20:04:41Nyhetsstudio
Norge inngår internasjonal avtale om drift av autonome skip

Norge har signert en ny avtale som legger til rette for bedre internasjonalt samarbeid om drift av autonome skip, altså ubemannede eller selvkjørende skip.

Norge har signert avtalen med Storbritannia, Belgia, Danmark og Nederland. Landene forplikter seg blant annet til å utveksle kunnskap og informasjon om nasjonale aktiviteter.

Formålet med avtalen er å forenkle driften av autonome skip i Nordsjøen og sikre at den kan operere trygt innenfor de enkelte landenes nasjonale krav og rammer, opplyser regjeringen på sine nettsider.

– Norsk maritim næring ligger langt fremme i utvikling av autonome løsninger. Samarbeidet vil skape en arena for å videreutvikle effektive og sikre løsninger for autonom drift og vil kunne spille en viktig rolle for våre maritime bedrifter i årene fremover, sier fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss (Ap).

Maritim næring er alle virksomheter som eier, opererer, designer, bygger eller leverer utstyr eller spesialiserte tjenester til alle typer skip og flytende enheter.