OLJE OG GASS

Vurderer elektrifisering av Sleipner-området

Statoil, Det norske og Lundin vurderer å gå sammen om elektrifisering av nye feltutbygginger i Sleipner-området.
Statoil, Det norske og Lundin vurderer å gå sammen om elektrifisering av nye feltutbygginger i Sleipner-området. Bilde: StatoilHydro
Maiken Ree
10. jan. 2011 - 13:16

Det er feltutbyggingen av Draupne, Luno og Dagny som er aktuelle kandidater for en samordna elektrifisering fra land. De tre feltene er operert av henholdsvis Det norske, Lundin og Statoil.

De tre selskapene har hatt møter med Statnett, hvor de ber om vurdering av aktuelle tilknytningspunkt i sentralnettet for et forbruk på 150 MW, med oppstartstidpunkt i 2014. Konsortiet planlegger en HVDC-link mellom land og en offshore HUB, mens kraftdistribusjon mellom plattformer offshore skal skje via høyspent AC-kabler. Det kommer fram av dokumenter Teknisk Ukeblad har fått tilgang til.

Ingen konklusjon

- Vi har ikke tatt noen konklusjon i dette prosjektet, og vi er nå i en prosess hvor vi undersøker forholdene. Det er alltid en del usikkerhet rundt prosjekter fram til konseptvalg, og vi holder oss til den opprinnelige planen i forhold til oppstartstidspunkt, sier informasjonssjef i Statoil, Ola Anders Skauby, til Teknisk Ukeblad.

Ifølge prosjektpartner Det norske er det forventet en konklusjon i løpet av våren.

Statnett mener den korte tidsfristen for oppstart gjør at tilknytningspunkt begrenses til to punkt; Kårstø og Håvik. Likevel mener Statnett at Kårstø vil være et bedre alternativ, siden gasskraftverket gjør at Kårstø har større fleksibilitet.

Konseptvalg snarl

Statoil har tidligere sagt at de vil ta et konseptvalg for Dagny i løpet av første kvartal i år. Det norske og Lundin samarbeider om en mulig felles utbygging for Draupne- og Luno-feltene. Parallelt modnes selvstendige utbyggingsløsninger av de to, slik at endelig konseptvalg etter planen kan gjøres i løpet av første halvår 2011. Det norske forventer produksjonsstart på Draupne i 2014/2015.

Gjøa-innretningen er den første flytende innretningen i Nordsjøen som får strøm fra land. Elektrifiseringen av plattformen skal spare miljøet for en kvart million tonn karbondioksid (CO2) i året.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.