ENERGI

Vurderer kameraer som stopper vind­møllene på Fosen

Fosen Vind og Olje- og energidepartementet (OED) vurderer å bruke kameraer for å stanse vindturbinene når reinen nærmer seg. 

Fosen Vind vurderer å montere kameraer på vindmøllene som gjør at de kan stanse når reinsdyrene nærmer seg.
Fosen Vind vurderer å montere kameraer på vindmøllene som gjør at de kan stanse når reinsdyrene nærmer seg. Foto: Heiko Junge / NTB
8. mars 2023 - 13:11

Den siste uka har olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) vist til behovet for et nytt «kunnskapsgrunnlag», og til muligheten for å finne «avbøtende tiltak» i Fosen-saken.

Nå sier kommunikasjonsansvarlig Geir Fuglseth i Fosen Vind til NRK at en mulig løsning kan være å utstyre alle vindmøllene med kameraer og bevegelsessensorer, i en såkalt «dynamisk løsning».

– Dette kan være ett av mulige tiltak, men vi vil ikke forskuttere utfallet av denne prosessen, skriver Fuglseth i en epost til kanalen.

Det samme sier statssekretær Elisabeth Sæther (Ap):

– Olje- og energiministeren har nevnt periodevis stans av vindturbiner som et av flere tiltak som kan være aktuelle. Nærmere detaljer rundt dette og andre mulige tiltak er noe som må ses på i utredningsprogrammet.

Deleierselskapet i Fosen Vind, Aneo, bekreftet i forrige uke til nettstedet Energiwatch.no at vindturbinene per i dag ikke er utstyrt med sensorer av den typen det er snakk om.

Olje- og energiminister Terje Aasland sier at regjeringen må lære av Fosen-saken.
Les også

Energiministeren lover å ta bedre vare på reindrifta – legger fram 25 tiltak

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.