TUNNELER

Vurderer å vrake tunnelprosjekt på grunn av høye bompenger

Tunnelen under Kvamskogen skulle gjøre fylkesvei 49 rassikker. Men koster det 200 kroner å bruke den, blir det for dyrt, mener ordføreren.

I 2013 knuste et ras fylkesvei 49 ved øvre åpning på Snauhaugentunnelen, den nederste tunnelen i Tokagjelet, mellom Norheimsund og Kvamskogen. Høye bompenger truer nå tunnelen som skal gjøre veien rassikker.
I 2013 knuste et ras fylkesvei 49 ved øvre åpning på Snauhaugentunnelen, den nederste tunnelen i Tokagjelet, mellom Norheimsund og Kvamskogen. Høye bompenger truer nå tunnelen som skal gjøre veien rassikker. Foto: Remi Bøe Presttun/NTB Scanpix
25. nov. 2019 - 08:29

Hvis det blir bygget tunnel mellom Bergen og Hardanger, kan bomkostnadene bli 200 kroner per passering. Det er så dyrt at ordføreren ikke lenger vil ha tunnel.

Fylkesvei 49 som går gjennom Tokagjelet, og forbinder Bergen og Hardanger, er svært rasutsatt.

Etter planen skal den rasfarlige strekningen byttes ut med tunnel under Kvamskogen.

Prosjektet er anslått å koste minst 1,7 milliarder kroner, ifølge NRK. Til tross for at fylket allerede har satt av 670 millioner til prosjektet, kan det innebære bompenger opp mot 200 kroner per passering for personbiler.

Det er for dyrt, mener ordfører i Kvam herad, Torgeir Næss (Ap).

– Om det ikke kommer ytterligere finansiering er det Arbeiderpartiets mening at man ikke kan gå for en tunnelløsning, sier Næss til NRK.

Han mener at så høye bompenger i praksis ville stengt av sentrale deler av kommunen for både turister og nyttetrafikk. Dersom det ikke blir tunnel, er planen å bruke de 670 millionene på rassikring av veien.

– Selv om man bruker enorme summer på sikring, vil man likevel stå igjen med en betydelig restrisiko, sier geolog i Statens vegvesen, Harald Huso, til kanalen.

Han mener at faren for nye ras fremdeles kommer til å være overhengende.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea.
Les også

Investeringsdirektør om Freyr: – Dette er nok en lettelse for markedet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.