Antall søkere til helse- og oppvekstfag har sunket kraftig
Søkertallene til helse- og oppvekstfag har siden 2020 falt med 3500 elever, en nedgang på 15 prosent.
Nedgangen i søkertallene til helsefagene på videregående skole er liten dersom man ser endringen fra 2023 til 2024. Men utviklingen er en del av en lengre trend, skriver Klassekampen.
Siden 2020 har søkertallene til helse- og oppvekstfag falt med 3500 elever, en nedgang på 15 prosent. I samme periode har andelen gutter som søker helse -og oppvekstfagene, falt fra 18,7 prosent i 2020 til 14,1 prosent i 2024.
For helsesektoren er utviklingen særlig alvorlig. Statistisk sentralbyrå anslår at Norge kan mangle mellom 18.000 og 38.000 helsearbeidere med fagbrev i 2035.
Helse- og oppvekstfag er den største yrkesfaglige linjen på videregående skole, med over 20.000 søkere årlig. Linjen gir utdanning i fag som helsefagarbeider, barne- og ungdomsarbeider, men også mindre fag som ambulansearbeider, hudpleier, ortopediteknikk og tannhelsesekretær.
Norsk forsvarsindustri gleder seg over involvering i EUs forsvarsplan
EU retter blikket mot norsk forsvarsindustri i sin nye storsatsing for å ruste opp Europa. Det ser store forsvarsaktører på med spente øyne.
– EU-kommisjonens hvitbok og forslag til forsvarsplan er et klart uttrykk for at Europa ønsker å ta større ansvar for egen sikkerhet. Vi mener det er viktig og positivt at EU inviterer Norge inn, og at vi sammen kan bidra til å styrke sikkerheten og forsvaret av Europa, sier kommunikasjonsdirektør Ronny Lie i Kongsberg Gruppen.
Han sier de har jobbet overfor EUs institusjoner, i godt samarbeid med norske myndigheter og «team Norway», for å vise hvordan norsk forsvarsindustri kan bidra.
– For Kongsberg Gruppen er deltakelse i EUs programmer avgjørende. Vi er allerede en integrert del av den europeiske forsvarsindustrien, med allerede etablerte eierskap, leverandørkjeder og samarbeid som går på tvers av grensene mellom EU- og EØS-land, sier Lie.
Også Nammo lover å bidra.
– Norge og Norden utgjør et forsvarsindustrielt tyngdepunkt. Nammo og Kongsberg er store innenfor for eksempel luftvern, missiler og rakettmotorer. Vi er ledende også innenfor ammunisjon, og selskaper som Chemring Nobel har en strategisk betydning for hele Europa. Forsvarsindustrien i Norge og Norden bygger allerede opp, og vi kan bidra og stille opp for Europa også som del av denne store forsvarssatsingen, sier kommunikasjonsdirektør Thorstein Korsvold i Nammo til NTB.
Nå blir det sjøbad i Oslo
Oslo kommune har gitt tillatelse et oppvarmet vinterbasseng i fjorden ytterst ved Sukkerbiten. Vinterbassenget kan være klart til bruk kommende høst.
Det er Oslo Badstuforening som har fått tillatelse fra kommunen til legge et oppvarmet vinterbasseng i badstulandsbyen ytterst ved Sukkerbiten. Foreningen skal leie Arendal kommunes flytende basseng fra september til april de kommende årene.
– Et slik tilbud er i tråd med visjonen for Fjordbyen, som er å åpne fjorden for innbyggerne. Byrådet jobber i tillegg med en permanent løsning, så jeg er spent på å se hvordan Oslofolk vil ta imot det flytende oppvarmede sjøbadet, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) i en pressemelding.
– Hvis alt går etter planen, kan leiebassenget være på plass til vintersesongen 25/26, sier Ragna Marie Fjeld generalsekretær i Oslo Badstuforening.
Ny nødvergeparagraf vedtatt i Stortinget
En ny nødvergeparagraf er vedtatt i Stortinget. Lovendringen utvider retten til felling av rovdyr som angriper tamdyr.
Endringen trer i kraft 1. april, skriver rovdyr.org.
Nå skal dyreeiere kunne avlive rovvilt på grunn av et pågående angrep på tamrein, bufe, gris, og fjærfe, eller fordi det er overveiende sannsynlig at slikt angrep er nær forestående.
Tidligere sto det at dyreeiere bare kan avlive rovdyr for å avverge et pågående eller umiddelbart forestående angrep.
Bakgrunnen for lovendringen er et representantforslag fra SV som ble sluttbehandlet i Stortinget på tirsdag.
Vest-Norge: Snittpris for strøm på 53,3 øre per kWh torsdag
I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 53,3 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 97,07 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 3,4 øre høyere enn onsdag og 22,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,61 kroner per kWh og snittprisen var 1,59 kroner.
