T2

Windows brer seg utover

Microsoft-sjef Steve Ballmer satser kraftig på Windows på ARM-prosessorer. Det skal gi Windows på mange flere plattformer enn i dag.
Microsoft-sjef Steve Ballmer satser kraftig på Windows på ARM-prosessorer. Det skal gi Windows på mange flere plattformer enn i dag. Bilde: Scanpix/Reuters
6. jan. 2011 - 10:02

CES, Las Vegas: På fjorårets CES viste Steve Balmer under sin keynote frem det produktet som nå er lansert som Kinect, som som etter alle solemerker blir en kjempesuksess.

Men han viste også frem HPs Slate, et veldig iPad-liknende nettbrett. Og det var noen dager før Apple trakk sin utgave ut av ermet.

Siden har vi ikke hørt som mye om Slate, og det var sikkert lurt. Windows 7 var ikke spesielt bra i sin daværende form.

Konsolidering FINGER-PC: Microsofts sjef for Windows og Windows Live, Steven Sinofsky, viser frem et system på en brikke på fingeren. Det er stort sett det som trengs for å drive neste generasjon av Windows.(FOTO: Odd Richard Valmot)
Konsolidering FINGER-PC: Microsofts sjef for Windows og Windows Live, Steven Sinofsky, viser frem et system på en brikke på fingeren. Det er stort sett det som trengs for å drive neste generasjon av Windows.(FOTO: Odd Richard Valmot)

Konsolidering

I år blir det ingen nye flauser, men IT-giganten har jobbet steinhardt for å gjøre Windows tilgjengelige på andre plattformer. Og hvilke plattformer det blir er de ikke helt sikre på ennå

– Vi ser at svært mange nå trekker rundt på både PC-er, mobiler og nettbrett. E-posten tikker inn på alle samtidig. Det er sikkert morsomt en stund, men vi tror på en konsolidering over tid. Det vi jobber med er at Windows skal utvikle seg til å bli et veldig bra alternativ på flere plattformer enn i dag, sier Microsofts sjef for Windows og Windows Live, Steven Sinofsky.

På ARM

Microsofts store satsing er å flytte Windows over på en ny generasjon brikker som kalls SoC, System on a Chip. Intel er i ferd med å lansere sin egen som har både GPU og CPU på samme brikken. Fordelen er bedre ytelse og lavere strømforbruk.

Den største satsingen er likevel Windows på ARM-prosessorer, og slike er allerede System on a Chip. Det er de som driver de aller fleste mobiler og nettbrett.

Microsoft demonstrerte en ny versjon av Windows som fungerte ypperlig både på Nvidias, Texas Instruments' og Qualcomms utgaver av ARM. Uten at hverken programvare eller drivere måtte skrives om. Det håper Microsoft kan bli en betydelig utvidelse av dagens plattform.

Men godbitene kommer ikke med en gang. Windows på ARM trenger Windows 8 og det er nok et år eller mer til vi ser spor av den. Dagens prototyper går på en tidlig versjon med Windows 7-grensesnitt.

Ny overflate

Microsoft har fått mye omtale for sitt Surface-produkt, men noen storselger er det ikke blitt. Surface er et slags bord med en digital overflate i form av et skjermbilde som projiseres på det.

Nå kommer en ny og veldig forbedret utgave som de tror kan blir en storselger. I samarbeid med Samsung har de laget noe som nærmes likner på en liggende LCD-skjerm, men som har en overflate man kan slippe ølglass ned på.

Pikslene fungerer også som en slags skannere slik at alt som legges på bordet kan skannes inn, enten det er et visittkort eller fingrene man skriver med. Det å ha et stuebord som kan søke på nettet, vise bilder og video eller skanne dokumenter er kanskje ikke så dumt?

Åpner showet

Microsoftsjefen selv har klippekort på å være hovedtaler på CES og selv om det ikke ble helt som han sa med nettbrett i fjor gleder han seg over stor suksess på Windows 7 og fenomenal mottakelse på Kinect.

– Vi har bare sett begynnelsen av hva vi kan gjøre med Kinect og vist en demonstrasjon av hvordan man kan leie video direkte fra nettet bare ved å vifte med armene, sier Ballmer

Hvor lang tid det går før liknende tjenester kommer til Norge er ikke godt å si, men det burde ikke være noe i veien for at det kommer i år. Det ble også vist hvordan man kunne se på samme TV-program på ulike steder og snakke med hverandre samtidig med hverandre via Kinect.

Ansiktsuttrykk Steve Ballmer som Kinect-avatar. (FOTO: Scanpix/Reuters)
Ansiktsuttrykk Steve Ballmer som Kinect-avatar. (FOTO: Scanpix/Reuters)

Ansiktsuttrykk

Kinect kan fange inn ansiktsuttrykk og overføre dem i sanntid på en avatar sammen med stemmen til folk. Avatar Connect heter det nye produktet som kommer til våren og som vil bli gratis for Xbox Live Gullmedlemmer.

– Vi trodde vi ville selge 5 millioner Kinect første året, men vi har allerede solgt 8 millioner. Det er helt fantastisk, sier Ballmer.

Men i følge Ballmer stopper ikke spill med Xbox. Windows Phone 7 vil også bli en spillkonsoll av de store. Men han trenger all den hjelp han kan få, for iPhone og Androidtelefoner har blitt store spillplattformer i seg selv.

Windows Phone 7 har nå 5500 apps tilgjengelige og cirka 100 nye i døgnet. 20 000 utviklere er registrert, så livet er nok litt lysere enn det var for et år siden.

Ballmer lover aggressiv videre satsing og forbedring av det nye mobiloperativsystemet

Mer fra CES: Kino-3D i stua

Microsoft lanserer multitouch-mus

Viser fram elektrisk Ford Focus

Lenovo først ute med Fusion

Asus med superbrett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.