– Windows 8 er like bra på nettbrett som på PC

– Windows 8 er like bra på nettbrett som på PC
METRO: Det såkalte Metro-grensesnittet skal gjøre Windows 8 bedre å bruke enn forgjengeren på touchbaserte enheter, for eksempel nettbrett. Bilde: Microsoft

Det haster for Microsoft å få ut neste generasjon Windows. Selv om versjon 7 har vært en stor suksess på pc-er har ikke operativsystemet slått til på nettbrett.

Metro

Det skal Windows 8 rette på. Det er laget for både pc og nettbrett og vil bruke selskapets nye grensesnitt Metro, som også Windows Phone og X-Box benytter.

Selskapet hevder at en felles linje på tvers av ulike plattformer skal gi en egen ”familiefølelse”.

Windows 8 var naturlig nok det store budskapet på forbrukermessen CES i Las Vegas nylig, hvor programvaregiganten med Steve Ballmer i spissen gjorde det klart at betaversjonen vil slippes i løpet av februar.

Det tyder på at selskapet er fornøyd med funksjonaliteten og stabiliteten til det nye operativsystemet. Frem til lanseringen handler det om småjusteringer og feilretting.

Ballmer: Siste gang på CES

Slippes i oktober?

Når det kommer på markedet har de ikke sagt noe om. Informasjonssjef Janelle Poole i Windows Business Group antyder imidlertid at oktober ikke er noen dårlig gjetning.

Teknisk Ukeblad møtte henne på elektronikkmessen Consumer Electronic Show (CES) i Las Vegas tidligere denne måneden.

Nå er hovedoppgaven å få betaen ut raskt, slik at hele næringskjeden fra program- og maskinvareprodusenter til brukere, kan blir kjent med det nye operativsystemet og forhåpentligvis bli begeistret.

– Windows 8 skal være for alle slags brukere, både forbrukere og profesjonelle. Det nye Metro-grensesnittet vil gjøre det like velegnet på nettbrett som i pc. Det spiller ingen rolle om man ønsker å bruke mus og tastatur eller fingrene. Windows 8 skal fungere like godt på alle måter, sier Poole.

Det ser også ut til at Microsoft har fått skikk på søk. Søkemotoren som er bygget inn i operativsystemet fungerte lynraskt på både det som lå på pc-en og søk på nettet.LIKE FØR: I løpet av en måneds tid kan alle laste ned og prøve Windows 8, lover Janelle Poole i Microsoft.
LIKE FØR: I løpet av en måneds tid kan alle laste ned og prøve Windows 8, lover Janelle Poole i Microsoft. Odd Richard Valmot

Butikkåpning

Poole forteller at den nye appstore-en, eller Microsoft Store som den er kalt, vil åpne i 40 land, Norge inkludert, samtidig med at betaversjonen av Windows 8 kommer.

Dette er svaret på Apples Mac-baserte appstore, og Microsoft ser for seg at dette kan bli en viktig distribusjonskanal for Metro-basert programvare i fremtiden.

Microsoft har lagt seg på den samme betalingsmodellen som er blitt vanlig, med 70 prosent til utvikleren og 30 prosent til seg selv.

Men pillen er litt søtere for dem som selger mye. Utvikleren får 80 prosent av all omsetning over 25 000 dollar.Gammel modell fortsetter

Det er ikke i Microsoft Store man skal kjøpe tradisjonell programvare. Den skal ha sine vanlige kanaler og installeres på normal måte.

Metro-baserte programmer utnytter grensesnittet på en ny og bedre måte, både gjennom de aktive ”flisene” på startskjermen, gjennom det berøringsfølsomme grensesnittet og gjennom måten de fyller hele skjermen på.

– Se her hvordan den nye Metro-baserte Internet Explorer fyller hele skjermen. Ikke en piksel kastes bort på menyer og vinduer. Alt utnyttes til innhold, påpeker Poole, som fremholder at den nye HTML 5-varianten av søkemotoren også vil komme i en tradisjonell vindusbasert utgave.

Eget skjermtastatur er på plass.
– Se her hvordan den nye Metro-baserte Internet Explorer fyller hele skjermen. Ikke en piksel kastes bort på menyer og vinduer. Alt utnyttes til innhold, påpeker Poole, som fremholder at den nye HTML 5-varianten av søkemotoren også vil komme i en tradisjonell vindusbasert utgave. Eget skjermtastatur er på plass. Microsoft

Mer fra CES: Ultrabook for alle pengene

Opera åpner TV-butikk

Vil konkurrere med Spotify

Samsung går i OLED-strupen på LG

Sony med krystall-LED

Her er Samsungs nye luksus-PC

Les mer om: