapping.

Under et besøk i Minsk sa Putin at den eneste forskjellen denne gangen er at øvelsen også omfatter Belarus, der russiske myndigheter i fjor kunngjorde at det skulle utplasseres taktiske atomvåpen.

Nato står solidarisk med Estland etter grensehendelse, sier Stoltenberg

Nato står solidarisk med Estland etter en hendelse ved grensen mot Russland, sier generalsekretær Jens Stoltenberg.

Uttalelsen til Stoltenberg kom etter at Russland bestemte seg for å fjerne bøyene som står i elva Narva, og som markerer grensen mellom Estland og Russland, like ved den estiske grensebyen Narva.

Oslo Børs avsluttet uken i rødt

Oslo Børs avsluttet uken i minus. Hovedindeksen stanset på 1423,5 poeng, ned 0,11 prosent.

Til tross for at pila pekte ned på Oslo Børs fredag, endte børsuken 0,05 i pluss, skriver E24.

Taiwanske myndigheter registrerte 62 kinesiske fly rundt øya

Myndighetene på Taiwan registrerte fredag at 62 kinesiske fly deltok i militærøvelsen rundt øya.

I en uttalelse fra forsvarsdepartementet i Taipei fredag heter det at det fra sent torsdag kveld ble registrert 62 fly, og at 47 av dem hadde krysset medianlinjen, en henvisning til sektorlinjen i Taiwanstredet som skiller Kina fra Taiwan.

Strømprisen faller til null i Sør-Norge i morgen

Strømprisen faller til null kroner i Sør-Norge midt på dagen lørdag. Samtidig trekker lave priser i Nord-Sverige og Finland prisene ned i nordlige prisområder.

I Midt- og Nord-Norge koster strømmen i snitt 14,5 øre per kilowattime (kWh) lørdag, melder Europower.

EU ikke fornøyde med ChatGPTs datahåndtering

OpenAIs tiltak for å få tekstroboten ChatGPT til å lage mindre feilinformasjon er ikke tilstrekkelige for å etterleve EUs dataregler, slår et EU-organ fast.

– Selv om tiltakene som er innført for å etterleve transparens-prinsippet, er nyttige for å unngå mistolkning av ChatGPTs tekster, er de ikke tilstrekkelige til å etterleve regler om datanøyaktighet, heter det i en rapport fra Det europeiske personvernrådet (EDPB).