08:36:33Nyhetsstudio
Planer om nedbygging av nær 4000 kvadratkilometer natur

Nesten 4000 kvadratkilometer natur er planlagt nedbygd i årene framover. Det tilsvarer arealet til Norges hundre største innsjøer, ifølge Miljødirektoratet.

– Tallenes tale er tydelig. Det er planlagt for mye utbygging på naturareal i Norge i årene som kommer, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap).

– Utbygging er den viktigste årsaken til tap av natur, og hytter er den typen utbygging det er satt av mest areal til. Som samfunn skal vi ikke la bit-for-bit-nedbyggingen fortsette, sier han.

Det er Miljødirektoratet som har bedt Norkart beregne hvor store arealer som er planlagt utbygd etter andre lovverk enn plan- og bygningsloven. Sammenstillingen skal supplere oversikten til Norsk institutt for naturforskning (Nina) i fjor høst over planlagte, men ikke utbygde arealer.

Mest til hytter

Planlagt utbygd areal for bolig, fritidsbolig og næring utgjør et areal på størrelse med Vestfold fylke, ifølge Nina. Av dette er det hytter som står for det største planlagte utbyggingsarealet samlet sett. Mer enn dobbelt så mye areal er satt av til utbygging av fritidsboliger som til boliger.

– Vi bygger ut stort sett overalt i landet vårt, og få områder er uberørt av utbyggingsplaner, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

* Kommunene har satt av 2166 kvadratkilometer for utbygging til bolig, fritidsbolig og næring.

* «Andre formål» er tilgodesett med rundt 1000 kvadratkilometer i de kommunale arealplanene. Anslaget omfatter blant annet veier og andre samferdselstiltak.

* Det er planlagt, meldt eller omsøkt utbygging til energiformål av omtrent 750 kvadratkilometer.

* Det er anslått utbygging av omtrent 230 kilometer skogsbilvei i år. Det tilsvarer 2,65 kvadratkilometer.

Et øyeblikksbilde

– Det er viktig å være klar over at dette er et øyeblikksbilde, understreker Hambro.

For energitiltak er rundt 95 prosent av de planlagte utbyggingsområdene naturområder i dag. Tilsvarende tall for kommunale planer er i underkant av 90 prosent. Det er planlagt mer nedbygging av natur til fritidsboliger enn til utbygging og distribusjon av kraft.

– Det er ikke gitt at alle planer gjennomføres eller at alle søknader blir innvilget. Nye planer og søknader vil også komme til. For eksempel er det forventet flere planlagte sol- og vindkraftverk framover, men vi ser også at flere kommuner vil revurdere vedtatte utbyggingsplaner, poengterer Hambro.

Nedprioriterer hytter

Statsråden varsler nå at kraftutbygging vil bli prioritert framfor hyttebygging. Norge må prioritere areal til det som er viktigst for samfunnet, mener Eriksen. Vi kommer til å trenge arealer til ny fornybar kraft for å redusere klimagassutslippene og omstille økonomien vår, poengterer han.

– Hytter utgjør i disse tallene rundt én firedel av den planlagte nedbyggingen av natur i Norge. Det sier seg selv at en slik utbygging vil ha store miljøkonsekvenser. I tillegg går det mye areal til næringsbygg og veier. Innenfor disse tallene er det mye nedbygging som kan droppes eller flyttes for å spare naturen og gjøre plass til utbygging av mer fornybar energi, sier Eriksen.

Sjøkabel som ble kuttet utenfor Vesterålen i 2021 er uten strøm igjen – ingen vet hvorfor

Havobservatoriekabelen LoVe utenfor Vesterålen mangler strøm, men årsaken er ukjent. I 2021 ble kabelen kuttet og 4,2 kilometer kabel forsvant sporløst.

Siden den gang har havobservatoriet blitt reparert, men nylig gikk skjermene hos blant annet Havforskningsinstituttet i svart igjen. Symptomene var de samme som i 2021, men om kabelen er kuttet på nytt, kan ikke havforskerne svare på.

Feilen i Telenors mobilnett rettet – anbefaler folk å slå på og av flymodus

Telenor hadde problemer med mobilnettet i store deler av landet lørdag kveld. Feilen ble rettet litt før midnatt.

Problemene rammet blant annet mobildatanettet og dukket opp ved 20-tiden.

Minuspriser på strøm i store deler av Norge søndag

Søndag stuper prisen til under null midt på dagen i nesten hele Norge. Bare de nordlige prisområdene unngår minuspriser.

Mellom klokken 14 og 15 får kunder på Østlandet og Sørlandet en spotpris på -17 øre per kilowattime (kWh), mens kunder på Vestlandet får en pris på -15 øre/kWh, skriver bransjenettstedet Europower.

Vest-Norge: Snittpris for strøm på 18,6 øre per kWh søndag

I Vest-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 34,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,3 øre lavere enn lørdag og 73,8 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Midt- og Nord-Norge: Snittpris for strøm på 3,6 øre per kWh søndag

I Midt- og Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 3,6 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 9,9 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 0,6 øre høyere enn lørdag og 5,7 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørvest-Norge: Snittpris for strøm på 34,9 øre per kWh søndag

I Sørvest-Norge blir det en snittpris for strøm på 34,9 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 57,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 0,02 øre lavere enn lørdag og 57,4 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sørøst-Norge: Snittpris for strøm på 18,5 øre per kWh søndag

I Sørøst-Norge blir det en snittpris for strøm på 18,5 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 34,3 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 2,4 øre lavere enn lørdag og 73,9 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Makspris på 57,3 øre per kWh for strøm søndag

Søndag blir det høyest strømpriser i Sørvest-Norge. Mellom klokken 21 og 22 vil strømprisen der ligge på 57,3 øre per kilowattime (kWh).

I Sørøst- og Vest-Norge blir prisen 34,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Midt- og Nord-Norge blir den 9,9 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Sikkerhetsselskap: Nytt angrep på oljetanker i Rødehavet

En oljetanker skal ha blitt utsatt for et angrep utenfor kysten av Jemen, ifølge det britiske sikkerhetsselskapet Ambrey.

Selskapet har fått informasjon om at et tankskip registrert i Panama er blitt truffet av en rakett som utløste en brann.

Boeings romferd utsatt enda en gang

Den første bemannede oppskytingen med Boeings Starliner-kapsel til Den internasjonale romstasjonen (ISS) er utsatt nok en gang.

Oppskytingen skulle ha skjedd mandag 7. mai. Under nedtellingen ble oppskytingen avbrutt på grunn av problemer med en ventil som skulle regulere trykket på bæreraketten Atlas V.