OLJE OG GASS

Yme kan måtte vente til høsten

Talisman og partnerne i Yme-prosjektet må i verste fall vente til våren før riggen kan slepes ut til feltet.
Talisman og partnerne i Yme-prosjektet må i verste fall vente til våren før riggen kan slepes ut til feltet. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
11. jan. 2011 - 11:43

Operatør Talisman var klar til å kaste loss og slepe Yme-riggen ut på feltet 23. desember, men måtte gi opp planene på grunn av været.

Statistisk sett er det 180 dagers ventetid for et værvindu i forhold til årstiden. Dersom de verste prognosene slår til, må Talisman og partnerne i Yme-prosjektet vente et halvt år før riggen kommer på plass. I tillegg må det påregnes tre måneders testing og verifikasjon av riggen når den er ankommet feltet.

– Nøktern optimisme

– Det er klart at alle partnerne i prosjektet er interessert i å få riggen i produksjon og få inntekter på plass. Likevel må jeg tilføye at Talisman nådde sine produksjonsmål i 2010, og vi har planer om å nå dem i 2011 også. Det er en nøktern optimisme på plass, sier informasjonssjef i Talisman Energy, Andreas Middelthon.

For å kunne slepe ut riggen er Yme-partnerne avhengig av fire døgns værvindu, hvor bølgehøyden ikke er høyere enn to meter i gjennomsnitt.

Tre milliarder over

Da Yme-dekket ankom Stavanger og Bergen Group Rosenberg i september i fjor, sa Talisman til Petro.no at prosjektet hadde en kostnadsoverskridelse på nærmere tre milliarder kroner.

– De eneste kostnadene som løper nå er for mannskapet som skal jobbe om bord riggen, sier Middelthon til Teknisk Ukeblad.

Teknisk Ukeblad vet at det er frustrasjon blant partnerne i Yme-prosjektet, siden prosjektet allerede er to år forsinket. Opprinnelig planla Talisman å starte produksjon fra Yme-feltet i første kvartal 2009.

Ga pålegg for rust

Verftet som bygget plattformdekket i Abu Dhabi undervurderte kompleksiteten i norske byggeforskrifter, og Ptil ga pålegg på grunn av rust på Yme-riggen allerede i byggefasen.

Les også: - Svært alvorlig

I tillegg har havbunnsarbeidet på Yme-feltet kostet mer enn planlagt, på grunn av et overopphetet marked på tidspunktet da arbeidet ble utført.

Yme-riggen er eid av selskapet Single Buoy Moorings (SBM), som igjen leier riggen til Talisman. Talisman er operatør for Yme med 70 prosent andel, mens Lotos Exploration and Production har en andel på 20 prosent og Wintershall har en andel på 10 prosent.

Talisman håper å produsere 68 millioner fat olje fra Yme over en tidsperiode på 12 år. Høyeste daglige produksjon er beregnet til 62.000 fat.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.