06:14:39Nyhetsstudio
Energiutbygging forsyner seg med inngrepsfri natur – krympet med 116.500 fotballbaner

Stadig mer av Norges inngrepsfrie natur mister statusen som inngrepsfri. Over en femårsperiode krympet den med 116.500 fotballbaner.

– Vi har forsynt oss bit for bit av inngrepsfri natur. Over tid ser vi at dette utgjør store områder, og når inngrepsfri natur først blir borte, er det vanligvis for godt, sier Miljødirektoratets direktør Ellen Hambro i en pressemelding.

En analyse Norkart AS har gjort på oppdrag fra Miljødirektoratet, viser at inngrepsfri natur ble redusert med 830 kvadratkilometer mellom 2018 og 2022.

Det tilsvarer godt over hundre tusen fotballbaner.

– Ute av kontroll

– Dette bekrefter at nedbyggingen av norsk natur er ute av kontroll. Bak disse tallene skjuler det seg et enormt antall naturinngrep i inngrepsfrie områder som rammer både dyreliv, økosystemer og steder folk er glade i, sier MDGs stortingsrepresentant Une Bastholm.

Klima og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) erkjenner at det er et problem.

– Norge har mistet omtrent 1,4 millioner fotballbaner med inngrepsfri natur siden jeg ble født. Dette er et stort naturtap, som er negativt for både natur og samfunn. Vi kan ikke fortsette slik, sier ministeren.

Energiutbygging er syndebukken

Veibygging i skogbruket var tidligere det som gikk mest på bekostning av den inngrepsfrie naturen, nå er det energiutbygging som er den største årsaken.

Mellom 55 og 60 prosent av reduksjonen i inngrepsfri natur de siste fem årene skyldes energiutbygging.

– At energiutbygging er hovedårsaken til tap av inngrepsfri natur er ikke overraskende og illustrerer et viktig dilemma i klima- og naturpolitikken. Hvis Norge skal lykkes med å kutte klimagassutslippene, er nok fornybar kraft helt essensielt, sier Hambro.

Direktøren i Miljødirektoratet viser til at Norge trenger 40 terawattimer mer fornybar kraft om målet med å kutte utslippene med 60 prosent innen 2035 skal nås.

– Mest mulig kraft og nett bør bygges på, eller i nærheten av, områder som allerede er utbygget. Det er likevel grunn til å regne med at inngrepsfri natur fortsatt vil kunne krympe på grunn av ny energiproduksjon og distribusjon som er nødvendig for å få kuttet klimagassutslippene, sier hun.

Kan reparere noe av skadene

Det er Vestland, Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark som har opplevd de største reduksjonene av inngrepsfri natur de siste fem årene. I flere av disse fylkene har det vært store energiutbygginger.

– Vi kan i enkelte tilfeller reparere skadene. Gjennom å restaurere natur, fjerne gamle kraftledninger, bygninger eller veier kan vi øke mengden inngrepsfri natur til det beste for naturmangfold og turopplevelser. Dette har for eksempel skjedd gjennom restaurering av skytefeltet på Hjerkinn på Dovrefjell. Det er likevel både billigere og bedre om vi i utgangspunktet gjør det vi kan for å unngå naturtap, mener klima- og miljøminister Bjelland Eriksen.

Dette skjer i dag

Dette er blant de ventede hendelsene i dag, tirsdag 21. mai.

Mekling i staten og Oslo kommune

Australias statsminister ber om at Assange løslates

Statsministeren i Australia mener fortsatt straffeforfølgelse av Julian Assange ikke vil oppnå noe og ber om at Wikileaks-grunnleggeren løslates.

Londons High Court ga mandag Assange mulighet til å anke utleveringen til USA, noe som vil føre til at det tar enda lenger tid før han eventuelt stilles for retten for å ha offentliggjort amerikanske militærhemmeligheter.

Politifolk drept i angrep i Colombia

To politifolk og to andre personer ble drept da opprørere i Colombia gjennomførte flere angrep sørvest i landet, opplyser tjenestemenn.

I tillegg ble minst sju personer såret i bombe- og skyteangrepene.

Haitis hovedflyplass gjenåpnet

Mandag tok det første flyet av fra den internasjonale flyplassen utenfor Haitis hovedstad da den åpnet for sivil luftfart etter å ha vært stengt siden mars.

Flyplassen har vært stengt på grunn av uroen og gjengvolden som herjer landet på den karibiske øya Hispaniola.

Byfjordtunnelen i Stavanger måtte stenge på grunn av hare

Byfjordtunnelen på E39 mellom Stavanger og Mortavika måtte natt til tirsdag stenge på grunn av en hare som løp i veibanen.

Tunnelen åpnet igjen drøyt 45 minutter senere. Da hadde haren selv klart å komme seg ut.

Advarsel mot amming for hivpositive fjernes i USA

Amerikanske barneleger gjør helomvending og opphever en flere tiår gammel advarsel mot at hivpositive mødre ammer.

En ny rapport fra barnelegeforeningen American Academy of Pediatrics endrer nå på anbefalingen som har bestått siden starten på hiv-epidemien på 1980-tallet.

Australia og New Zealand henter borgere hjem fra Ny-Caledonia

Australia og New Zealand sender tirsdag tre fly til Ny-Caledonia for å hente hjem turister som har blitt sittende fast på grunn av uroen på stillehavsøya.

Australias utenriksminister Penny Wong sier de har fått klarsignal til å sende to fly slik at australske og andre turister kan komme seg vekk fra det kriserammede franske territoriet. Håpet er å hente ut rundt 300 personer.

Rekordhøy gullpris

Prisen på gull nådde mandag sitt høyeste nivå noensinne. Også kobber og sølv ble dyrere på ukens første dag.

Det er registrert flere prisrekorder for gull hittil i år, og mandagens toppnotering settes til dels i sammenheng med helikopterulykken der Irans president døde søndag. I urolig tider søker mange investorer til gull som en trygg havn.

Vestre vil gjøre det enklere å gi yrkesforbud

Helseminister Jan Christian Vestre (Ap) vil gi Helsetilsynet mer makt og pasienter bedre mulighet til å styre unna «farlig» helsepersonell.

Helseministeren vil blant annet at Helsetilsynet skal kunne forby helsepersonell som har mistet autorisasjonen sin, eller som utgjør en fare for pasientene sine, fra å yte helsehjelp. Dersom det ikke etterleves, kan Helsetilsynet gi den aktuelle personen et tvangsmulkt.

Mann drept av elgku da han forsøkte å fotografere kalvene hennes

En 70 år gammel mann i Alaska døde etter å ha blitt angrepet av en elgku da han forsøkte å fotografere de nyfødte kalvene hennes.

En talsmann for beredskapsmyndighetene sier Dale Chorman var sammen med en annen mann da angrepet skjedde utenfor byen Homer. De gikk gjennom buskaset på leting etter elgen med de nyfødte kalvene, da hun gikk til angrep.