KRAFT

Vurderer kabel i Ørskog

KREVER KABELSØKNAD: Statsråd Terje Riis-Johansen krever at Statnett søker om konsesjon på en 44 kilometer lang sjøkabel fra Store Standal til Ørskog til en total merkostnad på 2,2 milliarder kroner.
KREVER KABELSØKNAD: Statsråd Terje Riis-Johansen krever at Statnett søker om konsesjon på en 44 kilometer lang sjøkabel fra Store Standal til Ørskog til en total merkostnad på 2,2 milliarder kroner.
Kjetil Malkenes Hovland
5. nov. 2010 - 14:32
Vis mer

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen vil splitte opp Ørskog-Fardal i flere etapper, slik som Sima-Samnanger.

Den nordligste og sydligste strekningen av kraftlinjen skal etter planen påbegynnes til sommeren. Linjen skal skaffe bedre flyt mellom landsdelene og bidra til mindre forskjeller i kraftpris.

– Det handler om å samle Norge til ett energi-rike, sier Riis-Johansen i dag.

– Det handler om å samle Norge til ett energi-rike, sier Riis-Johansen i dag.LITT ETTER LITT: Terje Riis-Johansen vil begynne i begge ender på Ørskog-Fardal, og spare de tunge avgjørelsene til senere. Flere alternativer skal på bordet, krever han fra Statnett.

Krever kabelsøknad

Men statsråden tvinger også Statnett til å legge flere alternativer på bordet for deler av Ørskog-Fardal.

Energiministeren pålegger systemoperatøren å søke om en rekke alternativer i omstridte områder som Bremanger, Naustdal og Ørskog.

Statsråden krever blant annet at Statnett søker om konsesjon på en 44 kilometer lang sjøkabel fra Store Standal til Ørskog til en total merkostnad på 2,2 milliarder kroner.

En eventuell kabel vil øke totalkostnaden på Ørskog-Fardal fra 3,25 til 5,45 milliarder, altså en økning på 67,7 prosent.

Les også: – En gladnyhet, sier ordfører

Planlegger delstrekninger

Nå skal den nordligste og sydligste strekningen vedtas i vinter eller i vår, slik at Statnett kan sette arbeidet i gang i 2011. Dette gjelder strekningen fra Fardal i Sogndal til Moskog, og fra Haugen i Ørsta til sørsiden av Hundvikfjorden i Bremanger.

– Ved å fatte delvedtak kan vi komme i gang allerede til sommeren, sier Riis-Johansen.

Han ber Statnett om å søke om flere alternative traseer i både Bremanger og Naustdal, muligens for å imøtekomme befolkningen og unngå strid som i Hardanger.

– Jeg ønsker flere alternativer på mitt bord, sier Riis-Johansen.

Linjen klar til 2015

Målet er fremdeles at Ørskog-Fardal skal stå klar i 2015. Dette er ifølge Statnett teknisk mulig også med en eventuell kabel mellom Store Standal og Ørskog.

– Vi skal sørge for å holde målet om 2015. Det er et krevende løp, men vi har ingen tid å miste, sier Riis-Johansen.

Riis-Johansen sier at det ikke er mulig å gi etter for ønsket fra enkelte om en kabel rundt hele Sogn og Fjordane.

– Den er ikke aktuell. Vi må også håndtere utfordringer «innenlands» og tenke næringsutvikling og sanere gammelt nett, sier han.

Teknisk Ukeblad om de kommende kraftlinjekampene i 2006: – Ruster seg til krig

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.