Maksprisen torsdag på 97,07 øre per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 22,4 øre høyere enn onsdag og 32,6 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Vest-Norge vært 1,34 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 97,07 øre, dekkes 19,8 øre.
Minsteprisen blir på 43,3 øre per kWh mellom klokken 12 og 13.
Nord-Norge: Snittpris for strøm på 10,1 øre per kWh torsdag
I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 10,1 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 35,6 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 6,3 øre høyere enn onsdag og 53,1 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 13,7 øre per kWh og snittprisen var 12,9 øre.
Maksprisen torsdag på 35,6 øre per kWh er mellom klokken 9 og 10 på formiddagen. Den er 26,8 øre høyere enn onsdag og 44,02 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 46,4 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
Minsteprisen blir på 2,2 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten.
Midt-Norge: Snittpris for strøm på 17,5 øre per kWh torsdag
I Midt-Norge blir det en snittpris for strøm på 17,5 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 41,2 øre.
Torsdagens snittpris per kWh er 0,2 øre lavere enn onsdag og 52,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 14,6 øre per kWh og snittprisen var 13,3 øre.
Maksprisen torsdag på 41,2 øre per kWh er mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. Den er 14,7 øre høyere enn onsdag og 44,2 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Midt-Norge vært 65,06 øre.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting torsdag, siden prisen aldri overstiger 75 øre.
Minsteprisen blir på 1,3 øre per kWh mellom klokken 18 og 19 og er den laveste i landet.
Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 59,5 øre per kWh torsdag
I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 59,5 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,13 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 4,1 øre høyere enn onsdag og 24,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,61 kroner per kWh og snittprisen var 1,59 kroner.
Maksprisen torsdag på 1,13 kroner per kWh er den høyeste i landet og inntreffer mellom klokken 18 og 19. Den er 25,9 øre høyere enn onsdag og 69,7 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørvest-Norge vært 1,55 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,13 kroner, dekkes 34,5 øre.
Minsteprisen blir på 46,7 øre per kWh mellom klokken 12 og 13.
Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 57,7 øre per kWh torsdag
I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 57,7 øre per kilowattime (kWh) torsdag og en makspris på 1,084 kroner.
Torsdagens snittpris per kWh er 3,6 øre høyere enn onsdag og 26,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
For tre år siden var maksprisen 1,61 kroner per kWh og snittprisen var 1,59 kroner.
Maksprisen torsdag på 1,084 kroner per kWh er mellom klokken 18 og 19. Den er 23,9 øre høyere enn onsdag og 74,7 øre lavere enn samme dag året før.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer moms (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Sørøst-Norge vært 1,49 kroner.
90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Det betyr at i den timen prisen ligger på 1,084 kroner, dekkes 30,08 øre.
Minsteprisen blir på 45,7 øre per kWh mellom klokken 12 og 13.
Makspris på 1,13 kroner per kWh for strøm torsdag
Torsdag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 18 og 19 vil strømprisen der ligge på 1,13 kroner per kilowattime (kWh).
I Sørøst-Norge blir prisen 1,084 kroner per kWh på sitt høyeste, i Midt-Norge blir den 41,2 øre, i Nord-Norge blir den 35,6 øre, og i Vest-Norge blir den 97,07 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.
Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (9,79 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,55 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.
En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.
Den laveste kWh-prisen torsdag blir mellom klokken 18 og 19 i Midt-Norge, da på 1,3 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-Norge 45,7 øre, Sørvest-Norge 46,7 øre, Nord-Norge 2,2 øre og Vest-Norge 43,3 øre.
Tirsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 87,4 øre per kWh og 0,7 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,83 kroner per kWh og 52,4 øre per kWh.
Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 75 øre, time for time.
De evakuerte etter skredet i Lillestrøm får fortsatt ikke flytte hjem
Ti personer fra fire hus ble evakuert etter skredet i Lillestrøm søndag. Beboerne i ett av husene har fått flytte hjem. De andre må vente til tidligst torsdag.
– Inntil videre så må fortsatt tre av husene være evakuert. Det vil ikke kunne bli tilbakeflytting i dag, sier ordfører Kjartan Berland (H) til NRK.
Kommunen venter på svar på undersøkelser som er gjort i skredområdet. De kommer tidligst torsdag. Ifølge kommunen kan det bli på fredag.
– Det jobbes med å få et realistisk tidsperspektiv på arbeidet som gjenstår med boringer, analyser og vurderinger av om evakueringen av de siste husstandene kan oppheves. Vi føler oss trygge på at vi får svar på arbeidet til fredag og kommer med ny status da, skriver Lillestrøm kommune i en oppdatering.